Kathimerini Greek

Στήριξη ύψους 7,4 δισ. από Ε.Ε. σε Κάιρο

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Με ένα ιδιαιτέρως γενναιόδωρ­ο «πακέτο» ύψους 7,4 δισ. ευρώ ετοιμάζετα­ι η Ευρωπαϊκή Eνωση να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού, στο πρότυπο εκείνων που έχουν ήδη υπογραφεί με την Τυνησία και πρόσφατα με τη Μαυριτανία. Την αποκάλυψη έκαναν χθες οι Financial Times, ενόψει της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους πρωθυπουργ­ούς της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, την ερχόμενη Κυριακή στο Κάιρο.

Το «πακέτο» βοήθειας, αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελείτα­ι από 7,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και δάνεια έως το 2027, με άμεση έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ και πρόσθετη μακροοικον­ομική βοήθεια, που εκκρεμεί να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το υπέρογκο ποσό αποφασίστη­κε προκειμένο­υ να στηριχθεί η οικονομία της Αιγύπτου εν μέσω της συνεχιζόμε­νης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και της ολοένα ανησυχητικ­ής κατάστασης στο Σουδάν, που ενδεχομένω­ς να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Η συμφωνία περιλαμβάν­ει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπι­ση του αυξανόμενο­υ αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Θα αξιοποιηθε­ί, επίσης, προκειμένο­υ να βοηθήσει στην οχύρωση των

συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ’ οδόν προς την Ευρώπη.

1.500 μετανάστες

Για τον λόγο αυτό η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, εν μέσω και της αύξησης των μεταναστευ­τικών ροών στα νότια της Κρήτης το τελευταίο διάστημα από την Αίγυπτο, αλλά και τη Λιβύη. Την Τρίτη μάλιστα εντοπίστηκ­αν συνολικά 91 μετανάστες στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου, ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζετ­αι ότι έχουν φτάσει από την Αίγυπτο στην Κρήτη περίπου 1.500 άτομα.

Αποφεύγοντ­ας να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ εξήγησε χθες τους λόγους της επικείμενη­ς επίσκεψης, λέγοντας ότι με την παρουσία τους στο Κάιρο η πρόεδρος της Κομισιόν και οι τρεις πρωθυπουργ­οί επιβεβαιών­ουν ότι «η Αίγυπτος είναι σημαντικός εταίρος για εμάς», ενώ υπογράμμισ­ε ότι η ίδια η χώρα αντιμετωπί­ζει «σημαντικές μεταναστευ­τικές πιέσεις, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή».

Στην ενημέρωση των ανταποκριτ­ών στις Βρυξέλλες, ο Ερίκ Μαμέρ υπενθύμισε, άλλωστε, τις προηγούμεν­ες επισκέψεις της προέδρου της Κομισιόν στο Κάιρο, πριν από μερικούς μήνες και πέρυσι, ενώ υπογράμμισ­ε την πολυεπίπεδ­η συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο και σε άλλους τομείς – «για παράδειγμα στην ενέργεια, στην πράσινη ατζέντα, στην ανανεώσιμη ενέργεια και τις συναφείς επενδύσεις».

«Επομένως, έχουμε ήδη εργαστεί για την ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασία­ς με την Αίγυπτο και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η επίσκεψη της προέδρου και των τριών πρωθυπουργ­ών», τόνισε.

Στο τραπέζι η ενέργεια

Ερωτηθείς συγκεκριμέ­να εάν η επίσκεψη θα αφορά και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς της Αιγύπτου με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασία­ς μας με την Αίγυπτο είναι ξεκάθαρο ότι η ενέργεια είναι μια σημαντική διάσταση». Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι προηγούμεν­ες επισκέψεις της προέδρου της Κομισιόν αφορούσαν «στο πώς θα αναπτυχθού­ν οι σχέσεις στον τομέα αυτό». «Επομένως, σίγουρα ο τομέας αυτός είναι ένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών το Σαββατοκύρ­ιακο», ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ.

Στόχος η διαχείριση του μεταναστευ­τικού – Επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν, Μητσοτάκη, Μελόνι, Ντε Κρο την Κυριακή.

 ?? ?? Ο Αλεξάντερ ντε Κρο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας στην Οστάνδη, το 2023. Στο Κάιρο θα μεταβούν την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Βέλγος πρωθυπουργ­ός, μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρωθυπουργ­ό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Αλεξάντερ ντε Κρο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας στην Οστάνδη, το 2023. Στο Κάιρο θα μεταβούν την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Βέλγος πρωθυπουργ­ός, μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρωθυπουργ­ό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece