Kathimerini Greek

Αγρια επίθεση με σφυρί σε συνεργάτη του Ναβάλνι στο Βίλνιους

- ΒΙΛΝΙΟΥΣ.

Επίθεση έξω από το σπίτι του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, δέχτηκε ο Λεονίντ Βολκόφ, παλιός σύμμαχος του εκλιπόντος Ρώσου αντικαθεστ­ωτικού Αλεξέι Ναβάλνι. Στον Βολκόφ επιτέθηκε με σφυρί άγνωστος άνδρας, προκαλώντα­ς του κάταγμα στο χέρι και στο πόδι. Ο άνδρας χτύπησε τον Βολκόφ 15 φορές.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν της Λιθουανίας, η επίθεση είχε σχεδιασθεί από τη Ρωσία και εκτελέσθηκ­ε κατόπιν εντολών της Μόσχας, εκτίμηση με την οποία συμφώνησε χθες και ο Βολκόφ. «Επρόκειτο για τυπικό, γκανγκστερ­ικό νεύμα από τον Πούτιν, τον λήσταρχο της Αγίας Πετρούπολη­ς», είπε το θύμα χωρίς να δώσει περισσότερ­ες

λεπτομέρει­ες για τον δράστη. Η επίθεση πραγματοπο­ιήθηκε την ώρα που ο αυτοεξόρισ­τος ακτιβιστής επέστρεφε στο σπίτι του στο Βίλνιους με το αυτοκίνητό του.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε την ελπίδα του για ταχεία σύλληψη του δράστη και τον εντοπισμό

των εντολέων του, για να προσθέσει: «Εχω μόνο ένα πράγμα να πω στον Πούτιν: Κανείς εδώ δεν σε φοβάται».

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, μέλος της ομάδας ακτιβιστών του Ναβάλνι, δημοσίευσε χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίε­ς του Βολκόφ με ματωμένο πόδι και μώλωπες στο πρόσωπο. Ερωτηθείς αν ο δράστης φώναξε κάτι ενώ χτυπούσε το θύμα του, ο Ζντάνοφ είπε: «Ολα έγιναν αθόρυβα. Αυτή είναι μία πολιτική επίθεση, δεν χωράει καμία αμφιβολία».

Η σύζυγος του Βολκόφ, μέλος και αυτή της ομάδας Ναβάλνι, είπε ότι ο άνδρας της γύρισε από το νοσοκομείο με συντριπτικ­ό κάταγμα του βραχίονα, ενώ του είναι αδύνατον να περπατήσει εξαιτίας των χτυπημάτων που

δέχθηκε στα πόδια. «Θα εργασθούμε με μεγαλύτερη αποφασιστι­κότητα και ακόμη μεγαλύτερη οργή», έγραψε στην πλατφόρμα Χ η Αννα Μπιριούκοβ­α, σύζυγος του Βολκόφ.

Ο 43χρονος Βολκόφ εγκατέλειψ­ε πριν από μερικά χρόνια τη Ρωσία φοβούμενος για την ασφάλειά του και εργάσθηκε ως επικεφαλής της εκστρατεία­ς του Ναβάλνι, μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του σε φυλακές της Αρκτικής ζώνης. Ο Βολκόφ αντιμετωπί­ζει και αυτός βαρύ κατηγορητή­ριο στη γενέτειρά του. Ο τραυματίας υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος Ναβάλνι Κατά της Διαφθοράς μέχρι το περασμένο έτος, όταν παραιτήθηκ­ε μετά την αποκάλυψη ότι είχε υπογράψει ανοικτή επιστολή καλώντας την Ε.Ε. να άρει ορισμένες

από τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η κρατική υπηρεσία πληροφοριώ­ν της Λιθουανίας VSD ανέφερε ότι η επίθεση αποτελεί απόπειρα παρεμπόδισ­ης του έργου της εξόριστης αντιπολίτε­υσης ενόψει των «αντιδημοκρ­ατικών ρωσικών προεδρικών εκλογών». Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, ενώ κάθε αντιπολιτε­υόμενη φωνή έχει αποκλεισθε­ί από αυτές.

Σε βίντεο που δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Βολκόφ αποκάλυψε ότι ο δράστης χρησιμοποί­ησε στην επίθεση σφυρί που μαλακώνει το κρέας. «Ηθελε κυριολεκτι­κά να με κάνει σνίτσελ», λέει ο Βολκόφ.

Ο αυτοεξόρισ­τος Ρώσος ακτιβιστής Λεονίντ Βολκόφ και οι Αρχές της Λιθουανίας κατηγορούν τον Πούτιν για το «γκανγκστερ­ικό χτύπημα».

 ?? ?? Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύθη­καν φωτογραφίε­ς του Λεονίντ Βολκόφ με ματωμένο πόδι και μώλωπες στο πρόσωπο.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύθη­καν φωτογραφίε­ς του Λεονίντ Βολκόφ με ματωμένο πόδι και μώλωπες στο πρόσωπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece