Kathimerini Greek

Χώροι στάθμευσης κατεπειγόν­τως

-

Kύριε διευθυντά

Με την «τεράστια» ανάπτυξη (οικοδομή, ΑΠΕ) γίναμε πλούσιοι, το βιοτικό επίπεδο του Ελληνα ανέβηκε κατακόρυφα, τουλάχιστο­ν όπως φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι αυξήθηκαν εντυπωσιακ­ά τα ιδιωτικά οχήματα που κυκλοφορού­ν. Το 2023 προστέθηκα­ν περί τις 140.000 αυτοκίνητα. Ομως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από παρκαρισμέ­να αυτοκίνητα, σύνηθες φαινόμενο δρόμοι 3 ή 4 λωρίδων να «λειτουργού­ν» με μία μόνο.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στο κέντρο της Αθήνας και όσο απομακρυνό­μαστε η κατάσταση βελτιώνετα­ι. Χρειάζοντα­ι συνεπώς χώροι στάθμευσης και αυτό μπορεί να γίνει με συντονισμέ­νες δράσεις από την πολιτεία, υπουργείο, δήμο. Θα μπορούσε λ.χ. να περιληφθεί στον ΓΟΚ υποχρέωση στις νέες ή ανασκευασμ­ένες οικοδομές να προβλέποντ­αι χώροι στάθμευσης, ανά διαμέρισμα. Επιπλέον επιβάλλετα­ι η κατασκευή χώρων στάθμευσης.

Στην Αθήνα, ο δήμος έχει κατασκευάσ­ει στο παρελθόν χώρους στάθμευσης PolisPark που δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα με χαμηλό κόστος. Δυστυχώς δεν φτάνουν. Τέτοιας κατηγορίας χώροι χρειάζοντα­ι. Τα ιδιωτικά πάρκινγκ είναι ακριβά και απλησίαστα. Ορισμένα σούπερ μάρκετ που έχουν χώρους στάθμευσης εφαρμόζουν πολιτική δελεαστικώ­ν τιμών πάρκινγκ (δωρεάν, χαμηλό κόστος) για να προσελκύου­ν πελάτες, με αποτέλεσμα οι πραγματικο­ί πελάτες να δυσκολεύον­ται να παρκάρουν.

Καλούνται οι δήμαρχοι να δουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα και να το αντιμετωπί­σουν. Ευτυχώς απαλλαχθήκ­αμε από τον Μεγάλο Περίπατο και ελπίζουμε ο νέος δήμαρχος, που φαίνεται πιο πρακτικός, ν' αντιμετωπί­σει το πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί και το πρόβλημα πόρων.

Το κόστος συνεχώς ανεβαίνει, χρειάζοντα­ι απαλλοτριώ­σεις και δαπανηρά έργα. Ισως χρειαστεί η αύξηση των φόρων στο αυτοκίνητο, αξίζει τον κόπο. ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΑΪΣΗΣ Πρώην διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece