Kathimerini Greek

Η Δεξιά σε άνοδο

- Του ΚωσΤα ΙορδανΙδη Οταν

μια συγκεκριμέ­νη πολιτική τάξη πραγμάτων διέρχεται περίοδο σοβαροτάτη­ς κρίσεως, τότε αναδεικνύο­νται πολιτικές δυνάμεις εκτός του έως τότε υπάρχοντος πολιτικού κατεστημέν­ου. Αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη, αλλά από μία άποψη ακόμη και στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη Δημοκρατία σε επίπεδο παγκόσμιο.

Η εντυπωσιακ­ότατη επίδοση στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Πορτογαλία του Δεξιού Κόμματος Chega με ποσοστό 18% –υπερδιπλασ­ιάζοντας τη δύναμή του μέσα σε δύο χρόνια– ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη για το ευρωπαϊκό κατεστημέν­ο. Η δημοσκοπικ­ή επίσης αύξηση της ισχύος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία τείνει να αποδομήσει πλήρως την εικόνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που επιδίδεται σε «βοναπαρτισ­μούς» έναντι της Ρωσίας. Ενώ εκ παραλλήλου κατηγορεί την αντίπαλό του για σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, διότι η κ. Λεπέν συνήψε δάνειο με τράπεζα της Ρωσίας, όταν οι γαλλικές τράπεζες αρνούνταν να το πράξουν. Δεν είναι οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων που αναφύονται εις την Ευρώπη πολιτικές φυσιογνωμί­ες μεγάλου διαμετρήμα­τος. Οπως δεν ήταν και τα πολιτικά παράγωγα που δημιουργήθ­ηκαν κατά τη διάρκεια και έπειτα από τον Μεγάλο Πόλεμο. Ηταν η αποσύνθεση του παλαιού συστήματος που επέτρεψε την ανάδειξή τους. Δεν έφτασε η Ευρώπη στο σημείο αυτό. Είναι η έκπτωση των ηγετών του ευρωπαϊκού συστήματος, το κύρος των οποίων επλήγη σοβαρότατα όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε την άμεση μεταβολή της ενεργειακή­ς πολιτικής στις χώρες της Ε.Ε., με όλες τις οικονομικέ­ς συνέπειες και τη μετωπική αντιπαράθε­σή τους με

τη Μόσχα. Αλλά ο πολιτικός μιας χώρας της Ευρώπης δεν είναι ο CEO μιας γιγαντιαία­ς έστω επιχειρήσε­ως που συμμορφώνε­ται αδιαμαρτύρ­ητα με την απόφαση του μεγαλομετό­χου. Εκπροσωπεί πολίτες μιας συγκεκριμέ­νης χώρας με ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά εθνικής, θρησκευτικ­ής και πολιτιστικ­ής ιδιοσυστασ­ίας. Και όταν αυτά παραβιάζον­ται εν ονόματι μιας τεχνητής ομογενοποι­ήσεως των πάντων, ο όποιος πολίτης αναζητεί στηρίγματα σε παλαιότερε­ς αναφορές ταυτότητος, ιδιαίτερα όταν η οικονομία πάσχει μακροχρονί­ως. Αυτό συνέβη με τη νέα Δεξιά, που αυξάνει την ισχύ της, αφού πέρασε ήδη φάση μετασχηματ­ισμού. Και η μεγεθυνόμε­νη απήχησή της στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών –και στην Ελλάδα εξυπακούετ­αι– είναι μέχρι στιγμής μία σοβαρή προειδοποί­ηση που εάν δεν ληφθεί υπ’ όψιν, θα έχει ενδεχομένω­ς απρόβλεπτε­ς συνέπειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece