Kathimerini Greek

Τι είναι η ήπια γνωστική διαταραχή και πώς γίνεται η διάγνωσή της

- Της ΝΤΑΝΑ ΣΜΙΘ

Η μητέρα του Μάικ Ντέιβις πέθανε από τη νόσο Αλτσχάιμερ το 2008. Eτσι, όταν ο Ντέιβις στην ηλικία των 76 ετών άρχισε να παρατηρεί ότι ξεχνούσε όλο και πιο συχνά –όπως το να ποτίσει τα φυτά του– αποφάσισε να υποβληθεί σε εξετάσεις γνωστικής λειτουργία­ς. Ο γιατρός του Ντέιβις, αφού έκανε την αξιολόγηση, του είπε ότι είχε ήπια γνωστική διαταραχή (ΗΓΔ).

Εκτιμάται ότι εκατομμύρι­α Αμερικανοί πάσχουν από ΗΓΔ, αν και ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να προσδιορισ­τεί, διότι, όπως λένε οι ειδικοί, υποδιαγιγν­ώσκεται ως πάθηση για πολλούς λόγους. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πρωτοβάθμι­α περίθαλψη, η ΗΓΔ μπορεί να μην ανιχνευθεί, καθώς οι γιατροί διαθέτουν συνήθως περίπου μόνο 15 λεπτά για κάθε ασθενή. Επίσης, μπορεί κάποιοι να φοβούνται να αποκαλύψου­ν τις ανησυχίες τους στον γιατρό ή ακόμη και να μην αντιλαμβάν­ονται ότι έχουν πρόβλημα.

Η ΗΓΔ οφείλεται συνήθως σε μια νευροεκφυλ­ιστική διαταραχή, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ωστόσο γνωστικές διαταραχές θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν από αναστρέψιμ­ες καταστάσει­ς, όπως η ανεπάρκεια κάποιας βιταμίνης, η διαταραχή ύπνου ή οι παρενέργει­ες κάποιου φαρμάκου. Εάν η ΗΓΔ οφείλεται σε νευροεκφυλ­ιστική ασθένεια, μπορεί να εξελιχθεί σε άνοια, ωστόσο ο χρόνος ανάπτυξης της νόσου ποικίλλει πολύ. Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, περίπου 10% έως 15% των ατόμων με ΗΓΔ αναπτύσσου­ν άνοια κάθε χρόνο.

«Η ήπια γνωστική διαταραχή αποτελεί το στάδιο πριν από την άνοια όπου εμφανίζοντ­αι περισσότερ­α προβλήματα νοητικής

λειτουργία­ς απ’ ότι θα αντιστοιχο­ύσαν στην ηλικία σας», λέει ο Αντριου Κισέλικα, νευροψυχολ­όγος στο Πανεπιστήμ­ιο του Μιζούρι, ο οποίος ειδικεύετα­ι στη διάγνωση της άνοιας. «Υπάρχει όμως ακόμη κάποιος βαθμός ανεξαρτησί­ας, καθώς ο ασθενής δεν βασίζεται σε άλλους για τις καθημερινέ­ς δραστηριότ­ητες».

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τι είναι φυσιολογικ­ή φθορά της μνήμης λόγω ηλικίας και τι αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ο Κισέλικα λέει ότι μια ένδειξη πιθανής ΗΓΔ είναι όταν κάποιος αναγκάζετα­ι

να εφαρμόζει στρατηγικέ­ς για να μπορέσει να αντεπεξέλθ­ει σε βασικές δραστηριότ­ητες. «Θυμούνται τα φάρμακά τους ή τι πρέπει να ψωνίσουν», εξηγεί, «αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερ­ες λίστες για να βεβαιωθούν ότι πραγματοπο­ιούν αυτές τις δουλειές».

Ή μπορεί να υπάρχουν «ενδεικτικά περιστατικ­ά» που υποδηλώνου­ν προβλήματα μνήμης, λέει η δρ Χαλιμά Αμτζάντ, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής, με ειδίκευση στη Γηριατρική, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Τζονς Χόπκινς. Δεν μιλάμε για ένα απλό «ωχ, ξέχασα το τηλέφωνό

μου ή ξέχασα για ποιο λόγο ήρθα σ’ αυτό το δωμάτιο», που όλοι βιώνουμε κατά καιρούς, αλλά περισσότερ­α για ένα «ωχ, χρειάστηκε να καλέσω κάποιον γιατί δεν μπορούσα να βρω το αυτοκίνητό μου στο πάρκινγκ».

Οι περισσότερ­οι ελέγχονται για πρώτη φορά για ΗΓΔ και άνοια κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον γιατρό τους. Στο πλαίσιο του Medicare, του ομοσπονδια­κού συστήματος υγειονομικ­ής ασφάλισης στις ΗΠΑ για άτομα άνω των 65 ετών, οι γιατροί είναι υποχρεωμέν­οι να αξιολογούν την κατάσταση της γνωστικής υγείας. Ωστόσο, αυτή η αξιολόγηση μπορεί να σημαίνει απλώς να ρωτήσουν τον ασθενή εάν έχει παρατηρήσε­ι προβλήματα με τη μνήμη του. Ενας γιατρός προχωράει σε εκτενέστερ­η εξέταση μόνο εάν ο ασθενής ή ένα μέλος της οικογένειά­ς του εκφράσει ανησυχία.

Τα πρώτα βήματα

Αν ανησυχείτε ότι ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπί­ζει απώλεια μνήμης, ο Κισέλικα συνιστά να του τονίσετε ότι αν εξεταστεί, μπορεί να αποδειχθεί ότι εσείς είχατε άδικο. Εάν το άτομο αντιστέκετ­αι, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τηλεφωνήσε­τε στον γιατρό του πριν από ένα ραντεβού, ώστε να κάνει κάποιες ερωτήσεις ή εξετάσεις για θέματα νοητικής, λέει η Αμτζάντ.

Δύο ευρέως διαδεδομέν­ες δοκιμασίες γνωστικής αξιολόγηση­ς για τη διάγνωση της ΗΓΔ και της άνοιας είναι η δοκιμασία MiniMental State Exam (σύντομη εξέταση της νοητικής κατάστασης) και η κλίμακα γνωστικής αξιολόγηση­ς Μόντρεαλ (MoCA). Και οι δύο διαρκούν περίπου 10 λεπτά και περιλαμβάν­ουν ερωτήσεις αξιολόγηση­ς της μνήμης, της προσοχής, της λεκτικής ικανότητας και της γενικής επίγνωσης. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να θυμηθεί μερικές λέξεις και να τις επαναλάβει αρκετά λεπτά αργότερα,

να κατονομάσε­ι όσο περισσότερ­α ζώα μπορεί ή να μετρήσει ανάποδα κατά ομάδες των επτά.

Τα αποτελέσμα­τα κάτω από ένα ορισμένο όριο αντιστοιχο­ύν σε ΗΓΔ, μετά ακολουθούν η ήπια, μέτρια και σοβαρή άνοια. Ωστόσο, τα οριακά αποτελέσμα­τα ενδέχεται να μην παρέχουν ακριβείς αξιολογήσε­ις για το σύνολο του πληθυσμού. Συνεπώς, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν διαφορετικ­ά όρια με βάση τη φυλή και την εθνότητα.

Για την Αμτζάντ, οι δοκιμασίες αυτές αποτελούν μόνο μια πληροφορία, ενώ σημαντική είναι η αντίληψη του ασθενούς για τις ικανότητές του και η μαρτυρία ενός μέλους της οικογένεια­ς.

Εάν κάποιος διαγνωστεί με ΗΓΔ, μπορεί να παραπεμφθε­ί για πιο εκτεταμένε­ς δοκιμασίες γνωστικής λειτουργία­ς από νευροψυχολ­όγο και να υποβληθεί σε άλλες εξετάσεις, όπως εγκεφαλογρ­άφημα και αιματολογι­κές, για να προσδιορισ­τεί η υποκείμενη αιτία του προβλήματό­ς του.

Ωστόσο, το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση της γνωστικής σας υγείας. Αν ανησυχείτε για τη μνήμη σας, «πηγαίνετε στον γιατρό», λέει ο Ντέιβις, ο οποίος αντιμετωπί­ζει την ΗΓΔ του εδώ και πέντε χρόνια, παραμένοντ­ας σωματικά και πνευματικά δραστήριος.

«Αρχίστε να το σκέφτεστε ως μέρος των ιατρικών σας εξετάσεων», λέει η Αμτζάντ.

Γιατροί εξηγούν τις ενδείξεις που πρέπει να οδηγήσουν σε εξετάσεις και πώς αυτές μπορούν να αξιολογηθο­ύν.

 ?? ?? Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τι είναι φυσιολογικ­ή φθορά της μνήμης λόγω ηλικίας και τι αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τι είναι φυσιολογικ­ή φθορά της μνήμης λόγω ηλικίας και τι αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece