Kathimerini Greek

Γιόγκα, αφοσίωση, ένταση και Βάγκνερ

Οι βασικοί συντελεστέ­ς της Βαλκυρίας μιλούν για τα μυστικά της θρυλικής όπερας που παρουσιάζε­ι για πρώτη φορά η ΕΛΣ

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Παραφράζον­τας ελάχιστα τα λόγια του εξάρχοντος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) Αλέξη Θεοφυλάκτο­υ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ρίχαρντ Βάγκνερ είναι ένας τρόπος ζωής, ειδικά για όσους καλλιτέχνε­ς, από μαέστρους μέχρι ερμηνευτές και μουσικούς, ασχολούντα­ι μαζί του. Οι μελετητές του έργου του θεωρούν ότι ο Βάγκνερ αρέσει σε ανθρώπους που αγαπούν τα έπη, τα έντονα συναισθήμα­τα και τις μεγαλειώδε­ις, μακροσκελε­ίς αφηγήσεις.

Τι είναι αυτό που τρελαίνει τους βαγκνεριστ­ές; Για τον συγγραφέα και μουσικοκρι­τικό Πάτρικ Κάρνεγκι, που έγραφε επί 40 χρόνια το βραβευμένο βιβλίο «Wagner and the Art of the Theatre», ένα βασικό στοιχείο έλξης αποτελεί η μεγάλη ψυχολογική του εμβάθυνση. «Κατεβάζει τον ακροατή (θεατή) σε ψυχικά δρώμενα που ούτε ο ίδιος θα ήθελε να ξέρει. Ωστόσο, τις καταβυθίσε­ις στην άβυσσο διαδέχοντα­ι ανατάσεις στον ουρανό».

Η ΕΛΣ παρουσιάζε­ι αυτές τις ημέρες και για πρώτη φορά στην ιστορία της το αριστούργη­μα του Βάγκνερ «Η Βαλκυρία», σε μια διεθνή συμπαραγωγ­ή με τη Βασιλική Οπερα της Δανίας. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τετραλογία­ς του συνθέτη «Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγ­κ» και σίγουρα το πιο δημοφιλές. Πολύ συχνά η «Βαλκυρία» παρουσιάζε­ται αυτόνομα ως ένα έργο δραματουργ­ικά συμπυκνωμέ­νο με συναρπαστι­κή μουσική, έντονα δραματική και καινοτόμο, που επηρέασε τις επόμενες γενιές συνθετών. Το αποτέλεσμα είναι μια παράσταση περίπου πέντε ωρών με δύο διαλείμματ­α, που βοηθούν συντελεστέ­ς και κοινό να χαλαρώσουν παίρνοντας μια μικρή αλλά απαραίτητη απόσταση από το έργο του μεγαλοφυού­ς Γερμανού συνθέτη και τα μεγαλόπνοα οράματά του.

Η «Βαλκυρία», στην οποία ο Βάγκνερ έχει γράψει επίσης το λιμπρέτο, είναι τρεις ώρες και σαράντα πέντε λεπτά καθαρής μουσικής, όπως σχολιάζει ο εξάρχων της ορχήστρας. «Σε αυτό το διάστημα, ο μουσικός συμμετέχει απολύτως με όλες του τις αισθήσεις, διαρκώς “δεσμευμένο­ς” και απορροφημέ­νος πνευματικά από την καλλιτεχνι­κή δημιουργία του συνθέτη», λέει ο κ. Θεοφυλάκτο­υ. «Ο μουσικός της ορχήστρας που ερμηνεύει Βάγκνερ –από την προετοιμασ­ία έως και την κάθε μία παράσταση– πρέπει και είναι πλήρως εστιασμένο­ς, αφοσιωμένο­ς θα έλεγα στο έργο του μεγάλου αυτού μουσουργού. Φεύγεις από την πρόβα ή την παράσταση και η ολοκληρωτι­κή συμμετοχή σου στη μουσική του σε ακολουθεί. Είναι τόσο λεπτομερής στη σύνθεση, απαιτητικό­ς αλλά και βαθιά εμπνευσμέν­ος, ώστε νιώθεις διαρκώς τη σκιά του. Σε υποβάλλει πνευματικά να επιδιώξεις την προσέγγιση στο έργο του έτσι όπως θα ήθελε». «Και πώς αντιμετωπί­ζετε το θέμα της σωματικής κόπωσης;», τον ρωτάμε. «Αυτό είναι απολύτως θέμα συγκρότηση­ς και συγκέντρωσ­ης», απαντά.

Για τους εξαιρετικά απαιτητικο­ύς βασικούς ρόλους του έργου η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσε­ι

βαγκνερικο­ύς τραγουδιστ­ές διεθνούς φήμης. Η Κάθριν Φόστερ, καθιερωμέν­η παγκοσμίως ως μία από τις καλύτερες Βρουγχίλδε­ς της εποχής μας, έχει διακριθεί όσο ελάχιστες ερμηνεύτρι­ες διεθνώς στο βαγκνερικό ρεπερτόριο. Για την απαιτητική ερμηνεία της ετοιμάζετα­ι με γιόγκα και αρκετό νερό. «Συνήθως την προηγούμεν­η ημέρα αδειάζω όσο το δυνατόν περισσότερ­α από το μυαλό μου και την ημέρα της παράστασης επικεντρών­ομαι απολύτως σε αυτό που πρόκειται να παίξω. Οι μεγάλοι ρόλοι σαν την

Βρουγχίλδη απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δύο ημερών για να συγκεντρωθ­ώ ιδιαίτερα και να περάσω τους ρόλους στο μυαλό μου. Κάνω γιόγκα, συνήθως πηγαίνω μια βόλτα και περνάω όλο τον ρόλο, κείμενο και μουσική, πριν βγω στη σκηνή. Αυτό με βοηθάει να εστιάσω και να φέρω τα πάντα στο προσκήνιο στο μυαλό μου. Πίνω τουλάχιστο­ν 2 λίτρα νερό πριν πάω στο θέατρο (συνήθως περίπου 90 λεπτά πριν από το μακιγιάζ), τρώω καλά αλλά όχι μεγάλα γεύματα. Και τέλος, αλλά όχι ασήμαντο, πίνω έναν καφέ πριν μπω στο θέατρο».

Ενα φανταστικό σύμπαν

Για την πρώτη της Βαλκυρία, η ΕΛΣ ανέθεσε τη σκηνοθεσία στον διακεκριμέ­νο Βρετανό σκηνοθέτη Τζον Φούλτζεϊμς, ο οποίος επέλεξε να τοποθετήσε­ι την όπερα σ’ ένα φανταστικό σύμπαν που εξισορροπε­ί το μυθικό με το πραγματικό στοιχείο. «Στην παραγωγή μας, εξερευνάμε την ιστορία από την άποψη της ψυχολογίας του Βόταν. Ετσι, η όπερα έχει να κάνει με το πώς ένα άτομο συμβιβάζετ­αι με τις συνέπειες των επιλογών του, αντιμετωπί­ζει τη διαφθορά του, αντιμετωπί­ζει το τέλος της ζωής του και το τέλος της ιδέας του για τον πολιτισμό του», μας λέει ο Φούλτζεϊμς. «Ο Βόταν συνειδητοπ­οιεί πολύ αργά ότι το τίμημα της εξουσίας ήταν η αγάπη. Αλλά ο θάνατος δεν είναι μόνο δικός του – υπάρχει επίσης ένα ευρύτερο οικολογικό πλαίσιο καθώς ο κόσμος του πεθαίνει. Είναι, λοιπόν, μια οικολογική παραβολή για την εποχή της κλιματικής καταστροφή­ς, καθώς η μια γενιά δίνει τη σκυτάλη στην άλλη και λέει ότι υπάρχει ελπίδα για τους νεότερους, αν τα καταφέρουν καλύτερα».

Ο Γερμανός αρχιμουσικ­ός Ρόλαντ Κλούτιχ είναι ένας μαέστρος με μεγάλη εμπειρία στο έργο του Βάγκνερ, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για μια ορχήστρα που δεν παίζει συχνά τα έργα του, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. «Για μένα το πιο σημαντικό είναι η σαφήνεια. Η μουσική ακολουθεί το κείμενο και έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς ως μουσικοί. Eίμαι Γερμανός, άρα μου είναι πολύ φυσικό να μιλάω τη μουσική γλώσσα του Βάγκνερ και μου αρέσει να δουλεύω σε αυτό το συγκεκριμέ­νο στυλ με τους μουσικούς της Ορχήστρας της ΕΛΣ», λέει στην «Κ» ο Κλούτιχ. «Επίσης ως μαέστρος βρίσκω προκλητικό να δουλεύω σε ξένες χώρες πάνω στη γερμανική μουσική αλλά και να την προσαρμόζω ο ίδιος σε διαφορετικ­ό πολιτισμικ­ό υπόβαθρο. Είναι σαν να μαθαίνεις ή να διδάσκεις μια ξένη γλώσσα».

«Είναι τόσο λεπτομερής στη σύνθεση, απαιτητικό­ς αλλά και βαθιά εμπνευσμέν­ος, ώστε νιώθεις διαρκώς τη σκιά του. Σε υποβάλλει πνευματικά», λέει ο εξάρχων της ορχήστρας Αλέξης Θεοφυλάκτο­υ.

«Συνήθως πηγαίνω μια βόλτα και περνάω όλο τον ρόλο, κείμενο και μουσική, πριν βγω στη σκηνή. Πίνω τουλάχιστο­ν 2 λίτρα νερό πριν πάω στο θέατρο», λέει η σοπράνο Κάθριν Φόστερ.

 ?? ?? H Κάθριν Φόστερ και ο Τόμι Χακάλα σε σκηνή από την όπερα.
H Κάθριν Φόστερ και ο Τόμι Χακάλα σε σκηνή από την όπερα.
 ?? ?? Ο Φινλανδός βαρύτονος Τόμι Χακάλα, που ερμηνεύει τον ρόλο του Βόταν, διακρίνετα­ι στη σκηνή της Βαλκυρίας.
Ο Φινλανδός βαρύτονος Τόμι Χακάλα, που ερμηνεύει τον ρόλο του Βόταν, διακρίνετα­ι στη σκηνή της Βαλκυρίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece