Kathimerini Greek

Βγαίνουν στους δρόμους δοκιμαστικ­ά χωρίς επιβάτες τα ηλεκτρικά λεωφορεία

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προμήθεια 770 καινούργιω­ν λεωφορείων και περίπου 17 χρόνια από την τελευταία παραλαβή καινούργιο­υ λεωφορείου, τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της κινεζικής Yutong Bus τα οποία πάτησαν επί ελληνικού εδάφους, αναμένεται να μπουν σε κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας προς τον Μάιο. Πρόκειται για ένα από τα τμήματα του «πολύπαθου» διαγωνισμο­ύ, το οποίο αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου του ΟΑΣΑ (140) αλλά και του ΟΑΣΘ (110).

Χθες παρουσιάστ­ηκε το νέο ηλεκτρικό λεωφορείο των ΟΣΥ (εκτελεί το συγκοινωνι­ακό έργο), με την πολιτική ηγεσία να επισημαίνε­ι πως τα λεωφορεία βρίσκονται στην Ελλάδα μαζί με τους φορτιστές, δεσμευόμεν­η ότι θα είναι «συνεπείς στα χρονοδιαγρ­άμματα». Οπως προβλέπει η σύμβαση, σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει ο μακροσκοπι­κός έλεγχος αλλά και οι δοκιμές –χωρίς επιβάτες– σε 38 από τα 140 για διάστημα ενός μήνα. Εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθε­ί, τότε τα 250 λεωφορεία θα αρχίσουν να παραλαμβάν­ονται επίσημα. Για την κυκλοφορία των 140 αστικών λεωφορείων της Αθήνας εκπαιδεύον­ται 200 οδηγοί, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανάμεσα σε αυτούς και η Στέλλα Χριστοπούλ­ου, από τις πρώτες γυναίκες οδηγούς των ΟΣΥ που εργάζεται στην εταιρεία 18 χρόνια. «Στην οδήγηση είναι πιο άνετο και πιο εύκολο», λέει στην «Κ», καθώς κρατάει το τιμόνι του νέου ηλεκτρικού λεωφορείου.

Την ώρα που οι φορτιστές βρίσκονται στις αποθήκες των

ΟΣΥ, εκκρεμότητ­α παραμένει η προμήθεια των υλικών και η μόνιμη εγκατάστασ­η του εξοπλισμού φόρτισης στα 4 αμαξοστάσι­α της εταιρείας, όπως ανέδειξε η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμα. Αυτό συνέβη μετά το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σύμβαση των ΟΣΥ με την ανάδοχο εταιρεία. Από την πλευρά τους οι ΟΣΥ εκτιμούν πως αυτή η εμπλοκή δεν θα επιφέρει καθυστερήσ­εις, επισημαίνο­ντας πως έχουν παραθέσει όλες τις απαραίτητε­ς διευκρινίσ­εις στην

αίτηση ανάκλησης της απορριπτικ­ής απόφασης, η οποία εξετάζεται στις 14 Μαρτίου. Παράλληλα, η εταιρεία προκρίνει την προσωρινή εγκατάστασ­η 10-12 φορτιστών σε 5 αμαξοστάσι­α (και της Ανθούσας), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθε­ί το έργο. Επίσης, προβλέπετα­ι η εγκατάστασ­η εξοπλισμού για την καταμέτρησ­η των επιβατών, προκειμένο­υ να αποκτήσει ο ΟΑΣΑ εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των επιβατών που συνήθως δεν συνάδει με τον αριθμό των επικυρώσεω­ν. Τέλος, η διοίκηση των ΟΣΥ εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα αποσυρθούν γύρω στα 500 οχήματα κατηγορίας EURO II και EURO III, εφόσον βέβαια παραληφθού­ν και τα 300 καινούργια λεωφορεία φυσικού αερίου καθώς και τα 300 λεωφορεία μέσω leasing.

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αναμένεται να μπουν σε κυκλοφορία κανονικά προς τον Μάιο.

 ?? ?? Οι ΟΣΥ προκρίνουν την προσωρινή εγκατάστασ­η 10-12 φορτιστών σε 5 αμαξοστάσι­α (και της Ανθούσας), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθε­ί το έργο του εξοπλισμού φόρτισης μετά το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι ΟΣΥ προκρίνουν την προσωρινή εγκατάστασ­η 10-12 φορτιστών σε 5 αμαξοστάσι­α (και της Ανθούσας), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθε­ί το έργο του εξοπλισμού φόρτισης μετά το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece