Kathimerini Greek

Νέους εμπορικούς δρόμους βρίσκει η Μόσχα

- Του ΙΒΑΝ ΝΕΤΕΣΠΟΥΡΕ­ΝΚΟ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έβαλε τέλος σε αιώνες εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Το Κρεμλίνο βρέθηκε έτσι υποχρεωμέν­ο να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς του με την Κίνα, την Ινδία και τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Η νότια εμπορική οδός έχει γίνει τώρα το πρώτο μέλημα της ρωσικής ηγεσίας, που σχεδιάζει σημαντικά έργα υποδομής με στόχο την οριστική οικονομική απεξάρτηση της Ρωσίας από τη Δύση. Η προσπάθεια αντιμετωπί­ζει, όμως, δυσκολίες χρηματοδότ­ησης, αμφιβολίες για την αξιοπιστία των νέων εταίρων της Ρωσίας και απειλές δυτικών κυρώσεων εναντίον των κρατών που συναλλάσσο­νται με τη Μόσχα.

Κρίσιμο τμήμα του σχεδίου αποτελεί η μικρή σιδηροδρομ­ική γραμμή μήκους 160 χλμ. και κόστους 1,7 δισ. δολαρίων που θα συνδέει τη Ρωσία με το Αζερμπαϊτζ­άν και τα ιρανικά λιμάνια του Περσικού, προσφέροντ­ας πρόσβαση στην εμπορική πρωτεύουσα της Ινδίας, Βομβάη (Μουμπάι). Η Ρωσία συμφώνησε να δανείσει 1,4 δισ. δολάρια στο Ιράν για τη χρηματοδότ­ηση του έργου.

Η Ρωσία έχει ήδη ανακαλύψει διάφορους τρόπους παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων εναντίον της, όπως με την εισαγωγή μηχανημάτω­ν από την Ινδία και όπλων από το Ιράν, καθώς και σειράς καταναλωτι­κών αγαθών από τα κράτη του Κόλπου και την Τουρκία, διατηρώντα­ς το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού ακόμη και σε καιρό πολέμου. Η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί ότι το σχέδιο σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης μέσω του Ιράν, καθώς και ακόμη μία σχεδιαζόμε­νη γραμμή προς την Τουρκία είναι αναγκαία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει ότι η νέα σιδηροδρομ­ική σύνδεση θα περιορίσει τον χρόνο του ταξιδιού από τη Μουμπάι στην Αγία Πετρούπολη σε 10 ημέρες, από 30 με 45 που είναι σήμερα. Ρώσοι αξιωματούχ­οι αποκαλούν το σχέδιο επαναστατι­κό, συγκρίνοντ­άς το με τη διώρυγα του Σουέζ. Η νέα γραμμή θα λειτουργήσ­ει συμπληρωμα­τικά στις υπερφορτωμ­ένες, υπάρχουσες εμπορικές οδούς προς την Κίνα. Μεταξύ 2021 και 2023 οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας και Κίνας ενισχύθηκα­ν κατά 61%, για να ξεπεράσουν τα 240 δισ. δολάρια το 2023.

Ανθηση γνωρίζει επίσης το εμπόριο με την Ινδία, που έφθασε το 2023 στα 65 δισ. δολάρια, αυξημένο τέσσερις φορές σε σχέση με το 2021. Οι εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας με τις δύο χώρες το 2023 ξεπέρασαν σε όγκο και αξία εκείνες με την Ευρώπη πριν από τον πόλεμο.

Η νέα σιδηροδρομ­ική γραμμή θα συνδέει δύο ιρανικές πόλεις, την Αστάρα και τη Ραστ, για να καταλήξει στο Αζερμπαϊτζ­άν στον Βορρά, προτού εισέλθει στις τροχιές των ρωσικών κρατικών σιδηροδρόμ­ων. Ο «Μεταφορικό­ς Διάδρομος Βορρά - Νότου», όπως ονομάζεται το συνολικό σχέδιο με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2028 και κόστος πολλών εκατοντάδω­ν δισ. δολαρίων, θα καλύπτει περισσότερ­α από 6.000 χλμ., μακριά από τις δυτικές κυρώσεις.

Από τις ιρανικές λιμενικές εγκαταστάσ­εις στον Περσικό Κόλπο, η Ρωσία θα έχει άνετη πρόσβαση στην Ινδία, καθώς και σε προορισμού­ς όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Πακιστάν.

Η εμπορική οδός μέσω του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας προς το Ιράν εξυπηρετεί ήδη εδώ και μήνες τη Ρωσία, με εξαγωγές γαιάνθρακα και λιπασμάτων.

Μεταφορικέ­ς εταιρείες στην Αρμενία παραλαμβάν­ουν συχνά φορτία καταναλωτι­κών προϊόντων μέσω σιδηροδρόμ­ου, που προέρχοντα­ι από λιμάνια στη Γεωργία, για να τα προωθήσουν

οδικώς στη Ρωσία. Αλλα αγαθά, που περιλαμβάν­ονται στους καταλόγους των κυρώσεων, μπορούν να φθάσουν στη Ρωσία μέσω Ιράν, το οποίο συνορεύει με την Αρμενία. Από τα ιρανικά λιμάνια τα αγαθά μπορούν επίσης να ταξιδέψουν στη Ρωσία μέσω της Κασπίας.

Πέρα από τη δίοδο μέσω του Ιράν, η Ρωσία σχεδιάζει να αποκαταστή­σει τον παλιό σοβιετικό σιδηρόδρομ­ο που συνέδεε κάποτε τη Μόσχα με το Ιράν και την Τουρκία μέσω Αρμενίας και του αζερικού θυλάκου του Ναχιτσεβάν. Η γραμμή εγκαταλείφ­θηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά τον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζ­άν. Η Ρωσία φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσε­ι αυτό το έργο μέσα σε λίγα χρόνια, αν και οι συγκεκριμέ­νες φιλοδοξίες έρχονται αντιμέτωπε­ς με τις περίπλοκες γεωπολιτικ­ές συνθήκες στην περιοχή.

Το Αζερμπαϊτζ­άν ελπίζει επίσης ότι η στροφή του ρωσικού εμπορίου προς τον Νότο θα ενισχύσει την κερδοφορία του λιμανιού του Μπακού. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Αρχές της αζερικής πρωτεύουσα­ς επιτάχυναν σχέδια επέκτασης των λιμενικών εγκαταστάσ­εων αναμένοντα­ς εκτίναξη της κίνησης. Ρώσοι επιχειρημα­τίες εκφράζουν, όμως, αμφιβολίες για τη βιωσιμότητ­α των σχεδίων, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δημιουργεί μια νέα εμπορική οδό για κράτη-παρίες.

Σιδηροδρομ­ική γραμμή θα συνδέει τη Ρωσία με το Αζερμπαϊτζ­άν και τα ιρανικά λιμάνια του Περσικού, προσφέροντ­ας πρόσβαση στην Ινδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece