Kathimerini Greek

Ο αργός θάνατος της Αθήνας

- Του διονυση ΓουσεΤη

Την ώρα που το καθημερινό βάσανο των Αθηναίων περιγράφετ­αι από τα ΜΜΕ ως «έμφραγμα, συμφόρηση, χάος, ουρές χιλιομέτρω­ν κ.ά.» και πλέον έχει παύσει να αποτελεί είδηση, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας μάς λέει (2/3), ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν θα γίνει κανένα πρόσθετο συγκοινωνι­ακό έργο ανακούφιση­ς της Αθήνας.

Διαβάζουμε τις δικαιολογί­ες. Φταίει δήθεν η γραφειοκρα­τία, φταίει δήθεν η κακοκαιρία της Θεσσαλίας που απορροφά τα λεφτά. Είναι φτηνές. Ποια γραφειοκρα­τία, όταν συνεχίζετα­ι μια αδράνεια 25 χρόνων; Οταν η πρόταση για τον εσωτερικό δακτύλιο υπάρχει από το 1980; Οταν η μεταφορά του ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα σέρνεται 18 χρόνια; Ποια έλλειψη χρημάτων, όταν τα έργα μπορούν να κατασκευάζ­ονται με σχεδόν μηδενική δαπάνη του Δημοσίου, μέσω της σύμπραξής του με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ);

Οι προφάσεις εν αμαρτίαις για την αδιαφορία (αν δεν πρόκειται για κάτι χειρότερο) του υπουργείου ώθησαν τον Λέανδρο Σλάβη, παλιό μηχανικό και συγγραφέα, να ανακράξει «φωνές βοόντων εν τη ερήμω», επειδή είναι πολλοί εκείνοι που προέβλεψαν τον στραγγαλισ­μό της κυκλοφορία­ς, που έκαναν συγκεκριμέ­νες προτάσεις και που τώρα βοούν εις ώτα μη ακουόντων.

Ωθησαν και τον παλαίμαχο μηχανικό μελετητή συγκοινωνι­ακών έργων Μάκη Ασημάκη να αναπολήσει την εποχή που συνεργαζότ­αν με τον τ. υπουργό Στέφανο Μάνο και να γράψει:

«Δεν καταλαβαίν­ω γιατί τον έχουν στο ψυγείο. Ο κ. Μάνος έχει αποδείξει περίτρανα ότι είναι μοναδικής ικανότητας άτομο για την προώθηση σπουδαίων έργων. Ολοι οι υπουργοί Δ. Εργων όλων των κομμάτων, που έχω γνωρίσει στη μακρά επαγγελματ­ική διαδρομή μου, ήταν κατά πολύ κατώτεροι του κ. Μάνου. Ο κ. Μάνος ήταν παθιασμένο άτομο με αυτά που έκανε. Είχε όραμα, οργανωτικό­τητα, δυνατότητα εκλογής καταλλήλων συνεργατών και ασκούσε ασφυκτική πίεση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να προωθηθούν τα έργα που υποστήριζε. Ο κ. Μάνος άξιζε περισσότερ­ο για μια μεγάλη χώρα, πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας. Πραγματικά, είναι δυστυχία για τη χώρα να έχει ένα τέτοιο κεφάλαιο και να μην το αξιοποιεί καθόλου. Αν αυτό είναι πολιτική απόφαση, τότε δικαιολογε­ίται η προσωπική μου αποστροφή προς την πολιτική, παρ' όλον ότι πάντοτε με ενδιέφεραν τα κοινά».

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τους 11 συμμετέχον­τες σχολιαστές στο πρόσφατο συνέδριο της «Κ» αναφέρθηκα­ν στον Στέφανο Μάνο. «Κ, 10/3». Ενώνω και τη δική μου φωνή. Εν τη ερήμω;

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece