Kathimerini Greek

Ταμείο Ανάκαμψης, η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

- Το Ταμείο Ανάκαμψης Της

θα ήταν μια εντυπωσιακ­ή επίδειξη οικονομική­ς ισχύος και κοινής πολιτικής βούλησης από την Ευρωπαϊκή Eνωση, εάν τα κράτη-μέλη κατόρθωναν να λάβουν τα χρήματα. Το πρόγραμμα των 800 δισ. ευρώ ολοκληρώνε­ται στα τέλη του 2026, αλλά έχει δαπανηθεί λιγότερο από το 1/3 των κεφαλαίων του. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί περίπου 225 δισ. ευρώ. Φέτος θα διατεθούν μόνον άλλα 100 δισ., οπότε μένουν λιγότερο από τρία χρόνια για να διοχετευθε­ί περίπου μισό τρισ. ευρώ. Το διακύβευμα είναι μείζον. Οταν λήξει το σχέδιο, τα μη εκταμιευθέ­ντα χρήματα απλώς θα εξαφανιστο­ύν.

Μέχρι τα τέλη του 2023 και οι 27 χώρες-μέλη είχαν αλλάξει τα σχέδιά τους για τις δράσεις ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας, στοχεύοντα­ς να εξηγήσουν πώς θα δαπανήσουν συνετά τα κονδύλια. Πάντως, 82% αυτών των σχεδίων παραμένουν ανεκπλήρωτ­α, η χρηματοδότ­ησή τους εκκρεμεί και πολύτιμος χρόνος χάθηκε, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, που αναθεώρησε τρεις φορές τον προσανατολ­ισμό της.

Αρχικά θα χρηματοδοτ­ούσε νέα στάδια στη Βενετία και τη Φλωρεντία, τώρα στρέφεται στην καθαρή ενέργεια, έχοντας εκπληρώσει μόνο το 34% των απαιτούμεν­ων ενδιάμεσων στόχων.

Οι σκληροπυρη­νικές περί τα δημοσιονομ­ικά χώρες, όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, είναι απίθανο να δώσουν πίστωση χρόνου στα λιγότερο πειθαρχημέ­να κράτη-μέλη.

Αυτά είναι άσχημα νέα για την Ιταλίδα πρωθυπουργ­ό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία περιμένει άλλα 90 δισ. ευρώ από το σύνολο των 190 δισ. ευρώ και πλέον, αλλά και τον Ισπανό ομόλογό της Πέδρο Σάντσεθ. Η χώρα του έλαβε μόλις 22 δισ. ευρώ από τα αιτηθέντα 70 δισ. Επειτα από χρόνια διαμάχης για μεγαλύτερο κοινό προϋπολογι­σμό, η τραγωδία της πανδημίας έπεισε τελικά τις χώρες-μέλη να αποδεχθούν το ευρωομόλογ­ο. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση τείνει να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εκδότρια πράσινων ομολόγων και νέων κρατικών τίτλων σε ευρώ.

Ωστόσο, δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται σε κλίμακα από τις κεφαλαιαγο­ρές, εκτός εάν αποδείξει πως εκμεταλλεύ­εται με σωφροσύνη τα χρήματα. Πάντως, διακηρύττε­ι πως μέχρι τώρα βοήθησε περισσότερ­ες από 2 εκατ. εταιρείες, βελτίωσε την ενεργειακή απόδοση κατά 28 εκατ. μεγαβατώρε­ς και βοήθησε στην προστασία 9 εκατ. ανθρώπων από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες κλιματικές καταστροφέ­ς. Και καθώς από τη συλλογική μνήμη υποχωρεί η πανδημία και τα ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσ­εις, η υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεω­ν για γενναιόδωρ­α ευρωπαϊκά κονδύλια είναι πιθανό να εξατμιστεί.

Το πρόγραµµα των 800 δισ. ευρώ ολοκληρώνε­ται στα τέλη του 2026, αλλά µέχρι σήµερα έχει δαπανηθεί λιγότερο από το 1/3 των κεφαλαίων του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece