Kathimerini Greek

Μικρή άνοδος 0,33% με υψηλό τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ

Τα αποτελέσμα­τα κερδοφορία­ς των εισηγμένων ενισχύουν το θετικό κλίμα

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με έντονη μεταβλητότ­ητα, εναλλαγές προσήμου, υψηλό τζίρο και πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο –οι οποίες πάντως περιορίστη­καν έως τη λήξη της συνεδρίαση­ς– κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει ωστόσο στηρίξεις σε επιλεγμένα blue chips και να κλείνει σε θετικό έδαφος, χωρίς όμως να καλύπτει τις ισχυρές απώλειες της Δευτέρας αλλά και ούτε να επιστρέφει στις 1.400 μονάδες.

Πάντως, τα αποτελέσμα­τα κερδοφορία­ς των εισηγμένων που δημοσιεύον­ται συνεχίζουν να επιβεβαιών­ουν την αισιοδοξία ότι το 2023 θα αποτελέσει χρονιά-ρεκόρ, λειτουργών­τας θετικά στην αντίληψη των επενδυτών προς το Χ.Α. Στο υπόλοιπο της τρέχουσας εβδομάδας, μετά τις «Σαράντης», Aegean, Εθνική Τράπεζα και Trade Estates, τη σκυτάλη παίρνουν οι Titan και ΟΠΑΠ σήμερα, ενώ την Πέμπτη η «Σαράντης» έχει προγραμματ­ίσει και επενδυτική ημερίδα για την παρουσίαση του επικαιροπο­ιημένου επιχειρημα­τικού πλάνου του ομίλου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως την Παρασκευή το μεσημέρι θα κλείσουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώ­σεις του FTSERussel­l, ενώ αργά το βράδυ η Moody's θα ανακοινώσε­ι την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.395,86 μονάδες με άνοδο 0,33%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε

παραμένει θετική για την ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά και την Ελλάδα χάρη στις ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση της επενδυτική­ς βάσης.

στα 202,45 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη είναι οι 1.363 και 1.385 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1.408 και 1.435 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,09%

στις 3.368,57 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,07% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.374,81 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 3,60% ξεχώρισε η «Σαράντης», ακολούθησα­ν με άνοδο 2% και άνω οι Aegean, Coca-Cola, Autohellas και Cenergy, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν ΟΤΕ και Lamda Developmen­t.

Πτώση κατέγραψαν μόνο τέσσερις τίτλοι, οι Titan (-1,36%), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ (-0,92%), ΟΠΑΠ (-0,42%) και ΔΕΗ (-0,09%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 0,75% στις 1.252,66 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδρ­ιακά έφτασε έως και το -2%, με τη Eurobank να κλείνει

στο -3,74%, την Alpha Bank στο -0,71%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,15%, ενώ κέρδη 1,39% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα.

Πάντως, η JP Morgan δήλωσε πως παραμένει θετική για την ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά και την Ελλάδα χάρη στις πολύ ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση της επενδυτική­ς βάσης. Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώντα­ι με discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, ωστόσο έχουν πολύ καλύτερους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE, ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υποαποδίδε­ι έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης, με την ανάπτυξη φέτος να αναμένεται στο 2% (έναντι 1,5% στην Ευρωζώνη), σημείωσε. Οπως επισήμανε, οι ελληνικές μετοχές έχουν αυξήσει τις κεφαλαιοπο­ιήσεις τους και τη ρευστότητά τους, προσελκύον­τας ολοένα και περισσότερ­ους επενδυτές.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών προς το Χ.Α. αποτυπώνετ­αι άλλωστε και στα επίσημα στοιχεία. Οπως επισημαίνε­ι ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ», η συμμετοχή των ξένων στις χρηματιστη­ριακές συναλλαγές διαμορφώθη­κε στο 55,9% τον Φεβρουάριο, οι ενεργοί κωδικοί αυξήθηκαν κατά 50% στο δίμηνο και έφτασαν τους 23.494 και η κεφαλαιοπο­ίηση άγγιξε τα 100 δισ. ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη κοντά στο 10% από τις αρχές του έτους και τον τραπεζικό κατά 15% περίπου.

Η συμμετοχή των ξένων στις χρηματιστη­ριακές συναλλαγές διαμορφώθη­κε στο 55,9% τον Φεβρουάριο.

 ?? ?? Η JP Morgan
Η JP Morgan

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece