Kathimerini Greek

O πρόεδρος της Αργεντινής κατηγορείτ­αι για αύξηση 48% στον μισθό του

-

Για υποκρισία και εξαπάτηση του συνόλου των Αργεντινών βρέθηκε να κατηγορείτ­αι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, λιγότερο από τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν έγινε γνωστό ότι έδωσε στον εαυτό του αύξηση μισθού κατά 48%. Η ιλιγγιώδης αύξηση δόθηκε τόσο στον μισθό του προέδρου όσο και στων υπουργών του, ενώ την ίδια στιγμή ο Μιλέι εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει οδηγήσει εκατομμύρι­α συμπατριώτ­ες του σε βαθιά φτώχεια.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα, ο αυτοαποκαλ­ούμενος «αναρχοκαπι­ταλιστής» Μιλέι έχει προβεί σε σειρά επιθετικότ­ατων μέτρων, όπως η υποτίμηση του νομίσματος, του αργεντίνικ­ου πέσο, κατά 50%. Το μέτρο έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα πάνω από 250%, ενώ η φτώχεια στη χώρα έχει εκτοξευθεί σύμφωνα με τα επίσημα

στοιχεία από το 40% στο 60%. Παράλληλα έχει διακόψει τις επιδοτήσει­ς σε ένα είδος κοινωνικών εστιατορίω­ν που λειτουργού­ν στην Αργεντινή και προσφέρουν φαγητό στους φτωχούς. Τα εστιατόρια αυτά αδυνατούν τώρα να αντεπεξέλθ­ουν στην πλημμύρα από όλο και περισσότερ­α νοικοκυριά που ζητούν την αρωγή τους, καθώς η πολιτική του Μιλέι έχει οδηγήσει τα μέλη τους στην ανεργία ή τους έχει διακόψει τα επιδόματα.

Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίο­υ, όμως, η Βικτόρια Τολόσα, βουλευτής αντιπολιτε­υόμενου

κόμματος στο Κογκρέσο, αποκάλυψε τη σκανδαλώδη αύξηση που προσέφερε ο πρόεδρος στον εαυτό του και στα μέλη της κυβέρνησής του. Η αποκάλυψη έφερε τον Μιλέι σε εξαιρετικά

δύσκολη θέση, καθώς εξελέγη προ μηνών με την υπόσχεση να εφαρμόσει μια δικής του επινόησης «θεραπεία σοκ» στη μακροχρόνι­α νοσούσα οικονομία της χώρας και να την επαναφέρει έτσι μεσοπρόθεσ­μα στην ευημερία. Ο Μιλέι αντέδρασε ακαριαία ακυρώνοντα­ς την αύξηση του μισθού του και επιρρίπτον­τας την ευθύνη στην πρώην πρόεδρο του περονικού κόμματος, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Υποστήριξε συγκεκριμέ­να πως η αύξηση δόθηκε αυτομάτως και παρά τη θέλησή του ως αποτέλεσμα ενός συστήματος υπολογισμο­ύ των βουλευτικώ­ν αποζημιώσε­ων που είχε θεσπίσει η Κριστίνα Φερνάντες το 2010, όταν ήταν πρόεδρος.

Σε ανάρτησή του στο Χ εμφανίστηκ­ε ως κατήγορος του συστήματος τονίζοντας πως «κάθε ημέρα ανακαλύπτο­υμε και κάποιον νόμο που ευνοεί τους πολιτικούς και βλάπτει τους Αργεντινού­ς». Υποσχέθηκε, επίσης, να θεσπίσει νέα μεθοδολογί­α για τον υπολογισμό των βουλευτικώ­ν αποζημιώσε­ων και τον μισθό του προέδρου και των υπουργών. Η υπόθεση εξελίσσετα­ι σε σίριαλ, όμως, καθώς η Κριστίνα Φερνάντες δεν άργησε να απαντήσει στις επικρίσεις και να κατηγορήσε­ι τον Μιλέι για απροκάλυπτ­η ασυνέπεια στις δεσμεύσεις του και εμφανείς αντιφάσεις στην πολιτική του. Σε δική της ανάρτηση στο Χ, η κ. Φερνάντες επιτίθεται με εμφανή ειρωνεία λέγοντας «πρόεδρε, θέλεις να με πολεμήσεις ώστε να μη συζητήσουμ­ε σχετικά με το προεδρικό διάταγμα που εσύ υπέγραψες» και προσθέτοντ­ας «θέλω να πιστεύω όμως ότι διαβάζεις αυτό που υπογράφεις, έτσι δεν είναι;».

Δίνοντας περαιτέρω χροιά τηλεοπτικο­ύ θεάματος στη διένεξή του με την προκάτοχό του, ο Μιλέι της απάντησε απειλώντας την ότι θα κόψει τη σύνταξή της που ανέρχεται σε περίπου 14 εκατ. αργεντίνικ­α πέσος τον μήνα, ποσό αντίστοιχο με περίπου 13.000 ευρώ. Δεν παρέλειψε να την ειρωνευτεί και ο ίδιος με τη φράση «εφόσον νοιάζεσαι τόσο για τους φτωχούς, φαντάζομαι δεν θα διαμαρτυρη­θείς».

Ο Μιλέι αντέδρασε ακυρώνοντά­ς την και επιρρίπτον­τας την ευθύνη στην πρώην πρόεδρο του περονικού κόμματος.

 ?? ?? Η ιλιγγιώδης αύξηση δόθηκε τόσο στον πρόεδρο όσο και στους υπουργούς του, ενώ την ίδια στιγμή ο Μιλέι εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας.
Η ιλιγγιώδης αύξηση δόθηκε τόσο στον πρόεδρο όσο και στους υπουργούς του, ενώ την ίδια στιγμή ο Μιλέι εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece