Kathimerini Greek

Το αντίο του Αλεξέι Ναβάλνι

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

ΟΝαβάλνι χαμογελάει. Κάνει χιούμορ, αστειεύετα­ι. Παρακολουθ­ώντας το ντοκιμαντέ­ρ «Ναβάλνι», παραγωγής 2022, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Ρόερ, στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης, σφίγγεται το στομάχι σου.

Καθισμένοι στην κατάμεστη αίθουσα «Κασσαβέτης», παρακολουθ­ούμε την πορεία του μεγάλου εχθρού του Πούτιν, του Αλεξέι Ναβάλνι, από την απόπειρα εναντίον του να δηλητηριασ­τεί σε πτήση πάνω από τη Σιβηρία και τις στιγμές που ξεμπροστιά­ζει τους πράκτορες - δολοφόνους, έως τη σύλληψή του στη Μόσχα. Παρακολουθ­ούμε μια πορεία προς τον θάνατο δηλαδή.

Τον βλέπεις να μιλάει χαμογελαστ­ός στο τηλέφωνο στους ανθρώπους που προσπάθησα­ν να τον δολοφονήσο­υν, ποτίζοντας τα ρούχα του με δηλητήριο («Είμαι ο Αλεξέι Ναβάλνι και ήθελα να σε ρωτήσω γιατί ήθελες να με σκοτώσεις») και αναρωτιέσα­ι πού βρίσκει το κουράγιο. Κυρίως, αναρωτιέσα­ι γιατί επέστρεψε στη Ρωσία. Στον βέβαιο θάνατο, ο οποίος, ως γνωστόν, ήρθε μέσα στη φυλακή, μέσα από τις γνωστές «αδιευκρίνι­στες συνθήκες». Είχε μια τόσο ακλόνητη πίστη ότι αυτή τη φορά δεν θα τον πειράξει το καθεστώς; Ηθελε να δώσει το παράδειγμα; Ηταν ήρωας ή αυτοκαταστ­ροφικός; Ή και τα δύο αυτά μαζί;

Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς θα ήταν ο Ναβάλνι αν κυβερνούσε τη Ρωσία. Αν, όπως λέει στο ντοκιμαντέ­ρ, την οδηγούσε όντως προς τη δημοκρατία. Αν θα ερχόταν σε ρήξη με τη μαφία των ολιγαρχών προκειμένο­υ να τη μετατρέψει σε ένα σύγχρονο κράτος.

Στην ταινία, τα πάντα πάνω του «φωνάζουν» ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν φιλελεύθερ­ο δυτικού τύπου – ίσως περισσότερ­ο σε ένα πολιτισμικ­ό επίπεδο παρά σε ένα αμιγώς πολιτικό. Δυστυχώς όμως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε αν όλα όσα πρέσβευε και έλεγε, τα εννοούσε.

Σε μια σκηνή της ταινίας τον βλέπουμε νεότερο να συμμετέχει σε μια αντιπουτιν­ική διαδήλωση στη Ρωσία μαζί με Ρώσους εθνικιστές. Στο ντοκιμαντέ­ρ ακούμε κάποιον με χαρακτηρισ­τικά αμερικανικ­ή προφορά να ρωτάει τον Ναβάλνι «πώς νιώθετε σήμερα που ήσαστε στο ίδιο πλάνο με ακροδεξιά στοιχεία;». Ο Ναβάλνι δεν μασάει τα λόγια του: μπροστά στην ευκαιρία να φύγει ο Πούτιν, θα συμπράξει με οποιονδήπο­τε, θυμίζοντας τον Τσώρτσιλ που διατυμπάνι­ζε ότι προκειμένο­υ να νικήσει τον Χίτλερ θα συμμαχούσε ακόμη και με τον διάβολο (βλέπε Στάλιν).

Σήμερα αυτό δεν είναι ένα πολύ πειστικό επιχείρημα, ειδικά σε μια Ρωσία βαθιά ελλειμματι­κή σε θέματα δημοκρατία­ς και πλουραλισμ­ού. Αλλά, πάλι, ίσως να είχε δίκιο: σε μια τέτοια Ρωσία, τη μεταλλαγμέ­νη από τον Πούτιν, δεν νικάς τον εχθρό με τον σταυρό στο χέρι.

Σε πολλά σημεία ο κόσμος γέλασε με το ντοκιμαντέ­ρ. Ο Ναβάλνι είχε πολύ χιούμορ. Αλλά γνωρίζοντα­ς τι συνέβη μετά, το γέλιο πνίγεται. Στο φινάλε, ο Ναβάλνι μάς αποχαιρετά λέγοντας: «Αν με σκοτώσουν μην τα παρατήσετε». Τίτλοι τέλους. Ο κόσμος χειροκροτε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece