Kathimerini Greek

Μπορέλ κατά Ισραήλ για τη Γάζα

-

Ενώ το πρώτο ευρωπαϊκό πλοίο που μεταφέρει τρόφιμα για τους Παλαιστινί­ους της Γάζας, το ισπανικό «Open Arms», που αναχώρησε την Τρίτη από τη Λάρνακα, αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Λωρίδα, πληθαίνουν οι προειδοποι­ήσεις ότι η επαπειλούμ­ενη καταστροφή δεν θα αποτραπεί αν το Ισραήλ δεν ανοίξει τις χερσαίες οδούς μεταφοράς της ανθρωπιστι­κής βοήθειας.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι η αναζήτηση εναλλακτικ­ών οδών από τη θάλασσα ή τον αέρα επιβλήθηκε από τα πράγματα, καθώς το Ισραήλ έκλεισε τις χερσαίες διόδους για τη μεταφορά της βοήθειας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι «χρησιμοποι­εί τη βοήθεια ως πολιτικό όπλο» και τόνισε ότι η απειλή του λιμού στη Γάζα «δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι κάτι σαν πλημμύρα, αλλά μια ανθρωπογεν­ής καταστροφή».

Παλαιστινι­ακές πηγές αναφέρουν ότι το ισπανικό πλοίo «Open Arms» μεταφέρει φορτίο αντίστοιχο με εκείνο μόλις δύο φορτηγών ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η Γάζα χρειάζεται τουλάχιστο­ν 500-600 φορτηγά βοήθειας σε καθημερινή βάση. Παράλληλα με το ισπανικό σκάφος, προς τη Γάζα κατευθύνετ­αι πλοίο επιμελητεί­ας του αμερικανικ­ού ναυτικού με πάνω από 1.000 στρατευμέν­ους, που θα συμμετάσχο­υν στην κατασκευή πλωτής εξέδρας για τη μεταφορά της βοήθειας. Στο Βερολίνο ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους έδωσε το πράσινο φως για την από αέρος διανομή βοήθειας, κάτι που έχουν ήδη κάνει οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιορδανία.

Εναλλακτικ­ή οδός

Τη νύχτα της Τρίτης το Παγκόσμιο Επισιτιστι­κό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) χρησιμοποί­ησε για πρώτη φορά με επιτυχία εναλλακτικ­ή χερσαία οδό για τη διανομή τροφίμων στη βόρεια Γάζα. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, έξι φορτηγά του WFP που μετέφεραν 88 τόνους τροφίμων και αλεύρι κινήθηκαν μέσω στρατιωτικ­ού δρόμου, που εκτείνεται κατά μήκος του συνοριακού φράχτη με τη Γάζα και πέρασαν από πύλη ασφαλείας προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας, αφού υπέστησαν τους απαιτούμεν­ους ελέγχους. Η εκπρόσωπος του WFP, Σάζα Μογκρούμπι, δήλωσε ότι χρειάζεται να μονιμοποιη­θεί η διά ξηράς διανομή της βοήθειας, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Γάζας «που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον λιμό».

Τα προσκόμματ­α που θέτει το Ισραήλ στη διανομή της βοήθειας τόνισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας

του ΟΗΕ για τους Παλαιστινί­ους πρόσφυγες (UNRWA). Ο Γάλλος αξιωματούχ­ος σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ότι οι Ισραηλινοί εμπόδισαν την είσοδο φορτηγού, κατατάσσον­τας στην κατηγορία των ειδών «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικ­ής) ψαλίδια που περιέχοντα­ν σε πακέτα παιδιατρικ­ού εξοπλισμού. Η αρμόδια για τους ελέγχους υπηρεσία του Ισραήλ (COGAT) διέψευσε τον Λαζαρινί. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον είχε κατηγορήσε­ι το Ισραήλ ότι εμποδίζει «υπερβολικά μεγάλο αριθμό φορτηγών» να μοιράσουν ανθρωπιστι­κή βοήθεια, επικαλούμε­νο λόγους ασφαλείας. Στο μεταξύ, ένα αγόρι ηλικίας 13 ετών πυροβολήθη­κε θανάσιμα από άνδρα της ισραηλινής αστυνομίας συνόρων σε συγκρούσει­ς στον καταυλισμό Παλαιστινί­ων προσφύγων του Σουαφάτ, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ηταν το πρώτο τέτοιο περιστατικ­ό στη διάρκεια του Ραμαζανίου και αναμένεται να ηλεκτρίσει τα πνεύματα ενόψει της προσευχής της Παρασκευής.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε το στέλεχος της Χαμάς Χάντι Μουσταφά, βομβαρδίζο­ντας το αυτοκίνητό του έξω από την Τύρο, στον Λίβανο. Κατά τον βομβαρδισμ­ό σκοτώθηκε και διερχόμενο­ς μοτοσικλετ­ιστής. Μετά τις φονικές επιδρομές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων εναντίον στελεχών της οργάνωσης στον Λίβανο, με πιο θεαματικό εκείνο που οδήγησε στην εκτέλεση του ηγετικού της στελέχους Σάλεχ Αρούρι, τον Ιανουάριο.

Χρησιμοποι­ούν τη βοήθεια ως πολιτικό όπλο, υποστηρίζε­ι ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος – Η ισραηλινή αστυνομία συνόρων σκότωσε 13χρονο στην Ιερουσαλήμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece