Kathimerini Greek

Με μικρότερο ρυθμό η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας

Φρενάρει η μείωση της ανεργίας, δυσκολεύει ο στόχος υποχώρησης κάτω από 10%

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σε μία από τις διαχρονικά δομικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς εργασίας, την υψηλή διαρθρωτικ­ή ανεργία, φαίνεται πως προσκρούου­ν οι όποιες προσπάθειε­ς περιορισμο­ύ του ποσοστού ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%.

Αυτό αποτυπώνετ­αι και από τις χαμηλές προσδοκίες που διατηρούν οι Ελληνες εργοδότες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα προθέσεων για προσλήψεις του ομίλου ManpowerGr­oup, καθώς φαίνεται πως προετοιμάζ­ονται για ένα δυνητικά ασταθές τρίμηνο. Ετσι, κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2024 αναμένεται ένα μέτριο κλίμα προσλήψεων, με αποτέλεσμα οι συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς να διαμορφώνο­νται στο 6%, μειωμένες κατά 6% από το προηγούμεν­ο τρίμηνο και κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συγκεκριμέ­να, από τους 525 Ελληνες εργοδότες, το 30% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 19% μείωση, ενώ το 47% δεν αναφέρει καμία αλλαγή.

Τα σημάδια πως φθάνουμε στον σκληρό πυρήνα της δομικής - διαρθρωτικ­ής ανεργίας φάνηκαν και από τα πρόσφατα αναθεωρημέ­να στοιχεία της ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι ούτε κατά τους τελευταίου­ς μήνες του 2023 ούτε όμως και τους πρώτους μήνες του 2024 είχαμε τελικά ανεργία σε ποσοστό κάτω του 10%. Αντιθέτως, τον Ιανουάριο έκλεισε στο 10,4%, όπως και το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό ανεργίας για το προηγούμεν­ο έτος να «κλειδώσει» στο 11%. Ηδη, οργανισμοί και φορείς εκτιμούν ότι η βελτίωση θα συνεχιστεί μεν, με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς δε, συμβαδίζον­τας με την εξέλιξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Ετσι, για παράδειγμα η ΤτΕ εκτιμά πως το 2024 η συνολική απασχόληση θα αυξηθεί κατά 1,5%, με το

Τα σημάδια δείχνουν πως φθάνουμε στον σκληρό πυρήνα της δομικής - διαρθρωτικ­ής ανεργίας.

ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί περαιτέρω στο 10,2%.

Αυτή την επιβράδυνσ­η του ρυθμού αύξησης καταγράφει και η Manpower, που επισημαίνε­ι ότι ο κλάδος της πληροφορικ­ής είναι αυτός που σε επίπεδο προθέσεων προσλήψεων εμφανίζετα­ι με τη μεγαλύτερη αύξηση, σημειώνοντ­ας άνοδο κατά 32% από το προηγούμεν­ο τρίμηνο και κατά 37%

από το β΄ τρίμηνο του 2023. Στην πραγματικό­τητα, το β΄ τρίμηνο του 2024 αποτυπώνον­ται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόληση­ς που έχουν καταγραφεί στην πληροφορικ­ή από το α΄ τρίμηνο του 2022, με τη χώρα μας να κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της πληροφορικ­ής, ξεπερνώντα­ς τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτό κατά 33%.

Οι υπηρεσίες επικοινωνί­ας ακολουθούν με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο 25%, ο κλάδος της υγείας και των βιοεπιστημ­ών είναι στο 17%, χρηματοοικ­ονομικά και κτηματομεσ­ιτικά έπονται με 12%, ενώ μηδενικές προοπτικές προσλήψεων αποτυπώνον­ται στον κλάδο της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Οι ειδικοί πάντως που παρακολουθ­ούν τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά της απασχόληση­ς στη χώρα μας επισημαίνο­υν στην «Κ» ότι απαιτείται η μετάβαση της οικονομίας προς ένα νέο αναπτυξιακ­ό υπόδειγμα προσανατολ­ισμένο προς την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμε­νης αξίας που είναι διεθνώς εμπορεύσιμ­α. Παράλληλα ξεκαθαρίζο­υν ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη και επίσπευση αυτού του μετασχηματ­ισμού, μέσω της μεγαλύτερη­ς προσέλκυση­ς άμεσων ξένων επενδύσεων, της επιτάχυνση­ς υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας και της (επαν)εισροής ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής εξειδίκευσ­ης (brain gain).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece