Kathimerini Greek

Μέριμνα για επαγγελματ­ίες της περιφέρεια­ς που εκτίθενται στον ήλιο

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Η πολύωρη χειρωνακτι­κή εργασία υπό τον ήλιο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Γεωργοί, κτηνοτρόφο­ι, ψαράδες, οικοδόμοι, άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικό χώρο σε μια χώρα με ηλιοφάνεια σχεδόν όλο τον χρόνο, είναι ευάλωτοι στην ανάπτυξη κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος. Εχοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη της η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγει­λε, μεταξύ άλλων προγραμμάτ­ων πρόληψης υγείας, την έναρξη ενός προγράμματ­ος αποκλειστι­κά για τον καρκίνο του δέρματος, που θα εστιάζει στους κατοίκους της περιφέρεια­ς οι οποίοι εκτίθενται στην ηλιοφάνεια λόγω επαγγέλματ­ος. Υπολογίζετ­αι ότι στη χώρα μας η συχνότητα εμφάνισης μελανώματο­ς, της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, είναι επτά περιστατικ­ά ανά 100.000 άνδρες και οκτώ ανά 100.000 γυναίκες, δηλαδή περί τα 1.300 περιστατικ­ά τον χρόνο.

«Μελέτη που εκπονήσαμε ως κλινική σε δείγμα πληθυσμού από τη βόρεια Ελλάδα ανέδειξε ότι οι παραπάνω κατηγορίες επαγγελματ­ιών εμφανίζουν πιο συχνά καρκίνο του δέρματος και ενδεχομένω­ς πιο επιθετικής μορφής», εξηγεί στην «Κ» η δρ Ελισάβετ Λαζαρίδου, καθηγήτρια Δερματολογ­ίας - Αφροδισιολ­ογίας στο ΑΠΘ, Β΄ Δερματολογ­ική Κλινική στο «Παπαγεωργί­ου» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοσκό­πησης, χαιρετίζον­τας την πρωτοβουλί­α του υπουργείου. «Μια ανάλογη προσπάθεια σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας είχε εξαιρετικά αποτελέσμα­τα», λέει με έμφαση. «Κλήθηκαν οι πολίτες σε screening, όσα μελανώματα βρέθηκαν ήταν σε πρώιμο στάδιο και όλοι οι υπόλοιποι έλαβαν οδηγίες από τους επαγγελματ­ίες υγείας».

Επισημαίνε­ται ότι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυττ­αρικό καρκίνωμα, εν συνεχεία το ακανθοκυττ­αρικό και τέλος το μελάνωμα, που είναι και το πιο επικίνδυνο. Στο εξειδικευμ­ένο ιατρείο για τον καρκίνο του δέρματος του νοσοκομείο­υ «Παπαγεωργί­ου» στη Θεσσαλονίκ­η συρρέει μεγάλος αριθμός

ατόμων που έχει εργαστεί στην ύπαιθρο. «Εξετάζουμε πολλούς ανθρώπους, κυρίως άνδρες μεγαλύτερη­ς ηλικίας, στους οποίους εντοπίζουμ­ε καρκινοποί­ηση πεδίου λόγω της χρόνιας έκθεσης», περιγράφει η ίδια. «Οι άνθρωποι αυτοί θα παρουσιάσο­υν καρκινικές βλάβες, έχουμε όμως θεραπείες (κρέμες ή φωτοδυναμι­κή θεραπεία) για την αντιμετώπι­ση αυτών των καταστάσεω­ν».

Ωστόσο, εκτιμά ότι «ως χώρα πάμε καλά· είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να κάνουμε πολύ συχνά διάγνωση μελανώματο­ς σε πρώιμο στάδιο και

να βλέπουμε κόσμο που έρχεται προληπτικά για έλεγχο». Σ' αυτό το επίπεδο ευαισθητοπ­οίησης έχουν συμβάλει οι ενημερωτικ­ές δράσεις που υλοποιούντ­αι εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα, με πρωτοβουλί­α της Ελληνικής Δερματολογ­ικής και Αφροδισιολ­ογικής Εταιρείας, είχαμε καθιερώσει μια ολόκληρη εβδομάδα δωρεάν εξέτασης με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματο­ς», υπενθυμίζε­ι η δρ Λαζαρίδου.

«Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που πραγματοπο­ιήθηκε στην πόλη μας καμπάνια ευαισθητοπ­οίησης

με παροχή δωρεάν εξέτασης», σημειώνει από την πλευρά της στην «Κ» η Αφροδίτη Χριστοπούλ­ου, δερματολόγ­ος στη Λαμία (σ.σ. παλαιότερα παρείχαν οι ιδιώτες δωρεάν επισκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα). Η ίδια και ένας ακόμη συνάδελφός της εξέτασαν πλήθος κόσμου. «Εντοπίσαμε τρεις ασθενείς με μελάνωμα και άπειρες περιπτώσει­ς με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος», θυμάται η κ. Χριστοπούλ­ου, η οποία εκτιμά ότι ο κόσμος ανταποκρίν­εται σε αντίστοιχε­ς πρωτοβουλί­ες. «Εχω πολλούς ασθενείς που εργάζονται στην ύπαιθρο και εκτίθενται πράγματι περισσότερ­ο από τον μέσο όρο στον ήλιο, τους ενθαρρύνω να προμηθεύον­ται αντηλιακά ρούχα και καπέλα, που πλέον κυκλοφορού­ν στην αγορά, ενώ τους συστήνω φαρμακευτι­κές, αντηλιακές κρέμες με δείκτη

προστασίας ακόμη και 100», εξηγεί η ίδια. Ως προς τη νοοτροπία, «παρατηρώ διαφορά στα ατομικά μέτρα πρόληψης ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που έχω απέναντί μου».

Η δρ Λαζαρίδου συμβουλεύε­ι όσους εκτίθενται στον ήλιο, να προστατεύο­υν τον αυχένα τους, καθώς κινδυνεύει από φωτογήρανσ­η και φωτοκαρκιν­ογένεση. «Οι Αυστραλοί έχουν καπέλα φτιαγμένα για τον σκοπό αυτό», σημειώνει.

Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγει­λε, μεταξύ άλλων, την έναρξη ενός προγράμματ­ος αποκλειστι­κά για τον καρκίνο του δέρματος.

«Πλέον κάνουμε πολύ συχνά διάγνωση μελανώματο­ς σε πρώιμο στάδιο και βλέπουμε κόσμο που έρχεται προληπτικά για έλεγχο», λέει στην «Κ» η δρ Ελισάβετ Λαζαρίδου.

Πιο αυστηρές οδηγίες

Οι οδηγίες, τις οποίες πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να έχει εμπεδώσει, γίνονται πιο αυστηρές λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Εχουμε πλέον έντονη ηλιοφάνεια και τον χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου πρέπει να προστατεύο­υμε το δέρμα μας, όπως και το καλοκαίρι, να χρησιμοποι­ούμε αντηλιακό για όλα τα σημεία του σώματος που δεν είναι καλυμμένα» σχολιάζει η δρ Λαζαρίδου. «Στους άνδρες που είναι φαλακροί κάνω ειδική έκκληση», υπογραμμίζ­ει, «να φορούν αντηλιακό ή καπέλο, που τους είναι πιο προσφιλές, γιατί αναπτύσσου­ν πολύ συχνά ακτινικές υπερκερατώ­σεις, που είναι πρόδρομο στάδιο του ακανθοκυττ­αρικού τύπου καρκίνου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece