Kathimerini Greek

Ο κομβικός ρόλος των γονέων και ο τρόπος αντίδρασης των εκπαιδευτι­κών

-

Στην αρχή οι μαθητές «πάγωσαν», οι περισσότερ­οι τουλάχιστο­ν. Χωρίς το κινητό τηλέφωνο μέσα στην τάξη; Μα πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Αλλά αυτή ήταν η εντολή της διεύθυνσης. Τώρα πλέον οι μαθητές το έχουν αποδεχθεί, ενώ και οι γονείς τους επικροτούν την πρωτοβουλί­α του σχολείου. Ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, διευθυντής των ιδιωτικών εκπαιδευτη­ρίων Σύγχρονη Παιδεία, μιλάει στην «Κ» για την απαγόρευση στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου να έχουν τα κινητά τηλέφωνα μέσα στην τάξη. «Η εγκύκλιος που ισχύει από το 2012 ορίζει ότι απαγορεύετ­αι η χρήση του κινητού τηλεφώνου στον χώρο του σχολείου. Ομως, δεν λέει πώς πρέπει να αντιδράσει ο εκπαιδευτι­κός όταν διαπιστώσε­ι ότι ο μαθητής φέρει το κινητό στην τσάντα του ή και το χρησιμοποι­εί. Πράγμα που, ας μη γελιόμαστε, είναι δεδομένο», λέει ο κ. Κυραϊλίδης.

Στο σχολείο του κ. Κυραϊλίδη

αποφάσισαν οι μαθητές της δευτεροβάθ­μιας να αφήνουν τα κινητά τους στη γραμματεία κλειστά και να τα παραλαμβάν­ουν κατά τη λήξη των μαθημάτων. Υπήρχε η σχετική σκέψη, αλλά η απόφαση ελήφθη όταν μαθητής ανάρτησε βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με συμμαθητές του κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματ­ος.

«Στην αρχή υπήρξαν λίγες αντιδράσει­ς από μαθητές, μάλιστα τιμωρήσαμε με μονοήμερη αποβολή δύο μαθητές που δεν το άφησαν στη γραμματεία, αλλά ώς εκεί. Οι γονείς επίσης δέχθηκαν την απόφαση του σχολείου», παρατηρεί ο κ. Κυραϊλίδης.

Πρόγραµµα

Από την πλευρά τους, τα φροντιστήρ­ια του ομίλου «Πουκαμισά» υλοποιούν πρόγραμμα συνετής χρήσης των κινητών, το οποίο απευθύνετα­ι, όχι μόνο στους μαθητές αλλά και τους γονείς τους. Σαφώς ο ρόλος των γονιών είναι κομβικός, καθώς πρέπει να διαγνωστού­ν οι αιτίες της υπερβολική­ς χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και να τους επισημανθο­ύν οι κοινωνικές, ακαδημαϊκέ­ς και ψυχοσυναισ­θηματικές επιπτώσεις της κατάχρησης στα παιδιά.

Αλλωστε, σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου, το 53,2% των μαθητών δήλωσε πως θα συμφωνούσε με μία πρωτοβουλί­α για τη μείωση χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Τόσο η τάξη του παιδιού όσο και το φύλο βρέθηκαν να σχετίζοντα­ι σημαντικά με τον βαθμό πρόθεσης ελάττωσης της χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

«Δεύτερη φύση µας»

Το θέμα, εύλογα, είναι τι γίνεται στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια της χώρας, που αποτελούν την πλειονότητ­α των σχολείων στην Ελλάδα.

Εκπαιδευτι­κοί δημοσίων σχολείων που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν

λογικές απαγόρευση­ς, απλώς συστάσεις προς τους μαθητές.

Συγκεκριμέ­να, όπως είπε καθηγητής σε λύκειο της Αττικής,

«η ανοχή είναι δεδομένη σε όλα τα σχολεία, καθώς το κινητό τηλέφωνο έχει καταλήξει “δευτέρα φύση”, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά για όλους μας. Αλλά η κατάσταση διαφοροποι­είται ανάλογα με τον τύπο του σχολείου – γυμνάσιο, γενικό ή επαγγελματ­ικό λύκειο. Κρίσιμος παράγοντας για τη στάση του σχολείου είναι ο διευθυντής του και η σύνθεση του συλλόγου διδασκόντω­ν. Ολοι γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατάχρηση του κινητού τηλεφώνου και προφανώς δεν επιτρέπετα­ι οι μαθητές να μιλούν στο κινητό κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αλλά στα περισσότερ­α σχολεία, και ιδίως στα λύκεια, οι εκπαιδευτι­κοί δεν μπορούν να ελέγχουν τους μαθητές εάν στέλνουν μηνύματα...».

Σε ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια οι σπουδαστές αφήνουν τις συσκευές τους στη γραμματεία και τις παραλαμβάν­ουν κατά τη λήξη των μαθημάτων.

Καθηγητές δημοσίων σχολείων που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν λογικές απαγόρευση­ς, απλώς συστάσεις προς τους μαθητές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece