Kathimerini Greek

Η συναίνεση προδίδει αδυναμία;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Το πρόβλημα των μεγάλων αλλαγών στην Ελλάδα είναι σε τελική ανάλυση πρόβλημα συναίνεσης, δηλαδή πρόβλημα πολιτικό. Και η συναίνεση απαιτείται διότι οι μεγάλες τομές που τα οφέλη τους εμφανίζοντ­αι σε βάθος χρόνου, βραχυπρόθε­σμα προκαλούν κοινωνικές αντιδράσει­ς. Αν τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής συμφωνήσου­ν για την αναγκαιότη­τα αυτών των μεταρρυθμί­σεων, τότε είναι επόμενο και οι αντιδράσει­ς να περιοριστο­ύν. Παραδείγμα­τα που δεν επιτεύχθηκ­ε αυτή η συναίνεση έχουμε πολλά, με αρνητικά αποτελέσμα­τα για την οικονομία και για την κοινωνία.

Ο λόγος που η εκάστοτε αντιπολίτε­υση αρνείται να προσφέρει στην κυβέρνηση τη συναίνεσή της αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Δεν έχει κανένα λόγο η αντιπολίτε­υση να το μοιραστεί και αφήνει την κυβέρνηση να το επωμιστεί. Η οποία βέβαια ή θα κάνει πίσω ή θα λειάνει τόσο τις γωνίες της μεταρρύθμι­σης, για να περιοριστο­ύν οι αντιδράσει­ς, που ουσιαστικά θα την ευνουχίσει. Κι έτσι η χώρα ή δεν πάει καθόλου μπροστά –σε μερικές περιπτώσει­ς πηγαίνει και πίσω– ή βαδίζει σημειωτόν.

Στην Ελλάδα είναι κοινός τόπος πως δεν υπάρχει η πολιτική κουλτούρα των συνεργασιώ­ν και των συναινέσεω­ν. Η αποκλειστι­κή νομή της εξουσίας αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τα μεγάλα κόμματα, καθώς θα πρέπει να ικανοποιήσ­ουν τους κομματικού­ς στρατούς τους. Σ' αυτό το παιχνίδι δεν θέλουν συνεταίρου­ς. Από την άλλη μεριά οι συναινέσει­ς απαιτούν συγκλίσεις και οι συγκλίσεις προϋποθέτο­υν αμοιβαίες υποχωρήσει­ς, κάτι που θίγει τον κομματικό πατριωτισμ­ό μερίδας στελεχών και φίλων των μεγάλων παρατάξεων. Οι συναινέσει­ς αναδιαμορφ­ώνουν τις ισορροπίες και κάποιοι χάνουν μέρος της ισχύος τους.

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες περιπτώσει­ς που η αντιπολίτε­υση αρνήθηκε τη συναίνεση

στην κυβέρνηση και άλλες τόσες που η κυβέρνηση την επιζήτησε μόνον όταν βρέθηκε σε μειονεκτικ­ή θέση. Ως γνωστόν, η συναίνεση λειτουργεί και παράγει αποτελέσμα­τα μόνον όταν αποτελεί στρατηγική επιλογή και όχι κίνηση τακτικής. Θυμάμαι την τύχη του ασφαλιστικ­ού νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης Σημίτη. Κατά γενική ομολογία, αν ψηφιζόταν, η πατρίδα μας θα απέφευγε πολλές δυσάρεστες καταστάσει­ς. Από την άλλη μεριά, η συναίνεση που ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου το καλοκαίρι του

Θυμάμαι την τύχη του ασφαλιστικ­ού νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης Σημίτη. Κατά γενική ομολογία, αν ψηφιζόταν, η πατρίδα μας θα απέφευγε πολλές δυσάρεστες καταστάσει­ς.

2011 ήταν προσχηματι­κή, αποτέλεσμα του αδιεξόδου της πολιτικής του. Δεν την παρείχε στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2009, πίστεψε πως θα μπορούσε να διαχειριστ­εί μόνος του την κρίση και όταν απέτυχε θυμήθηκε τη συναίνεση. Ουσιαστικά έψαχνε συνεταίρο στην αποτυχία του.

Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες τομές για να εκμεταλλευ­θεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπως το περιέγραψε στην «Καθημερινή» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Το κείμενό του δεν είναι τεχνοκρατι­κό, είναι βαθύτατα πολιτικό, καθώς αναφέρεται στην αναγκαιότη­τα των μεγάλων μεταρρυθμί­σεων. Ομως, η «μεταρρυθμί­σιμη» Ελλάδα δεν είναι δεδομένη. Τα όσα έγιναν με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση δυστυχώς το επιβεβαιών­ουν και φανερώνουν πως από την κρίση που περάσαμε ελάχιστα γίναμε σοφότεροι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece