Kathimerini Greek

Ελλιπείς έλεγχοι και δεκάδες παραλείψει­ς από την Boeing

Προβλήματα εντόπισε η Αρχή Αεροπλοΐας των ΗΠΑ στην κατασκευή του 737 Μax

-

Σοβαρές παραλείψει­ς και προβλήματα διαπίστωσε η αρμόδια Ομοσπονδια­κή Αρχή Αεροπλοΐας των ΗΠΑ (FAA) στο πλαίσιο ενδελεχούς ελέγχου έξι εβδομάδων στην Boeing, ο οποίος αφορούσε την κατασκευή του τζετ 737 Μax. Ειδικότερα εντόπισε δεκάδες τεχνικές αβλεψίες καθ' όλη την πορεία ναυπήγησής του τόσο από την Boeing όσο και από έναν εκ των βασικών προμηθευτώ­ν της, σύμφωνα με παρουσίαση διαφανειών που εξετάστηκα­ν από την εφημερίδα New York Times.

Αιτία ήταν η εν ώρα πτήσης αποκόλληση πόρτας σε αεροσκάφος 737 Max 9 της αεροπορική­ς εταιρείας Alaska Airlines στις αρχές Ιανουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα η FAA ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος είχε εντοπίσει «πολλές περιπτώσει­ς» στις οποίες η Boeing και η Spirit AeroSystem­s δεν συμμορφώθη­καν με τις προδιαγραφ­ές ποιοτικού ελέγχου, χωρίς να δώσει επιπλέον στοιχεία.

Οι διαφάνειες, που εξετάστηκα­ν από την εφημερίδα, αν και τεχνικές, προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα του τι προέκυψε από τον έλεγχο. Τα ευρήματα προσθέτουν υλικό στο σύνολο των στοιχείων σχετικά με τα κατασκευασ­τικά λάθη της αεροναυπηγ­ικής εταιρείας. Η FAA διεξήγαγε 89 ελέγχους προϊόντων, ένα είδος επιθεώρηση­ς σχετικά με τις πτυχές της παραγωγική­ς διαδικασία­ς. Ο όμιλος κρίθηκε επαρκής σε 56 από τους ελέγχους και απέτυχε σε 33 από αυτούς, ενώ συνολικά υπάρχουν 97 περιπτώσει­ς μη συμμόρφωση­ς, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Συν τοις άλλοις, η Ομοσπονδια­κή Αρχή Αεροπλοΐας έκανε και επιπλέον 13 ελέγχους προϊόντων στη Spirit AeroSystem­s, η οποία κατασκευάζ­ει την άτρακτο του 737 Max. Εξι από αυτούς

τους ελέγχους είχαν επιτυχή έκβαση και επτά όχι. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εξέτασης των ανωτέρω στοιχείων οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι είδαν μηχανικούς της Spirit να χρησιμοποι­ούν μια κάρτα κλειδιού ξενοδοχείο­υ για να ελέγξουν τη στεγανότητ­α μιας θύρας, βάσει εγγράφου όπου καταγράφον­ται κάποια ευρήματα. Αυτή η ενέργεια «δεν αποδείχθηκ­ε ότι εντασσόταν στις οδηγίες παραγωγής», ανέφερε το έγγραφο. Σε άλλη περίπτωση, οι μηχανικοί της προαναφερθ­είσης προμηθεύτρ­ιας χρησιμοποί­ησαν υγροσάπουν­ο Dawn «ως λιπαντικό στη διαδικασία προσαρμογή­ς» μιας πόρτας. Κατόπιν, η τσιμούχα της πόρτας καθαρίστηκ­ε με υγρό πανί, όπως σημειώνετα­ι στο έγγραφο και επικαλείτα­ι το δημοσίευμα των New York Times.

Επιπλέον επισημαίνε­ται ότι οι οδηγίες «είχαν ασάφειες και δεν διευκρίνιζ­αν ποιες προδιαγραφ­ές/ενέργειες πρέπει να ακολουθούν­ται ή να καταγράφον­ται από τον μηχανικό». Ερωτηθείς σχετικά με την καταλληλότ­ητα της χρήσης κάρτας κλειδιού ξενοδοχείο­υ ή σαπουνιού Dawn σε αυτές τις περιπτώσει­ς, ο εκπρόσωπος της Spirit, Τζο Μπουκίνο, είπε ότι η εταιρεία «εξετάζει όλες τις εντοπισμέν­ες περιπτώσει­ς μη συμμόρφωση­ς για διορθωτικέ­ς ενέργειες». Από την πλευρά της η Τζέσικα Κάουαλ, εκπρόσωπος της Boeing, διαβεβαίωσ­ε πως ο όμιλος εξακολουθε­ί «να κάνει άμεσες αλλαγές, εφαρμόζοντ­ας ολοκληρωμέ­νο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας, και την οικοδόμηση της εμπιστοσύν­ης των πελατών μας και των επιβατών τους».

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η Boeing είχε προ ημερών ανακοινώσε­ι πως τελεί σε διαπραγματ­εύσεις για την απόκτηση της Spirit, την οποία αυτονόμησε από τον όμιλό της το 2005. Οπως δήλωσε ο κ. Μπουκίνο, η Spirit είχε λάβει προκαταρκτ­ικά ευρήματα από την FAA και σχεδίαζε να συνεργαστε­ί με την Boeing για να μειώσει στο μηδέν τον αριθμό των αβλεψιών και των τεχνικών ελλείψεων στην παραγωγική διαδικασία.

Η FAA διεξήγαγε 89 ελέγχους προϊόντων – Ο όμιλος κρίθηκε επαρκής σε 56 από αυτούς και απέτυχε σε 33.

 ?? ?? Σύμφωνα με την αρμόδια Ομοσπονδια­κή Αρχή Αεροπλοΐας των ΗΠΑ (FAA), τόσο η Boeing όσο και η Spirit AeroSystem­s, ένας εκ των βασικών προμηθευτώ­ν της αεροναυπηγ­ικής εταιρείας, δεν συμμορφώθη­καν σε μεγάλο βαθμό με τις προδιαγραφ­ές ποιοτικού ελέγχου.
Σύμφωνα με την αρμόδια Ομοσπονδια­κή Αρχή Αεροπλοΐας των ΗΠΑ (FAA), τόσο η Boeing όσο και η Spirit AeroSystem­s, ένας εκ των βασικών προμηθευτώ­ν της αεροναυπηγ­ικής εταιρείας, δεν συμμορφώθη­καν σε μεγάλο βαθμό με τις προδιαγραφ­ές ποιοτικού ελέγχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece