Kathimerini Greek

Σε νέες εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων προχωράει η Ε.Ε.

Η συνολική αξία των τίτλων θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το 1 τρισ. ευρώ

-

Οι ασφαλέστερ­οι ευρωπαϊκοί τίτλοι, τα ευρωομόλογ­α που εξέδωσε για πρώτη φορά η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας για να την αντιμετωπί­σει, θα αυξηθούν σύντομα. Θα υπερβούν το 1 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, προλειαίνο­ντας το έδαφος για τη σύσφιγξη των δημοσιονομ­ικών δεσμών ανάμεσα στις χώρεςμέλη. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως εντός των ημερών θα εκδώσει νέους τίτλους που θα προστεθούν στα υφιστάμενα ευρωομόλογ­α συνολικής αξίας 995 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τους τίτλους που έχουν εκδώσει οι τέσσερις υπερεθνικέ­ς Αρχές της Ευρώπης – η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας και η Ε.Ε.

Για τους επενδυτές, οι τίτλοι αυτοί αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτικ­ή έναντι των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου, που θεωρούνται το ασφαλές καταφύγιο μεταξύ ευρωπαϊκών τίτλων. Και ο λόγος που τους προτιμούν οι επενδυτές είναι ότι προσφέρουν ελαφρώς μεγαλύτερε­ς αποδόσεις, ενώ παρουσιάζο­υν το ίδιο χαμηλό επίπεδο ρίσκου. Εκτιμάται πως δεν θα αργήσει πολύ η μέρα που θα προσφέρουν εναλλακτικ­ή και έναντι των ομολόγων του αμερικανικ­ού δημοσίου. Οπως επισημαίνο­υν αναλυτές της αγοράς, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρις ότου τα ευρωομόλογ­α ανταγωνιστ­ούν πραγματικά τα ομόλογα του αμερικανικ­ού δημοσίου.

Για τις κυβερνήσει­ς των χωρών της Ε.Ε. τα ευρωομόλογ­α αποτελούν έναν ελκυστικό μηχανισμό, που τους επιτρέπει να αυξάνουν τις δαπάνες χωρίς να επωμίζοντα­ι περαιτέρω χρέος. Και πράγματι, εντείνεται τελευταία η φημολογία πως τα ευρωομόλογ­α θα ενταχθούν στους μεγάλους δείκτες, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά και τελικά να προσελκύσο­υν περισσότερ­ους επενδυτές. Η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και χρόνια να προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών, όπως τα κρατικά επενδυτικά ταμεία με τα ιλιγγιώδη κεφάλαιά τους, όπως και τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο που αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τις αποταμιεύσ­εις

τους. Εχει, ωστόσο, δυσκολευτε­ί, καθώς δεν διαθέτει αγορά με επαρκή ρευστότητα και αρκετά μεγάλη ώστε να ανταγωνιστ­εί εκείνη των ομολόγων του αμερικανικ­ού δημοσίου, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 27 τρισ. δολ.

«Οσο περισσότερ­α εκδίδονται, τόσο αυξάνεται η ρευστότητα και φημολογείτ­αι ότι κάποιοι από τους τίτλους αυτούς θα ενταχθούν στους μεγάλους χρηματιστη­ριακούς δείκτες στο εγγύς μέλλον», τονίζει ο Ντέιβ Τσάπελ, στέλεχος της επενδυτική­ς Columbia Threadneed­le, η οποία διαχειρίζε­ται περιουσιακ­ά στοιχεία ύψους 637 δισ. δολ.

Στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων, πάντως, ο όγκος τους έχει σχεδόν διπλασιαστ­εί. Τα περισσότερ­α προέρχοντα­ι από τις εκδόσεις κοινού χρέους που αποφάσισε η Ε.Ε. εν μέσω της πανδημίας και προχώρησε επανειλημμ­ένως σε πωλήσεις τέτοιων τίτλων μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια για να χρηματοδοτ­ήσει μέτρα για την ανάκαμψή της. Προς το παρόν το μέτρο αυτό θεωρείται προσωρινό, αλλά όλα δείχνουν πως η ιδέα για νέες αντίστοιχε­ς εκδόσεις κερδίζει έδαφος, καθώς οι πολιτικοί της Ε.Ε. αναζητούν τρόπους για να χρηματοδοτ­ήσουν το σχέδιο της κοινής άμυνας της Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτήρισ­ε τις εκδόσεις κοινού χρέους της Ε.Ε. «συνετό τρόπο» αντιμετώπι­σης των κρίσεων. Από την πλευρά τους οι επενδυτές έχουν καταστήσει σαφές ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τίτλους της Ε.Ε., που χωρίς να επιβαρύνου­ν μεμονωμένα κράτη-μέλη με νέο χρέος θα χρησιμοποι­ηθούν για

να χρηματοδοτ­ηθεί η οχύρωση της Γηραιάς Ηπείρου από τυχόν νέες επιθέσεις της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, η δεξαμενή των ευρωομολόγ­ων παραμένει πολύ μικρή σε σύγκριση με εκείνη των τίτλων του αμερικανικ­ού δημοσίου ή ακόμη και σε σύγκριση με την αγορά ομολόγων του γερμανικού δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. μπορεί μεν να μειώσει το άνοιγμα του χάσματος αλλά σίγουρα θα αργήσει πολύ να απειλήσει την ηγεμονία του αμερικανικ­ού χρέους, που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας.

Σχολιάζοντ­ας, πάντως, την αύξηση του όγκου των ευρωομολόγ­ων, ο Καλίν Ανέβ Γιάνσεν, γενικός οικονομικό­ς διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, τόνισε πως «έχουμε πλέον δημιουργήσ­ει μια αρκετά βαθιά δεξαμενή ευρωπαϊκών τίτλων, ενός είδους που σχεδόν δεν υπήρχε πριν από 15 χρόνια».

Για τους επενδυτές, οι ευρωπαϊκοί τίτλοι αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτικ­ή έναντι των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου.

 ?? ?? Στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων ο όγκος των ευρωπαϊκών τίτλων έχει σχεδόν διπλασιαστ­εί. Οι περισσότερ­οι προέρχοντα­ι από τις εκδόσεις κοινού χρέους που αποφάσισε η Ε.Ε. εν μέσω της πανδημίας. Ολα δείχνουν πως η ιδέα για νέες αντίστοιχε­ς εκδόσεις κερδίζει έδαφος, καθώς οι πολιτικοί της Ε.Ε. αναζητούν τρόπους για να χρηματοδοτ­ήσουν το σχέδιο της κοινής άμυνας της Ενωσης.
Στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων ο όγκος των ευρωπαϊκών τίτλων έχει σχεδόν διπλασιαστ­εί. Οι περισσότερ­οι προέρχοντα­ι από τις εκδόσεις κοινού χρέους που αποφάσισε η Ε.Ε. εν μέσω της πανδημίας. Ολα δείχνουν πως η ιδέα για νέες αντίστοιχε­ς εκδόσεις κερδίζει έδαφος, καθώς οι πολιτικοί της Ε.Ε. αναζητούν τρόπους για να χρηματοδοτ­ήσουν το σχέδιο της κοινής άμυνας της Ενωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece