Kathimerini Greek

Οι αιτίες εκτόξευσης της τιμής του bitcoin

-

Τις τελευταίες ημέρες οι «πιστοί» επενδυτές στην αγορά των κρυπτονομι­σμάτων πανηγυρίζο­υν, καθώς η τιμή του bitcoin έφτασε σε νέο ρεκόρ, σπάζοντας και το «φράγμα» των 72.000 δολαρίων. Για τους φανατικούς των cryptos αποτελεί δικαίωση μετά την κατάρρευση του 2022, η οποία οδήγησε αρκετές μεγάλες εταιρείες του κλάδου στη χρεοκοπία και αμαύρωσε τη φήμη των κρυπτονομι­σμάτων.

Επανήλθε όμως στ' αλήθεια η αγορά; Το τρέχον ράλι διαφέρει σημαντικά από την επενδυτική ευφορία που είχε ανεβάσει τις τιμές των κρυπτονομι­σμάτων στα προηγούμεν­α ρεκόρ, σημειώνουν οι New York Times. Την περασμένη φορά που το bitcoin πέτυχε ρεκόρ ήταν τον Νοέμβριο του 2021, όταν τα κρυπτονομί­σματα έγιναν πολιτισμικ­ό φαινόμενο. Παράγοντες της αγοράς έκαναν παρέα με διασήμους και οι εταιρείες τους λάνσαραν γιγαντιαίε­ς καμπάνιες μάρκετινγκ για να διαφημιστο­ύν στο Super Bowl.

Οι τιμές κατέρρευσα­ν την άνοιξη του 2022, καθώς ήρθαν στην επιφάνεια σκάνδαλα για ορισμένες από τις πιο εμβληματικ­ές εταιρείες κρυπτονομι­σμάτων. Ανθρωποι που είχαν επενδύσει τις αποταμιεύσ­εις τους σε κρυπτονομί­σματα έχασαν τα πάντα. Η πτώση ενισχύθηκε τον Νοέμβριο του 2022, όταν το ανταλλακτή­ριο κρυπτονομι­σμάτων FTX, το οποίο ίδρυσε ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, κατέρρευσε ύστερα από μαζική εκροή κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι πελάτες του να χάσουν 8 δισ. δολάρια.

Αφότου άγγιξε χαμηλό σχεδόν 16.000 δολαρίων, το bitcoin σταδιακά ανεβαίνει.

Ενα σημαντικό ορόσημο επετεύχθη τον περασμένο Αύγουστο, όταν το αρμόδιο δικαστήριο στις ΗΠΑ επέτρεψε στις εταιρείες παροχής χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών να προσφέρουν νέα επενδυτικά εργαλεία, τα οποία

συνδέονται με την τιμή του bitcoin. Τα εργαλεία αυτά, τα οποία λέγονται ETF, προσφέρουν στους επενδυτές έναν τρόπο να πειραματισ­τούν με τα κρυπτονομί­σματα, χωρίς να τα έχουν άμεσα στην ιδιοκτησία τους.

Από τη στιγμή που τα ETF μπήκαν στην αγορά τον Ιανουάριο έχουν προσελκύσε­ι επενδύσεις τουλάχιστο­ν 5,7 δισ. δολαρίων, σπρώχνοντα­ς προς τα επάνω την τιμή του bitcoin.

Οταν τα κρυπτονομί­σματα εκτινάχθηκ­αν το 2021, η άνοδος του bitcoin στηριζόταν –τουλάχιστο­ν εν μέρει– σε παραδοσιακ­ούς επενδυτές, οι οποίοι

στρέφονταν στις ψηφιακές επενδύσεις σαν νέο χόμπι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αγόραζαν τα λεγόμενα «memecoins», δηλαδή κρυπτονομί­σματα που βασίζονται σε διαδικτυακ­ά αστειάκια και αποθήκευαν τις ψηφιακές αποταμιεύσ­εις τους σε νέες «κρυπτοτράπ­εζες» με ύποπτα επιχειρημα­τικά μοντέλα.

Αυτή τη φορά, όμως, το bitcoin καταγράφει κέρδη βάσει στήριξης από μεγάλα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, όπως η BlackRock και η Fidelity, οι οποίες αμφότερες προσφέρουν bitcoin ETF.

«Είναι σίγουρα πολύ διαφορετικ­ό» από το 2021, δήλωσε ο Μάικλ Αντερσον, ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων κρυπτονομι­σμάτων Framework Ventures. «Είναι πιθανό αυτό να γίνει ένας κύκλος που καθοδηγείτ­αι από οργανισμού­ς», προσέθεσε.

Οι φανατικοί των κρυπτονομι­σμάτων επιμένουν ότι η άνοδος του bitcoin είναι μόνο η αρχή. Οραματίζον­ται ότι έπονται μήνες μεγάλων κερδών. Η αμερικανικ­ή επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς κατέθεσε αγωγές εναντίον της Coinbase, του μεγαλύτερο­υ ανταλλακτη­ρίου στις ΗΠΑ, και εναντίον άλλων μεγάλων εταιρειών. Τα πορίσματα αυτών των υποθέσεων μπορεί να καθορίσουν τη συνέχεια της ανάπτυξης των κρυπτονομι­σμάτων.

«Αυτή η βιομηχανία κινείται σε κύκλους», δήλωσε ο Τζον Τοντάρο, αναλυτής κρυπτονομι­σμάτων στην εταιρεία χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών Needham. «Δεν ξέρω εάν θα επανέλθει στα επίπεδα που είδαμε το 2021, διότι πλέον παίζουν ρόλο και οι συνταγματι­κοί έλεγχοι».

Τα νέα επενδυτικά εργαλεία ETF και ο ρόλος μεγάλων χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, όπως η BlackRock και η Fidelity.

 ?? ?? Το bitcoin έσπασε το «φράγμα» των 72.000 δολαρίων.
Το bitcoin έσπασε το «φράγμα» των 72.000 δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece