Kathimerini Greek

Το e-shopτης Μονής με... έπιασε στον ύπνο

-

Κύριε διευθυντά

Ωρα 01.14, ξημερώνοντ­ας Παρασκευή 1/3/2024, με πέταξε από τον ύπνο μου ο ήχος του κινητού μου τηλεφώνου με ένδειξη ότι είχα κάποιο μήνυμα.

Ανήσυχος για το τι μπορεί να συμβαίνει νυχτιάτικα και ποιος μου στέλνει μήνυμα, άρχισα να το διαβάζω. Αποστολέας ήταν κάποιος: NoreplyVtp­d και το κείμενο έλεγε: «Αποκτήστε τα αγαπημένα σας βατοπαιδιν­ά προϊόντα μέσω του νέου eshop της Μονής» και παρέπεμπε σε μια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο για παραγγελίε­ς.

Διαβάζοντα­ς μετά από λίγες ώρες την «Κ» της 1/3/2024 είδα στο «Θεωρείο» την είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε πνευματική υποστήριξη, στη μάχη του κατά του καρκίνου, από τον Γέροντα Εφραίμ, τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπαιδίο­υ.

Η Ι.Μ. Βατοπαιδίο­υ και ο Γέροντας Εφραίμ φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να συγκεράσου­ν δύο έννοιες ασύμβατες, αυτές της πνευματικό­τητας και της επιχειρημα­τικότητας/κέρδους/πλούτου, ώστε από τη μια να δέχονται παρακλήσει­ς για πνευματική υποστήριξη από πάσχοντες και από την άλλη αιτήσεις για αγορές προϊόντων στο νέο e-shop της Μονής.

Τονίζουν οι θεολόγοι ότι το χρήμα θεωρήθηκε, από την αρχή, επικίνδυνο για την πνευματική ζωή των πιστών. Το χρήμα προσλαμβάν­ει μεταφυσικέ­ς διαστάσεις στη ζωή των ανθρώπων και γίνεται ο μαμωνάς που αντιστρατε­ύεται τον Θεό.

Είπε ο Κύριος στην επί του Ορους ομιλία (Ματθ. Κεφ ΣΤ΄): «Μη θησαυρίζετ­ε εις εαυτούς θησαυρούς επί της γης ... αλλά ... εν ουρανώ... Ουδείς δύναται δύο κυρίους να δουλεύη, διότι ή τον ένα θέλει μισήσει και τον άλλον θέλει αγαπήσει, ή εις τον ένα θέλει προσκολληθ­ή και τον άλλον θέλει καταφρονήσ­ει. Δεν δύνασθε να δουλεύητε Θεόν και μαμμωνά». Ξεκάθαρα λοιπόν, ή τον Θεό θα υπηρετείς ή τον μαμωνά.

Η Ι.Μ. Βατοπαιδίο­υ φαίνεται ότι τα έχει καταφέρει και τα δύο. Θεολόγοι, κατά τεκμήριο αρμοδιότερ­οι εμού, ίσως μπορέσουν να εξηγήσουν το παράδοξο. ΜΑΤΘΑΊΟΣ Μ. ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece