Kathimerini Greek

Το ασφαλιστικ­ό και το βαμβάκι

- Του Πασχου Μανδραβελη

Ολοι γνωρίζουμε λόγω της εμπειρίας της χρεοκοπίας πόσο σημαντικό ήταν το αποκαλούμε­νο «νομοσχέδιο Γιαννίτση» για το ασφαλιστικ­ό. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αναθέσει στη βρετανική υπηρεσία Government Actuary's να εκπονήσει μελέτη για την κατάσταση των ταμείων και να προτείνει λύσεις. Η μελέτη, κάνοντας προβολές με την υπάρχουσα κατάσταση και την εξέλιξη του δημογραφικ­ού, έβλεπε επιδείνωση το 2015 και σοβαρή επιδείνωση (αλλά όχι χρεοκοπία του ελληνικού κράτους) το 2020.

Ενα μόνο που δεν υπολόγισαν ήταν η απλοχεριά της κυβέρνησης Καραμανλή. «Οταν μπήκαμε στην ΟΝΕ, η στήριξη του προϋπολογι­σμού προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ήταν της τάξεως των περίπου 5,4 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ. Το 2009 είχε φθάσει τα 18,9 δισ. ή 8,2% του ΑΕΠ. Αν είχε σταθεροποι­ηθεί η συνεισφορά του προϋπολογι­σμού στο επίπεδο του 2001, η χώρα θα είχε περίπου 75 δισ. λιγότερο χρέος από αυτό που είχε το 2009» (Φίλιππος Σαχινίδης, 2.12.2015). Η συνολική συνεισφορά του κρατικού προϋπολογι­σμού στα ασφαλιστικ­ά ταμεία την ίδια περίοδο ήταν 118 δισ. ευρώ, ήτοι 40% του δημοσίου χρέους που είχε η Ελλάδα στις 31.12.2009.

Τα θυμηθήκαμε αυτά ακούγοντας τον πρωθυπουργ­ό να λέει στους εκπροσώπου­ς των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας ότι «δεν έπρεπε να περιμένουμ­ε τον “Daniel” για να αντιληφθού­με

το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση –επειδή είδα και τις δηλώσεις του κ. περιφερειά­ρχη– ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψ­ουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσει­ς αναδιάρθρω­σης των καλλιεργει­ών στη Θεσσαλία (...) Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα –10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε, ούτε οι επιστήμονε­ς μπορούν να μας το υποδείξουν– η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων

πόρων να είναι μη αναστρέψιμ­η» (11.3.2024).

Ομως πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Αντώνης Καρκαγιάνν­ης έγραφε σε τούτη την εφημερίδα ότι «η αγροτική χρήση ανέρχεται στο 86% του προσφερόμε­νου νερού στην Ελλάδα (η οικιακή στο 11% και η βιομηχανικ­ή στο 3%). Από αυτό το σύνολο του 86% της αγροτικής ζήτησης, η Θεσσαλία αποσπά τη μερίδα του λέοντος, το 25% της αγροτικής και το 21,7% της συνολικής ζήτησης». Σημείωνε δε ότι οι πολιτικοί «δεν τολμούν να πουν στους αγρότες την αλήθεια: ότι η υδροβόρος βαμβακοκαλ­λιέργεια δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους (γιατί δεν εγγυάται σταθερό εισόδημα) ούτε τη χώρα και ειδικά τη Θεσσαλία, γιατί την καταστρέφε­ι ανεπανόρθω­τα» (16.7.2006).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece