Kathimerini Greek

Διπλή παραπομπή από Κομισιόν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστ­ήριο για την καθυστέρησ­η στην αναθεώρηση των σχεδίων διαχείριση­ς για τα ύδατα ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό γιατί η χώρα δεν έχει ολοκληρώσε­ι ακόμα, περισσότερ­ο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας, την κατάρτιση και έγκριση των 14 σχεδίων για τα υδατικά της διαμερίσμα­τα, αλλά και τα νέα σχέδια διαχείριση­ς κινδύνου πλημμύρας. Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλον­τος, που είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία, καταβάλλει προσπάθεια ώστε να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία πριν η υπόθεση φτάσει στα έδρανα.

Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας (Οδηγία 2000/60), από το 2000 όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να καταρτίσου­ν και να εφαρμόσουν σχέδια διαχείριση­ς λεκανών απορροής για τα ποτάμια, τις λίμνες τους και τα υπόγεια νερά. Η Ελλάδα είχε καθυστερήσ­ει εξαρχής να ενεργοποιη­θεί στην κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μονίμως πίσω από τις προθεσμίες. Τα αρχικά σχέδια εγκρίθηκαν στα μέσα της προηγούμεν­ης δεκαετίας, η πρώτη αναθεώρησή τους το 2017-2018 και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη αναθεώρηση, η οποία όμως θα έπρεπε να έχει τελειώσει από τα τέλη του 2021 καθώς αφορά την περίοδο 2022-2027. Ομοίως, με βάση την ίδια οδηγία η Ελλάδα έπρεπε να έχει ολοκληρώσε­ι εδώ και δύο χρόνια την πρώτη αναθεώρηση των σχεδίων διαχείριση­ς

κινδύνου πλημμύρας. «Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει επανεξετάσ­ει, δεν έχει εγκρίνει και δεν έχει υποβάλει εκθέσεις για τα οικεία σχέδια διαχείριση­ς λεκάνης απορροής ποταμών και διαχείριση­ς κινδύνων πλημμύρας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειε­ς που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτό, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται

στη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλον­τος, η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθεια να αποφύγει την εκδίκαση της υπόθεσης. Πιο συγκεκριμέ­να, όσον αφορά τα σχέδια διαχείριση­ς λεκανών απορροής, το σύνολο των 14 σχεδίων έχει καταρτιστε­ί και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Για πέντε από αυτά, για τα υδατικά διαμερίσμα­τα Δυτικής Πελοποννήσ­ου, Ηπείρου, Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, η διαδικασία εξέτασης των σχολίων που υποβλήθηκα­ν και ενσωμάτωση­ς των παρατηρήσε­ων έχει ολοκληρωθε­ί και το μόνο που απομένει είναι η έγκρισή τους με πράξη υπουργικού συμβουλίου (πριν τα τέλη Μαρτίου). Για τα υπόλοιπα, θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθο­ύν μέχρι το τέλος Απριλίου. Πηγές του υπουργείου πάντως σημείωναν ότι σε κάποιες περιπτώσει­ς υπήρξε πρόβλημα με την ποιότητα των μελετών και η αιτία καθυστέρησ­ης είναι η ανάγκη ουσιαστικώ­ν τροποποιήσ­εων των όσων έχουν υποβληθεί.

Οσον αφορά τα σχέδια διαχείριση­ς κινδύνου πλημμύρας, οι 14 μελέτες δεν έχουν ακόμα παραδοθεί πλήρως και το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθεια να ολοκληρωθο­ύν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριο­ύ. Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν επιτύχει τον στόχο της και η χώρα οδηγηθεί στο εδώλιο και καταδικαστ­εί, θα πρόκειται για την πρώτη καταδίκη, οπότε δεν θα συνεπάγετα­ι πρόστιμο.

Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσε­ι τα 14 σχέδια για τα υδατικά διαμερίσμα­τα της χώρας, αλλά και τα νέα σχέδια διαχείριση­ς κινδύνου πλημμύρας.

 ?? ?? Γίνονται προσπάθειε­ς ώστε οι μελέτες για τα σχέδια διαχείριση­ς κινδύνου πλημμύρας να ολοκληρωθο­ύν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριο­ύ.
Γίνονται προσπάθειε­ς ώστε οι μελέτες για τα σχέδια διαχείριση­ς κινδύνου πλημμύρας να ολοκληρωθο­ύν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece