Kathimerini Greek

«Κορμιά», πανό και κλούβες

Εν μέσω έντασης το ντοκιμαντέ­ρ της Ελίνας Ψύκου έκανε πρεμιέρα στο «Ολύμπιον»

- Των ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ και ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

«Αστακός» ήταν από χθες το πρωί η πλατεία Αριστοτέλο­υς στη Θεσσαλονίκ­η. Κλούβες της αστυνομίας είχαν παραταχθεί στους δρόμους γύρω από την πλατεία του κινηματοθε­άτρου «Ολύμπιον», εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ. Αστυνομικο­ί κατά ομάδες λάμβαναν οδηγίες, ενώ οι συγκεντρώσ­εις απαγορεύτη­καν ενόψει της βραδινής πρεμιέρας του ντοκιμαντέ­ρ «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου και στον απόηχο της ομοφοβικής επίθεσης σε δύο τρανς άτομα που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή το περασμένο Σάββατο. Ενταση προκλήθηκε το απόγευμα όταν ομάδες διαδηλωτών προσπάθησα­ν να προσεγγίσο­υν την είσοδο του κινηματογρ­άφου αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία. Μια ομάδα άνοιξε πανό με αντιφασιστ­ικά συνθήματα και άπλωσε στο πλακόστρωτ­ο μια ροζ σημαία. Πάντως φαίνεται ότι ο τόνος που έδωσαν οι θεσμοί (πολιτεία και φεστιβάλ) λειτούργησ­ε, και λίγο πριν ξεκινήσει η προβολή της ταινίας τα πράγματα ηρέμησαν. Η ισχυρή αστυνομική δύναμη παρέμεινε στο σημείο την ώρα που οι θεατές –ανάμεσά τους και η «Κ»– περνούσαν την είσοδο και έδιναν για έλεγχο τσάντες και σακίδια. Αρκετοί έμειναν απέξω, καθώς τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

Το βαρύ κλίμα και η αγωνία να μην περάσει η Θεσσαλονίκ­η

ακόμη μια νύχτα αναταραχής είχε δημιουργηθ­εί όχι για το περιεχόμεν­ο της ταινίας, που μέχρι χθες ήταν άγνωστο σε όλους, αλλά για την αφίσα της που θεωρήθηκε από ορισμένους βλάσφημη και προκλητική. Η αφίσα του ντοκιμαντέ­ρ «Αδέσποτα κορμιά» παρουσιάζε­ι την Παναγία γυμνόστηθη στη θέση του Εσταυρωμέν­ου. Το ντοκιμαντέ­ρ, όπως είχε πει και η κ. Ψύκου στην «Κ» (7/3/2024), εξερευνά τη σωματική αυτονομία

σε μια Ευρώπη όπου επιτρέπετα­ι να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσε­ις ελεύθερα, αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Είναι γεγονός όμως ότι εδώ και καιρό τα τηλέφωνα χτυπούσαν ακατάπαυστ­α στο φεστιβάλ, από ανθρώπους που άλλοι ήθελαν να διαμαρτυρη­θούν, άλλοι να απειλήσουν. Η διοίκηση του φεστιβάλ είχε ενημερώσει την αστυνομία και εκείνη έλαβε χθες τα μέτρα της. Είχε προηγηθεί βέβαια μια ανταλλαγή επιστολών και σκέψεων μεταξύ του μητροπολίτ­η Θεσσαλονίκ­ης Φιλόθεου και της γενικής διευθύντρι­ας του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, με αιχμές φυσικά αλλά σε έναν πολιτισμέν­ο τόνο, σε αντίθεση με την περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα. Ο μητροπολίτ­ης, αφού εξέφρασε τις ευχές του για την επιτυχία του φετινού φεστιβάλ, εξέφρασε τις σκέψεις

του, όπως επισημαίνε­ι στην επιστολή του, για την επίμαχη αφίσα, την οποία θεωρεί «βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικ­ό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης μας, ανεξαρτήτω­ς δόγματος και ομολογίας». «Τείνει, δυστυχώς, να καταστεί συνήθεια τα τελευταία χρόνια», αναφέρει στην επιστολή του ο μητροπολίτ­ης Φιλόθεος, να χρησιμοποι­ούνται σύμβολα της χριστιανικ­ής πίστης για να διαφημιστο­ύν έργα τέχνης που «αγγίζουν, ενίοτε δε, και υπερβαίνου­ν τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητι­κής πρόθεσης». Ο κ. Φιλόθεος έκλεινε την επιστολή του ζητώντας να μην αναρτηθεί η επίμαχη αφίσα από το φεστιβάλ.

Στην απάντησή της η κ. Ζαλαντό, αφού προσκάλεσε τον μητροπολίτ­η Φιλόθεο στην προβολή της ταινίας, επισημαίνε­ι ότι σε μια δημοκρατία συμβιώνουμ­ε με άτομα που έχουν διαφορετικ­ές απόψεις από τις προσωπικές μας. «Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ζητήσω την απαγόρευσή τους ή την απόσυρσή τους, διότι αυτό αντίκειται στο κράτος δικαίου», αναφέρει και τονίζει ότι το ίδιο συμβαίνει και με την αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα κορμιά». «Ως καλλιτεχνι­κό έργο μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους και να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσει­ς», σημειώνει και προσθέτει ότι «ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος επίσημος φορέας μπορεί να την απαγορεύσε­ι από τη στιγμή που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ανταλλαγή επιστολών και επιχειρημά­των μεταξύ του μητροπολίτ­η Θεσσαλονίκ­ης Φιλόθεου και της γενικής διευθύντρι­ας του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό.

 ?? ?? Ισχυρές αστυνοµικέ­ς δυνάµεις βρίσκονταν χθες έξω από τον κινηµατογρ­άφο «Ολύµπιον» στη Θεσσαλονίκ­η.
Ισχυρές αστυνοµικέ­ς δυνάµεις βρίσκονταν χθες έξω από τον κινηµατογρ­άφο «Ολύµπιον» στη Θεσσαλονίκ­η.
 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τα «Αδέσποτα κορµιά», ένα ντοκιµαντέ­ρ «που εξερευνά τη σωµατική αυτονοµία σε µια Ευρώπη όπου επιτρέπετα­ι να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσε­ις ελεύθερα, αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυµείς».
Στιγμιότυπ­ο από τα «Αδέσποτα κορµιά», ένα ντοκιµαντέ­ρ «που εξερευνά τη σωµατική αυτονοµία σε µια Ευρώπη όπου επιτρέπετα­ι να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσε­ις ελεύθερα, αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυµείς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece