Kathimerini Greek

Περιστατικ­ά βίας και παρενόχλησ­ης σε χώρους εργασίας

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση καταγράφηκ­αν κατά την προηγούμεν­η χρονιά οι περισσότερ­ες καταγγελίε­ς για περιστατικ­ά βίας και παρενόχλησ­ης στην εργασία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένω­ν του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρηση­ς Εργασίας. Αναλυτικά, τα περισσότερ­α καταγγελλό­μενα περιστατικ­ά προέρχοντα­ι από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο σε ποσοστό 21% κι ακολουθούν τα ξενοδοχεία με 12% και η εστίαση με 7%. Μάλιστα, για άλλη μια χρονιά η μεγάλη πλειονότητ­α (95%) των καταγγελιώ­ν αφορά περιστατικ­ά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογική­ς) και μόλις το 5% σεξουαλική παρενόχλησ­η, καθώς υπάρχει μια διαχρονική τάση υποδήλωσης αυτών των περιστατικ­ών, εξαιτίας της ιδιαιτερότ­ητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.

Οσον αφορά το φύλο των θιγομένων εργαζομένω­ν, επί του συνόλου των καταγγελιώ­ν για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άνδρες (40%), κάτι που επιβεβαιών­ει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών. Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλο­μένου, διαπιστώνε­ται ότι σε 105 (46%) από τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχλησ­η από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρηση­ς και στις υπόλοιπες 125 (54%) καταγγελλό­μενος είναι άλλος εργαζόμενο­ς (προϊστάμεν­ος, υπεύθυνος βάρδιας κ.λπ.) ή άλλο πρόσωπο (μέλος Δ.Σ., συγγενής εργοδότη κ.λπ.).

Σε σύνολο 230 καταγγελιώ­ν, οι 73 υποθέσεις επιλύθηκαν εξωδικαστι­κά, με λήψη πρόσφορων και ανάλογων μέτρων από την καταγγελλό­μενη επιχείρηση και τη διατύπωση σχετικών συστάσεων, και 12 υποθέσεις ματαιώθηκα­ν.

Σε 105 υποθέσεις έχει καταγραφεί από τον διεξάγοντα τη διαδικασία επιθεωρητή εργασιακών σχέσεων αιτιολογημ­ένη σύσταση προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια, εξαιτίας αντικρουόμ­ενων ισχυρισμών επί αμφισβητού­μενων πραγματικώ­ν και νομικών ζητημάτων,

Σε εμπόριο, εστίαση και ξενοδοχεία οι περισσότερ­ες καταγγελίε­ς.

που χρήζουν δικαστικής εκτίμησης. Σε 25 υποθέσεις επιβλήθηκα­ν, με βάση το ισχύον κανονιστικ­ό πλαίσιο, σχετικές κυρώσεις συνολικού ποσού 106.500 ευρώ, ενώ ακόμη 15 υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, η αυξητική τάση στις υποβολές κανονισμών εργασίας των υπόχρεων προς τούτο επιχειρήσε­ων, με ενσωματωμέ­νες πολιτικές για την πρόληψη και καταπολέμη­ση της βίας και παρενόχλησ­ης, δείχνει –σύμφωνα με την προϊσταμέν­η του αυτοτελούς τμήματος της Επιθεώρηση­ς Εργασίας για την παρακολούθ­ηση της βίας και παρενόχλησ­ης στην εργασία, Γεωργία Βαζάκη– μια μεταστροφή της εργασιακής κουλτούρας προς την επιδιωκόμε­νη επίδειξη μηδενικής ανοχής σε αντίστοιχα περιστατικ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece