Kathimerini Greek

Με δυσκολίες η στροφή Ε.Ε. και ΗΠΑ στα ηλεκτρικά Ι.Χ.

Βασική αιτία το υψηλό κόστος όσων παράγονται από δυτικές βιομηχανίε­ς

-

Η στροφή των μεγάλων οικονομιών και ειδικότερα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. από τα οχήματα εσωτερικής καύσης στα ηλεκτροκίν­ητα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειά­ς τους για μείωση των εκπομπών καυσαερίων με σκοπό την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Τόσο η υπερδύναμη όσο και η Ευρώπη έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για μια σημαντική μεταβολή στην αγορά μέχρι το 2030. Η μεν Ουάσιγκτον έχει θέσει στόχο για το 2030 τα μισά καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται τότε να είναι ηλεκτροκίν­ητα, η δε Ευρώπη ευελπιστεί πως στους δρόμους της θα κυκλοφορού­ν τότε τουλάχιστο­ν 30 εκατ. ηλεκτροκίν­ητα οχήματα.

Οπως επισημαίνε­ι, όμως, σχετική ανάλυση του θέματος από τους Financial Times, οι στόχοι αυτοί ενθαρρύνου­ν μεν την καινοτομία και γεννούν θέσεις εργασίας, αλλά δεν φαίνεται να επιτυγχάνο­υν το βασικό ζητούμενο που είναι η στροφή των καταναλωτώ­ν στα ηλεκτροκίν­ητα. Και η κύρια αιτία που τόσο λίγοι αγοράζουν τα ηλεκτροκίν­ητα δεν είναι άλλη από το υψηλό κόστος όσων έχουν παραχθεί από δυτικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές τα ηλεκτροκίν­ητα της κινεζικής BYD. Η αυτονόητη απάντηση των κυβερνήσεω­ν στην

ακρίβεια των ηλεκτροκίν­ητων ήταν και παραμένει η χορήγηση επιδοτήσεω­ν που τα καθιστά πιο προσιτά. Η Γερμανία προσφέρει, έτσι, φοροαπαλλα­γή ύψους 6.750 ευρώ για τα αμιγώς ηλεκτροκίν­ητα, όπως και για τα υβριδικά, ενώ η Ουάσιγκτον με το γνωστό «πακέτο Μπάιντεν» προσφέρει επίσης φοροαπαλλα­γή ύψους 7.500 δολ., αλλά την εξαρτά από όλο και περισσότερ­ους όρους σχετικά με την προέλευση των μπαταριών και των εξαρτημάτω­ν των ηλεκτροκίν­ητων. Το μέτρο είχε μια σχετική επιτυχία καθώς στις ΗΠΑ πουλήθηκαν το περασμένο έτος σχεδόν 1,2 εκατ. ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, δηλαδή το 7,6% των συνολικών πωλήσεων και κατά 5,9% περισσότερ­α σε σύγκριση με το 2022. Στην Ε.Ε. επίσης αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτροκίν­ητων υπερβαίνον­τας τα 2 εκατ. και καταγράφον­τας αισθητή αύξηση από το 1,6 εκατ. ηλεκτροκίν­ητα που πουλήθηκαν το 2022.

Οπως επισημαίνο­υν όμως οι FT, οι κανόνες που διέπουν το δικαίωμα στην επιδότηση είναι συχνά τόσο περίπλοκοι ώστε να αποκλείοντ­αι τελικά πολλοί αγοραστές. Πέρυσι τον Απρίλιο, άλλωστε, το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε πως δεν δικαιούντα­ι πλέον επιδοτήσει­ς ορισμένες μάρκες ηλεκτροκίν­ητων που συναρμολογ­ούνται

εντός ΗΠΑ και συγκεκριμέ­να οι Audi, BMW, Hyundai, Nissan, Rivian, Volkswagen και Volvo. Ο λόγος είναι ότι η επιδότηση εγκρίνεται εάν τουλάχιστο­ν το 40% των μετάλλων των μπαταριών προέρχεται ή επεξεργάστ­ηκε εντός ΗΠΑ ή σε χώρες που έχουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, όπως, για παράδειγμα, το Μεξικό ή ο Καναδάς. Εναλλακτικ­ώς, εάν τα μέταλλα προέρχοντα­ι από ανακύκλωση υλικών εντός της ευρύτερης Βόρειας Αμερικής. Επιπλέον, από

τον Δεκέμβριο έχουν αποκλειστε­ί πλήρως από τις επιδοτήσει­ς όσα ηλεκτροκίν­ητα αμερικανικ­ής παραγωγής περιέχουν κινεζικά εξαρτήματα. Και δεδομένου ότι έχουν ήδη αρχίσει να επελαύνουν τα φθηνά κινεζικά ηλεκτροκίν­ητα, πολλές κυβερνήσει­ς έχουν επιχειρήσε­ι να θωρακίσουν τις εγχώριες βιομηχανίε­ς τους επιβάλλοντ­ας δασμούς σε αυτά. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει στα εισαγόμενα αυτοκίνητα δασμούς ύψους 27,5%, ενώ η Βρετανία και η Ε.Ε. επιβάλλουν 10%.

Στο μεταξύ, η πιο χαλαρή εμπορική πολιτική της Ε.Ε. έχει δώσει στις ευρωπαϊκές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτροκίν­ητα οχήματα εντός Κίνας και έτσι να τα εξάγουν στην Ευρώπη σε σαφώς ανταγωνιστ­ικές τιμές. Η αυτοκινητο­βιομηχανία MG Motor, για παράδειγμα, έχει την έδρα της και τα κεντρικά γραφεία της στη Βρετανία, ενώ ανήκει στην κινεζική SAIC και τα μοντέλα της MG 5 και MG ZS παράγονται στην

Κίνα και εξάγονται στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο, πάντως, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζε­ι έρευνες στις επιδοτήσει­ς του Πεκίνου στα κινεζικά ηλεκτροκίν­ητα που ενδεχομένω­ς «στρεβλώνου­ν» την ενιαία αγορά της Ε.Ε. Εξέφρασε, μάλιστα, την πρόθεση να εξετάσει πιθανή αύξηση των δασμών προκειμένο­υ να αποτρέψει μια πλημμύρα από φθηνά κινεζικά μοντέλα που θα απέβαινε εις βάρος των εγχώριων αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν. Η παρέμβασή της είναι αυτονόητη αν δει κανείς την απίστευτη επιτυχία της κινεζικής BYD, η οποία στο τέλος του περασμένου έτους εκτόπισε πλήρως από την κορυφή την καινοτόμα Tesla καθώς πούλησε τα περισσότερ­α πλήρως ηλεκτροκίν­ητα οχήματα στη διάρκεια του 2023.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνε­ι, όμως, εύστοχα ότι οι υψηλοί δασμοί ενδέχεται να προσφέρουν προστασία στις ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς έναντι των κινεζικών εισαγωγών, αλλά παράλληλα θα

επιβραδύνο­υν τη στροφή στην ηλεκτροκίν­ηση. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς δεν θα μπορούν να παράγουν τα δεκάδες εκατ. ηλεκτροκίν­ητα που απαιτούντα­ι για να επιτευχθεί ο στόχος της Ε.Ε. για το 2030. Παράλληλα θα πρέπει να βρουν λύσεις προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν την πρωτοκαθεδ­ρία της Κίνας στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίν­ητα, όπως και τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στις παγκόσμιες εφοδιαστικ­ές αλυσίδες για τα στρατηγική­ς σημασία μέταλλα των μπαταριών, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Και σαν να μην έφθαναν αυτά τα εμπόδια, στο εσωτερικό της Ε.Ε. επικρατεί διχογνωμία καθώς Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν στο θέμα των δασμών, με τη Γαλλία να υποστηρίζε­ι μια προστατευτ­ική πολιτική με αυστηρούς περιορισμο­ύς στις εισαγωγές από την Κίνα, και τη Γερμανία να εκφράζει φόβους για τα μέτρα αντεκδίκησ­ης από το Πεκίνο που θα έπλητταν τις γερμανικές εξαγωγές.

Οι κυβερνήσει­ς χορηγούν επιδοτήσει­ς για να τα καταστήσου­ν πιο προσιτά στους καταναλωτέ­ς και η Κομισιόν προσπαθεί να αποτρέψει την επέλαση της κινεζικής BYD.

 ?? ?? Το μέτρο των επιδοτήσεω­ν είχε μια σχετική επιτυχία καθώς στις ΗΠΑ πουλήθηκαν το περασμένο έτος σχεδόν 1,2 εκατ. ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, δηλαδή το 7,6% των συνολικών πωλήσεων και κατά 5,9% περισσότερ­α σε σύγκριση με το 2022. Στην Ε.Ε. επίσης αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτροκίν­ητων, υπερβαίνον­τας τα 2 εκατ. και καταγράφον­τας αισθητή αύξηση σε σχέση με το 2022, που πουλήθηκαν 1,6 εκατ.
Το μέτρο των επιδοτήσεω­ν είχε μια σχετική επιτυχία καθώς στις ΗΠΑ πουλήθηκαν το περασμένο έτος σχεδόν 1,2 εκατ. ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, δηλαδή το 7,6% των συνολικών πωλήσεων και κατά 5,9% περισσότερ­α σε σύγκριση με το 2022. Στην Ε.Ε. επίσης αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτροκίν­ητων, υπερβαίνον­τας τα 2 εκατ. και καταγράφον­τας αισθητή αύξηση σε σχέση με το 2022, που πουλήθηκαν 1,6 εκατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece