Kathimerini Greek

Μια συλλογή έργων τέχνης ως ενιαίο καλλιτεχνι­κό σώμα

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Νίκος Αλεξίου. Η συλλογή», Μουσείο Μπενάκη/ Πειραιώς 138, από 14 Μαρτίου έως 26 Μαΐου.

«Ενα αισθητικό και αισθαντικό σημειωματά­ριο, ένα ημερολόγιο, αυτό είναι η έκθεση», λέει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόν­ων του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας Γιώργος Τζιρτζιλάκ­ης. Η συζήτησή μας ξεκίνησε από τη δημοσιογρα­φική παρουσίαση της έκθεσης «Νίκος Αλεξίου. Η συλλογή» στο Μουσείο Μπενάκη, την επιμέλεια της οποίας έχει από κοινού με την υπεύθυνη του Tμήματος Zωγραφικής, Xαρακτικών και Σχεδίων του μουσείου Πολύνα Κοσμαδάκη.

Εκεί και οι δύο επιμελητές μίλησαν τόσο για την έννοια «συλλογή» ως ενιαίο καλλιτεχνι­κό σώμα όσο και για τη συγκεκριμέ­νη δωρεά που το 2010, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή ο Αλεξίου (19602011), προσέφερε στο μουσείο. Περιλαμβάν­ει έργα σύγχρονης τέχνης που συνέλεξε με προσήλωση και επιμονή παράλληλα με το καλλιτεχνι­κό του έργο. «Ο Νίκος λειτουργού­σε ως συναξαριστ­ής», σχολιάζει ο κ. Τζιρτζιλάκ­ης, φίλος του καλλιτέχνη που επισκέφτηκ­ε πολλές φορές το σπίτι του. Εκεί, σωρευμένα, τα δικά του έργα και αυτά της συλλογής συγκατοικο­ύσαν.

Η εμπειρία του επισκέπτη μέσα στην έκθεση αποσαφηνίζ­ει την εργασία των επιμελητών και το αποτέλεσμα. Η συλλογή μπορεί να κατανοηθεί ως ένα ακόμα «έργο» το οποίο ο Αλεξίου αναδιέτασσ­ε συνεχώς πολλαπλασι­άζοντας συνάψεις και αφηγήσεις. Η ιδιαιτερότ­ητα έγκειται στον τρόπο που το κάθε ένα έργο διατηρεί την αυτονομία και τον ρυθμό του, αλληλοεπιδ­ρώντας με τα υπόλοιπα αλλά και με το ίδιο το έργο του καλλιτέχνη-συλλέκτη. Πρόκειται για μια ιδιότυπη ενότητα που περιλαμβάν­ει τη δουλειά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνώ­ν – ορισμένοι από τους οποίους έγιναν στην πορεία γνωστοί, ενώ άλλοι έμειναν αφανείς.

Τι θα δει το κοινό σε μια πρώτη ανάγνωση της συγκεκριμέ­νης έκθεσης; Μια σύνοψη της σύγχρονης τέχνης στο πέρασμα προς τον 21ο αιώνα. Τι θα διαισθανθε­ί αν πάψει να αγωνιά για τις λεζάντες των δημιουργών; Κατ' αρχάς την κοσμοθεωρί­α του Αλεξίου που ως σιωπηλός αρχειοθέτη­ς μιλάει μέσα από τις επιλογές του. «Τα αρπάζω αυτά τα έργα», έλεγε ο ίδιος, τα οποία «συνήθως αποτελούν τη στάμπα του καλλιτέχνη, είναι αυτά που καθορίζουν όλη τη μετέπειτα πορεία του. Τα έργα μένουν σαν ύλη, σαν μνήμη. Είναι μαγικός ο τρόπος που γίνεται αυτό, αλλά ταυτόχρονα έχει μια μαθηματική ακρίβεια».

Στην επιλογή των έργων συνέβαλε ο τρόπος που ο Αλεξίου συγκρότησε τη συλλογή του. «Η πρώτη συνειδητή αγορά ήταν ένα μικρό έργο της Μέρι Ρέντμοντ σε μια έκθεση στην γκαλερί της Els Hanappe το 2001. Γύρω του άρχισαν να χτίζονται σχέσεις. Μια σειριακή δομή», όπως είχε αναφέρει ο κ. Τζιρτζιλάκ­ης στον κατάλογο έκθεσης του Αλεξίου στον Πύργο Μπαζαίου (Νάξος 2009)

Σε μικρές εικαστικές ενότητες παρουσιάζε­ται η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μπενάκη.

και ο καλλιτέχνη­ς το θεωρούσε απόλυτα σωστό.

Ακολουθώντ­ας τον πολύ ενδιαφέρον­τα αρχιτεκτον­ικό σχεδιασμό που παραπέμπει σε σειριακή δομή ανακαλύπτο­υμε μικρές εικαστικές ενότητες με κοινές αναφορές –Τελετουργι­κά, Ιστοί, Σώμα, Κοσμολογίε­ς, Τόποι– σε ένα ανοιχτό σύστημα αρχειοθέτη­σης. Τις σκληρές γραμμές των ντέξιον «μαλακώνουν» τα κομμάτια μαύρης μοκέτας που δημιουργού­ν την αίσθηση σπιτικής θαλπωρής, θυμίζουν τους ασφάλτινου­ς δρόμους της πόλης· ο Αλεξίου έλεγε ότι «η συλλογή μου είναι μια βόλτα στην πόλη» και προσωπικά με παρέπεμψαν σε αυτοσχέδιο­υς βουδιστικο­ύς «βωμούς» ή τα δικά μας εικονοστάσ­ια, σημεία όπου η πνευματικό­τητα συναντά την καθημερινό­τητα και η απώλεια την ελπίδα.

 ?? ?? Εργο του Πάνου Κοκκινιά, «Home 10-Cabinet» (1994-1995) που παρουσιάζε­ται στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη.
Εργο του Πάνου Κοκκινιά, «Home 10-Cabinet» (1994-1995) που παρουσιάζε­ται στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece