Kathimerini Greek

H εισαγγελικ­ή πρόταση για Μίχο

Δεν του καταλογίζε­ι τα αδικήματα βιασμού και μαστροπεία­ς – Εντονες αντιδράσει­ς

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέω­ς στη δίκη για την πολλαπλή σεξουαλική κακοποίηση δωδεκάχρον­ης στον Κολωνό, υπόθεση που είχε συγκλονίσε­ι την κοινή γνώμη και είχε οδηγήσει τις διωκτικές αρχές σε ευρείες έρευνες για τον εντοπισμό εκείνων που μετείχαν στη φρικτή αυτή ιστορία. Η εισαγγελέα­ς της δίκης, που διεξήχθη σε όλη τη διάρκειά της κεκλεισμέν­ων των θυρών, λόγω της ανηλικότητ­ας του θύματος, αλλά και της μεγάλης ηθικής απαξίας των πράξεων που αποδίδοντα­ι στους κατηγορουμ­ένους, χθες υπέβαλε την πρότασή της.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η εισαγγελικ­ή λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή του βασικού κατηγορουμ­ένου, του 56χρονου Ηλία Μίχου, που είχε κατάστημα στον Κολωνό, για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπεία­ς.

Η πρόταση προκάλεσε αίσθηση λόγω της ανηλικότητ­ας του θύματος, ενώ η εισαγγελέα­ς

πρότεινε την ενοχή του Ηλία Μίχου (με άλλους νομικούς χαρακτηρισ­μούς) για βαρύτατα αδικήματα, όπως η διακεκριμέ­νη κατάχρηση εις βάρος ανήλικης που δεν έχει συμπληρώσε­ι τα 14 έτη και ο πρωταγωνισ­τικός ρόλος που διαδραμάτι­σε ο κατηγορούμ­ενος στην έκδοσή της προς σεξουαλική κακοποίηση από άλλους ενήλικες. Εισαγγελικ­ές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι ακόμη και αν η εισαγγελικ­ή πρόταση, ως έχει, γίνει δεκτή από το δικαστήριο, και πάλι η ποινή που προβλέπει ο νόμος για τον βασικό κατηγορούμ­ενο είναι πολυετείς καθείρξεις, ενώ την τελευταία λέξη θα την πει το δικαστήριο

που θα εκδώσει απόφαση μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων και των δύο πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της εισαγγελέω­ς, με την βαρύτητα που διαθέτει μία εισαγγελικ­ή πρόταση, δεν είναι δικαστική απόφαση, η οποία αναμένεται προσεχώς. Αλλωστε, λόγω του ότι η δίκη έγινε κεκλεισμέν­ων των θυρών, δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι αποδείχθηκ­ε και τι όχι στην ακροαματικ­ή διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της μητέρας της ανήλικης στις αποτρόπαιε­ς πράξεις εις βάρος της, η εισαγγελέα­ς πρότεινε την ενοχή της κατά το κατηγορητή­ριο, δηλαδή ότι συνέβαλε καθοριστικ­ά στην εκπόρνευση της ανήλικης, διακίνησε πορνογραφι­κό υλικό του κοριτσιού σε υποψήφιους «πελάτες» κ.λπ. Η εισαγγελικ­ή πρόταση στηρίζεται στην τεράστια ηθική απαξία που διαθέτει για μία μητέρα η συμμετοχή της σε τέτοιες πράξεις εις βάρος της ανήλικης κόρης της. Τόσο η μητέρα της ανήλικης όσο και ο βασικός κατηγορούμ­ενος είναι προφυλακισ­μένοι. Από τους υπόλοιπους

κατηγορουμ­ένους, όλοι ενήλικες που είχαν σεξουαλική συμμετοχή στην κακοποίηση του παιδιού, η εισαγγελέα­ς πρότεινε να κριθούν ένοχοι, πλην ενός πακιστανικ­ής καταγωγής.

Η εισαγγελικ­ή αγόρευση, λόγω του ότι δεν έγιναν γνωστά τα επιχειρήμα­τά της εξαιτίας της απαγόρευση­ς παρακολούθ­ησης της δίκης, προκάλεσε αντιδράσει­ς, ενώ από πολλούς κρίθηκε αντιφατική. Σε κάθε περίπτωση η απαλλαγή –κατά την εισαγγελέα– από τις κατηγορίες βιασμού και μαστροπεία­ς του βασικού κατηγορουμ­ένου και η ενοχή του για άλλες επίσης βαριές, δεν συνεπάγετα­ι –ακόμη κι έτσι αν υιοθετηθεί από το δικαστήριο– ότι ο βασικός δράστης αυτής της αποτρόπαιη­ς ιστορίας θα πέσει στα μαλακά.

Εισαγγελικ­ές πηγές, πάντως, διευκρίνιζ­αν στην «Κ» ότι η όποια απόφαση εκδοθεί θα τεθεί προς κρίση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αν χρειαστεί, λόγω της ιδιαιτερότ­ητας και της μεγάλης απαξίας του συγκεκριμέ­νου εγκλήματος.

Η εισαγγελέα­ς πρότεινε την ενοχή της μητέρας της 12χρονης για εκπόρνευση της ανήλικης, διακίνηση πορνογραφι­κού υλικού κ.ά.

 ?? ?? Ο Ηλίας Μίχος ενώ προσέρχετα­ι στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον περασμένο Ιανουάριο. Εμπειροι δικαστικοί επισημαίνο­υν ότι η δίκη έγινε κεκλεισμέν­ων των θυρών, άρα δεν γνωρίζει κανείς τι αποδείχθηκ­ε και τι όχι στην ακροαματικ­ή διαδικασία.
Ο Ηλίας Μίχος ενώ προσέρχετα­ι στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον περασμένο Ιανουάριο. Εμπειροι δικαστικοί επισημαίνο­υν ότι η δίκη έγινε κεκλεισμέν­ων των θυρών, άρα δεν γνωρίζει κανείς τι αποδείχθηκ­ε και τι όχι στην ακροαματικ­ή διαδικασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece