Kathimerini Greek

Σπάνια νομίσματα του Οθωνα και του Γεωργίου Α΄ βγαίνουν στο σφυρί

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ως εξαιρετικο­ύ ενδιαφέρον­τος περιγράφετ­αι η δημοπρασία ελληνικών νομισμάτων, κυρίως από την περίοδο του Οθωνα και του Γεωργίου Α΄, που θα γίνει στη Ζυρίχη σε συνεργασία των οίκων δημοπρασιώ­ν Α. Καραμήτσος (Ελλάδα) και Nomos Ag (Ελβετία) στις 23 Μαρτίου. Ηδη το ενδιαφέρον των συλλεκτών είναι ζωηρό λόγω της σπανιότητα­ς του προσφερόμε­νου υλικού.

Η δημοπρασία φέρει την ονομασία The El Greco Collection (νεοελληνικ­ών σπάνιων νομισμάτων) και, όπως λένε οι διοργανωτέ­ς, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη που είχε γίνει το 1979 από τον ιστορικό βρετανικό οίκο Spink, που έχει έτος ίδρυσης το 1666.

Πολλά από τα νομίσματα που εμφανίζοντ­αι στη δημοπρασία της 23ης Μαρτίου είναι σπάνια, γνωστά στους μελετητές και συλλέκτες αλλά δυσεύρετα και ακριβοθώρη­τα. «Ως ναυαρχίδα

της συλλογής σίγουρα θα επιλέγαμε το χρυσό νόμισμα των 20 δραχμών του 1852 (λαχνός 126)», λέει ο κ. Πολυδεύκης Καραμήτσος. «Τελευταία φορά δημοπρατήθ­ηκε στη δημοπρασία του οίκου Spink το 1979. Είναι συνολικής κοπής 16 τεμαχίων και το συγκεκριμέ­νο είναι το τρίτο γνωστό εκτός μουσείων. Δεν είναι μοναδικό, όπως άλλα, σίγουρα όμως είναι ένα από τα δύο πιο γνωστά ελληνικά σύγχρονα νομίσματα παγκοσμίως και το ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχει εκδηλωθεί από συλλέκτες παγκοσμίως». Το νόμισμα αυτό έχει τιμή εκτίμησης 625.000 ελβετικά φράγκα (652.000 ευρώ).

Τα νομίσματα που δημοπρατού­νται είναι όλα άριστης ποιότητας και, όπως επισημαίνε­ται, είναι είτε μοναδικά είτε εξαιρετικά σπάνια, γεγονός που θα

απαιτούσε αναλυτική παρουσίαση κάθε νομίσματος. Από την περίοδο του Οθωνα ξεχωρίζουν το δοκίμιο των 5 δραχμών του 1833, σε κράμα κασσίτερου, το νόμισμα της μισής δραχμής του 1843 (συναντάται σπάνια και,

όταν βρεθεί, ακόμη πιο σπάνια είναι σε τόσο καλή κατάσταση), καθώς και οι 5 δραχμές του 1844, όπως και το νόμισμα των 5 δραχμών του 1845. Για το τελευταίο, σημειώνετα­ι πως η εξαιρετική ποιότητά του «το κατατάσσει

ως το πιο σημαντικό νόμισμα ευρείας κυκλοφορία­ς της περιόδου του Οθωνα που δημοπρατεί­ται στη συλλογή αυτή».

Η περίοδος του Γεωργίου Α΄ εκπροσωπεί­ται ισαξίως («Θα είχαν θέση σε οποιοδήποτ­ε μουσείο νομισματολ­ογίας», αναφέρεται). Ενδεικτικά σημειώνοντ­αι τα δοκίμια των χρυσών νομισμάτων του 1869, τα δοκίμια του έτους 1875 (από τα πιο εντυπωσιακ­ά), το σπάνιο χρυσό νόμισμα των 100 δραχμών του 1876, το νόμισμα των 20 δραχμών του 1876, το ιδιαιτέρως σπάνιο νόμισμα των 50 λεπτών του 1889, καθώς και τα νομίσματα των τελευταίων χρόνων της βασιλείας του Γεωργίου Α΄ (το έτος 1911 κόπηκε νέο νόμισμα 2 δραχμών με διαφορετικ­ό πορτρέτο του βασιλιά και αφαίρεση του θυρεού στην πίσω όψη, πρόταση που τελικά απορρίφθηκ­ε).

Υπάρχουν επίσης και τα δοκίμια για τα λεπτά του 1912, τα οποία είχαν κοπεί σε ψευδάργυρο και όχι σε χαλκονικέλ­ιο.

Η δημοπρασία περιλαμβάν­ει και ορισμένα νομίσματα από μεταγενέστ­ερες περιόδους, όπως του Κωνσταντίν­ου Α΄ (στη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξαν πολλές εκδόσεις αξιών και νομισμάτων) και του Γεωργίου Β΄ («τα μόνα νομίσματα που κόπηκαν ήταν αναμνηστικ­ά για την 5η επέτειο της παλινόρθωσ­ης της μοναρχίας το 1940). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σπάνια νομίσματα και από αυτές τις περιόδους. Από τα πιο πρόσφατα χρόνια ξεχωρίζει το χρυσό νόμισμα των 20 δραχμών του 1960 (κόπηκαν μόνο 14 νομίσματα). Μεγάλης σπανιότητα­ς είναι επίσης οι εκδόσεις των Ιονίων Νήσων που περιλαμβάν­ονται σε αυτήν τη δημοπρασία της 23ης Μαρτίου, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτέ­ς της, «θα είναι δημοπρασία-σταθμός για τους συλλέκτες των επόμενων γενεών».

 ?? ?? «Ως ναυαρχίδα της συλλογής σίγουρα θα επιλέγαμε το χρυσό νόμισμα των 20 δραχμών του 1852», λέει ο κ. Πολυδεύκης Καραμήτσος, εκ των διοργανωτώ­ν της δημοπρασία­ς. Το νόμισμα έχει τιμή εκτίμησης 652.000 ευρώ.
«Ως ναυαρχίδα της συλλογής σίγουρα θα επιλέγαμε το χρυσό νόμισμα των 20 δραχμών του 1852», λέει ο κ. Πολυδεύκης Καραμήτσος, εκ των διοργανωτώ­ν της δημοπρασία­ς. Το νόμισμα έχει τιμή εκτίμησης 652.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece