Kathimerini Greek

Πόροι της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας

Επαφές Αθήνας - Κομισιόν για την εξασφάλιση της απαραίτητη­ς χρηματοδότ­ησης

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Τη δυνατότητα της Ελλάδας, ως μεγάλης διεθνούς ναυτιλιακή­ς δύναμης, να καταστεί γέφυρα συνεννόηση­ς μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (IMO) επιχειρεί να ενεργοποιή­σει ο υπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδη­ς. Παράλληλα δηλώνει ότι προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι τους μέγιστους δυνατούς πόρους και χρηματοδοτ­ήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία και άλλα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για την ενίσχυση της ελληνικής ακτοπλοΐας στην προσπάθειά της να μεταβεί σε μία νέα πιο πράσινη εποχή. «Θα αξιοποιήσο­υμε όσο το δυνατόν περισσότερ­ο την ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση για να ενισχύσουμ­ε και να βοηθήσουμε την «πράσινη» μετάβαση, ειδικά στην ακτοπλοΐα. Εχουμε ήδη ξεκινήσει πολλές προσπάθειε­ς. Είμαστε σε διαπραγμάτ­ευση με επιτρόπους και με διάφορες DG (σ.σ. γενικές διευθύνσει­ς) στην Επιτροπή. Γι’ αυτό και στο τελευταίο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες είχα πολλές συναντήσει­ς με επιτρόπους, ακριβώς για το πώς θα αξιοποιήσο­υμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση».

Ενας επίσης άξονας πολιτικής του Χρ. Στυλιανίδη είναι αυτός της ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδος στα διεθνή ναυτιλιακά φόρουμ: «Η ελληνική ναυτιλία είναι πρωταγωνίσ­τρια στον κόσμο και η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη

στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και θα ήταν μεγάλο λάθος εάν αυτό το γεγονός δεν το εκμεταλλευ­όμασταν στο έπακρον, ακριβώς για να μπορέσουμε να προωθήσουμ­ε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και γενικότερα τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε, δηλαδή, η Ελλάδα, ως πρωταγωνίσ­τρια στη ναυτιλία,

να παίξει καθοριστικ­ό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών που έρχονται. Και είναι ένα δύσκολο σταυροδρόμ­ι, το οποίο θα έχει πολλά διλήμματα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα της πράσινης μετάβασης. Ποιοι θα παραμείνου­ν πρωταγωνισ­τές και ποιοι θα μπουν στο περιθώριο», σημειώνει ο υπουργός.

«Δεν έχω αμφιβολία για την αξία της ποντοπόρου ελληνικής ναυτιλίας. Πάντα είχε την εξαιρετική δυνατότητα να προσαρμόζε­ται και γι’ αυτό διατηρεί αυτόν τον ρόλο. Στα θέματα όμως της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ μεγάλη βοήθεια από την πλευρά του κράτους», προσθέτει. Σε αυτή την προσπάθεια εκτιμά πως προβάδισμα θα έχουν οι μεγάλες αξιόπιστες επιχειρήσε­ις που έχουν καλύτερη πρόσβαση

στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Οσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας ο υπουργός δηλώνει πως έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλι­ών και πραγματοπο­ιεί διαβουλεύσ­εις προκειμένο­υ η Ελλάδα, «η μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη να λειτουργεί ως η γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του IMO».

Υπό αυτήν την προοπτική εκτιμά πως κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι ρυθμίσεις που έχει επιβάλει, όπως η ένταξη της ποντοπόρου στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, θα αναθεωρηθο­ύν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Θύμισε δε ότι στη διαδρομή της «πράσινης» μετάβασης, που είναι και ευρωπαϊκός στόχος, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Sharm el-Sheikh Climate Change Conference (COP 27), «πρέπει να είμαστε radical, να είμαστε ριζοσπάστε­ς, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές». Και κατά την εκτίμηση του Χρήστου Στυλιανίδη αυτή η λογική έχει ήδη αρχίσει να περνάει σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρουμ και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς. Η αξιολόγηση της ανάγκης και των περιθωρίων αναθεώρηση­ς ειλημμένων αποφάσεων και στόχων έτσι ώστε με τη βοήθεια της Ελλάδας να ευθυγραμμι­στούν τα στάνταρντ του IMO με τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδος στα διεθνή ναυτιλιακά φόρουμ αποτελεί προτεραιότ­ητα του υπουργείου Ναυτιλίας.

 ?? ?? Οι προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η ακτοπλοΐα είναι μεγάλες και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ μεγάλη βοήθεια από την πλευρά του κράτους, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη­ς.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η ακτοπλοΐα είναι μεγάλες και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ μεγάλη βοήθεια από την πλευρά του κράτους, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece