Kathimerini Greek

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Δεν ανήκω σε όσους θα περίµεναν η Εκκλησία να ταχθεί υπέρ του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών. Εκαστος εφ’ ω ετάχθη. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να υπερασπίζε­ται τον γάµο ως Μυστήριο. Το ζήτηµα όµως δεν είναι εκεί. Το ζήτηµα είναι πώς η Εκκλησία υπερασπίζε­ται τους δεσµούς της µε την κοσµική πολιτεία. Και η απόφαση της Ιεραρχίας να µην εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας από κοινού µε την πολιτειακή ηγεσία, αλλά κατά µόνας, περισσότερ­ες απορίες προκαλεί παρά δίνει απαντήσεις για τη θέση της. Αντί για τη Μητρόπολη, που είναι το έθιµο, θα την εορτάσουν στη Μονή Πετράκη για να δείξουν την αποστροφή τους στη στάση της πολιτειακή­ς και πολιτικής ηγεσίας απέναντι στον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Η πρώτη µου αντίδραση, όταν το άκουσα, είναι ότι οι ιεράρχες φέρονται σαν κακοµαθηµέ­να παιδιά. Κοινώς, κάνουν µούτρα. Με όλον τον σεβασµό, θεωρώ ότι αποδεικνύο­νται κατώτεροι των περιστάσεω­ν.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας τιµάται η αποκατάστα­ση της λατρείας των ιερών εικόνων και κειµηλίων. Κλείνει την περίοδο της Εικονοµαχί­ας, κατά την οποία η κυριαρχία των Ισαύρων πραγµατοπο­ίησε µεγάλες µεταρρυθµί­σεις, ανάµεσά τους και η κατάργηση της δουλοπαροι­κίας, όπως γράφει ο Κωνσταντίν­ος Παπαρρηγόπ­ουλος. Την αποκατάστα­ση της λατρείας των εικόνων επέβαλε η αυτοκράτει­ρα Θεοδώρα το 842 και έκτοτε είναι γιορτή που τη µοιράζεται η Εκκλησία µε την κοσµική εξουσία. Πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία, τοποτηρητή­ς των παραδόσεων, να γυρνάει την πλάτη της στο έθιµο εξαιτίας µιας απόφασης της κοσµικής εξουσίας; ∆εν αντιλαµβάν­εται ότι υπονοµεύει την ίδια της την υπόσταση;

Παιδιάστικ­η αντίδραση. Κάνουµε µούτρα σε ό,τι δεν µας ταιριάζει. Απλώς, αν και δεν είναι ο ρόλος µου, θέλω να υπενθυµίσω ότι η πνευµατική ισχύς τους στηρίζεται στον σεβασµό θεσµών, που αδιαφορούν για τα γούστα τους. Γι’ αυτό τους λέµε και τους αποδεχόµεθ­α ως ιερούς. Ενας απ’ αυτούς είναι και η Κυριακή της Ορθοδοξίας, 42 ηµέρες πριν από το Πάσχα, που εορτάζεται από κοινού µε τη θρησκευτικ­ή και την πολιτειακή ηγεσία. Εκτός κι αν θέλουν να µας πουν οι ιεράρχες ότι επιθυµούν τον διαχωρισµό τους από την πολιτεία. ∆εν νοµίζω ότι σκοπός τους είναι να υπερσκελίσ­ουν όσους το υποστηρίζο­υν. Παρ’ όλα αυτά, δεν µπορώ να πω ότι δεν κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους.Η Εκκλησία αστοχεί όποτε παρεµβαίνε­ι στην κοσµική εξουσία. Και χάνει πάντα κάτι από τη δύναµή της. Οπως έχασε όταν αντιστάθηκ­ε στην κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύµατ­ος στις ταυτότητες, έτσι χάνει και τώρα µε την αντίδρασή της στον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece