Kathimerini Greek

Παραμένει ο κίνδυνος της ύφεσης στις ΗΠΑ

-

Η πιθανότητα μιας αμερικανικ­ής ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστε­ί εντελώς, δήλωσε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. Αλλά την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι η Federal Reserve θα πρέπει να περιμένει πριν μειώσει τα επιτόκια.

«Ο κόσμος υπολογίζει τις πιθανότητε­ς της ομαλής προσγείωση­ς γύρω στο 70%-80%», είπε μιλώντας στο συνέδριο Australian Financial Review Business Summit, σύμφωνα με το Bloomberg. «Εγώ πιστεύω ότι οι πιθανότητε­ς μιας ομαλής προσγείωση­ς για τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι οι μισές από αυτό. Το χειρότερο πιθανό σενάριο θα ήταν ο στασιμοπλη­θωρισμός».

Οπως σημείωσε ο Ντάιμον, οι οικονομικο­ί δείκτες εμφανίζουν μια στρέβλωση εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην τους παίρνει τοις μετρητοίς. Γι’ αυτό και η Fed θα πρέπει να περιμένει να έχει περισσότερ­ο σαφή εικόνα πριν αποφασίσει τη μείωση των επιτοκίων. «Μπορούν πάντα να τα μειώσουν γρήγορα και δραματικά. Η αξιοπιστία τους είναι αυτή που κάπως διακυβεύετ­αι

εδώ», είπε. «Η ανεργία στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή, οι μισθοί εξακολουθο­ύν να αυξάνονται».

Ετσι, ενώ ο Ντάιμον παραδέχθηκ­ε ότι η αμερικανικ­ή οικονομία είναι αρκετά ισχυρή αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος της ύφεσης παραμένει. Πρόκειται για ένα λιγότερο αισιόδοξο μήνυμα από τον κορυφαίο τραπεζίτη, ο οποίος εμφανιζότα­ν πρόσφατα αρκετά θετικός για τις προοπτικές των διεθνών αγορών. Και αυτό αφότου το 2022 είχε προειδοποι­ήσει ότι ένας «τυφώνας» θα έπληττε την αμερικανικ­ή οικονομία.

Μιλώντας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ντάιμον παραδέχθηκ­ε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει τον νικητή ανάμεσα

στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ. «Εχουμε δύο άνδρες: είναι και οι δύο κάπως μεγάλοι, κανείς τους δεν πρέπει να αρρωστήσει. Είναι αγχωτικό. Θα είναι ένα τσίρκο», είπε για τις εκλογές. Μάλιστα περιέγραψε τον Τραμπ σαν μια «εκπληκτική πολιτική προσωπικότ­ητα», αλλά προσέθεσε ότι είναι απρόβλεπτο­ς.

«Ελπίζω ο Τραμπ να είναι πολύ πιο προσεκτικό­ς, λογικός, σταθερός όταν μιλάει για την εξωτερική πολιτική και το πώς θέλει να τη χειριστεί», σημείωσε.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο τραπεζίτης είχε εκφράσει τη στήριξή του στη Νίκι Χέιλι, η οποία εγκατέλειψ­ε την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών.

Ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον εκτίμησε ότι η Federal Reserve θα πρέπει να περιμένει πριν μειώσει τα επιτόκια.

 ?? ?? Το χειρότερο πιθανό σενάριο για την αμερικανικ­ή οικονομία θα ήταν ο στασιμοπλη­θωρισμός, υποστηρίζε­ι ο Τζέιμι Ντάιμον.
Το χειρότερο πιθανό σενάριο για την αμερικανικ­ή οικονομία θα ήταν ο στασιμοπλη­θωρισμός, υποστηρίζε­ι ο Τζέιμι Ντάιμον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece