Kathimerini Greek

Δύο άξονες ανάπτυξης για Ολυμπιακή Ζυθοποιία

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εμφαση στην «κρύα αγορά» –καφέ, μπαρ, εστιατόρια– και στις premium μπίρες, σε δύο δραστηριότ­ητες με πολύ υψηλότερο περιθώριο κέρδους σε σύγκριση με το κανάλι του σούπερ μάρκετ και τις μπίρες «μαζικής κατανάλωση­ς», δίνει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία για τη φετινή χρονιά και τουλάχιστο­ν μέχρι το 2027. Στο ίδιο πνεύμα, η εταιρεία θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Diageo, η οποία εκτός από την μπίρα Guiness, την αποκλειστι­κή διανομή της οποίας έχει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, είναι γνωστή κυρίως για το χαρτοφυλάκ­ιο των αλκοολούχω­ν ποτών, τα οποία επίσης αποφέρουν περισσότερ­α έσοδα και κέρδη.

Βασικό όχημα για την εκτέλεση της παραπάνω στρατηγική­ς αποτελεί η περαιτέρω επένδυση στα σήματα Carlsberg, Kaiser και «Νήσος». Σε ό,τι αφορά το τελευταίο υπενθυμίζε­ται ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία εισήλθε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο μετοχικό κεφάλαιο της Μικροζυθοπ­οιίας Κυκλάδων που παράγει την μπίρα «Νήσος», αποκτώντας –όπως αποκαλύπτε­ται από τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της τελευταίας για τη χρήση 2022– το 35%, ποσοστό δηλαδή πάνω από την καταστατικ­ή μειοψηφία.

Αν και ερωτηθείς χθες ο νέος γενικός διευθυντής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, Χένρικ Φρέντβιγκ, για το εάν ο όμιλος Carlsberg, θυγατρική του

οποίου είναι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, πρόκειται να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό στη Μικροζυθοπ­οιία Κυκλάδων, περιορίστη­κε να πει ότι ισχύει η συμφωνία που έγινε πέρυσι. Πάντως, ήδη στο εργοστάσιο της

Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Ριτσώνα έχει αρχίσει να παράγεται η συσκευασία σε κουτί της «Νήσος» Pilsner, καθώς το ζυθοποιείο της Μικροζυθοπ­οιίας Κυκλάδων στην Τήνο έχει φτάσει στο μέγιστο της παραγωγική­ς του ικανότητας.

Επιπλέον, η στρατηγική ανάπτυξης της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας περιλαμβάν­ει την ακόμη μεγαλύτερη προώθηση της μπίρας χωρίς αλκοόλ, με την εταιρεία να κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία αυτή (με το σήμα ΦΙΞ Ανευ), καθώς και των mixers (αναψυκτικά για κοκτέιλ).

Για την υλοποίηση των στόχων αυτών η εταιρεία προγραμματ­ίζει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ το 2024, έναντι 9,5 εκατ. ευρώ το 2023, οι οποίες θα επικεντρωθ­ούν σε μηχανολογι­κό εξοπλισμό, στα υλικά συσκευασία­ς, σε ψυγεία και ειδικά μηχανήματα για μπίρα draught (από βαρέλι), καθώς και στην καινοτομία.

Για ποιο λόγο η εταιρεία δεν ποντάρει στο κανάλι του σούπερ μάρκετ; Πέρα από το γεγονός ότι το περιθώριο κέρδους είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό που ισχύει στην εστίαση ή ακόμη και στο παραδοσιακ­ό εμπόριο (μίνι μάρκετ, περίπτερο), οι πωλήσεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ απαιτούν συνεχώς προσφορές. «Αν δεν κάνεις προσφορές, είσαι εκτός αγοράς», δήλωσε χθες χαρακτηρισ­τικά ο κ. Φρέντβιγκ.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 2023 που συνολικά για την εταιρεία έκλεισε με αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3%, ο όγκος πωλήσεων στο κανάλι του σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1%. Στην «κρύα αγορά» η αύξηση ήταν λίγο πάνω από 3%, ενώ στο κανάλι του περίπτερου 12%. Με βάση τις παραπάνω επιδόσεις, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία αύξησε το 2023 το μερίδιό της σε όγκο πωλήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα φτάνοντας στο 25%. Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το 2022, κάτι που σημαίνει ότι διαμορφώθη­κε σε περίπου 205 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία θα δώσει έµφαση στην «κρύα αγορά» (καφέ, µπαρ, εστιατόρια) και στις premium µπίρες.

 ?? ?? H Ολυμπιακή Ζυθοποιία προγραµµατ­ίζει για φέτος επενδύσεις ύψους 10 εκατ. οι οποίες θα επικεντρωθ­ούν σε µηχανολογι­κό εξοπλισµό, στα υλικά συσκευασία­ς, σε ψυγεία και ειδικά µηχανήµατα για µπίρα draught (από βαρέλι).
H Ολυμπιακή Ζυθοποιία προγραµµατ­ίζει για φέτος επενδύσεις ύψους 10 εκατ. οι οποίες θα επικεντρωθ­ούν σε µηχανολογι­κό εξοπλισµό, στα υλικά συσκευασία­ς, σε ψυγεία και ειδικά µηχανήµατα για µπίρα draught (από βαρέλι).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece