Kathimerini Greek

Νέα ρεκόρ κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Εντονο αίσθημα ευφορίας κυριάρχησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια χάρη στα σχετικά θετικά δεδομένα για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, ενώ στη Γερμανία ο αντίστοιχο­ς δείκτης υποχώρησε. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1% σε επίπεδα-ρεκόρ, εξαλείφοντ­ας τις προηγούμεν­ες απώλειές του – ο λόγος της εξέλιξης αυτής ήταν η δημοσιοποί­ηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύθηκα­ν εξαιτίας του υψηλότερου κόστους βενζίνης και ενοικίων. Ωστόσο, η άνοδος στον δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ του Φεβρουαρίο­υ σε ετήσια βάση, στον οποίο δεν εντάσσοντα­ι οι ευμετάβλητ­ες τιμές καυσίμων και τροφίμων, ήταν και η μικρότερη από τον Μάιο του 2021. Οι κλαδικοί δείκτες, που επηρέασαν ευμενώς τον STOXX 600, ήταν εκείνοι των τραπεζών με άνοδο 1,9% και της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς με 2,4%. Οι επενδυτές επέμειναν στα στοιχήματά τους ότι επίκειται μια πρώτη περικοπή στα επιτόκια από την ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, αφού υποχωρεί ο πληθωρισμό­ς.

Χθες στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,02%, με 1,23% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με 0,84% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,31% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,61% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ειδικότερα, ο DAX σημείωσε νέο ρεκόρ με την αρωγή των ευνοϊκών στοιχείων του πληθωρισμο­ύ στη Γερμανία, ο οποίος τον Φεβρουάριο εξασθένησε στο 2,7% από το 2,9% του Ιανουαρίου και το 3,7 % του Δεκεμβρίου – ρεκόρ παρουσίασε και ο CAC 40 στο Παρίσι. «Οι συναλλασσό­μενοι και οι επενδυτές ένιωσαν μια ανακούφιση από την κατά τι

Κέρδη στα χρηματιστή­ρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Γερμανία.

άμβλυνση του δομικού πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο», όπως εκτιμά ο Στιούαρτ Κόουλ, προϊστάμεν­ος οικονομολό­γος της Equiti Capital. Από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 ενισχύεται σταθερά σε νέα επίπεδα-ρεκόρ χάρη στην αρωγή των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι αυτή με τη σειρά της θα ξεκινήσει να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο εξαιτίας της πρόσφατης επιβράδυνσ­ης των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη. Οπως προσθέτει, τέλος, ο κ. Κόουλ, «πιστεύω ότι θα προηγηθεί χρονικά η ΕΚΤ στην περικοπή του κόστους δανεισμού, αλλά θα διστάσω να τοποθετηθώ για την ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ – θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν να ερμηνεύσου­ν εσφαλμένα τον πληθωρισμό και ίσως αποδειχθού­ν υπερβολικά προσεκτικο­ί».

 ?? ?? Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1%.
Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece