Kathimerini Greek

Προτάσεις Κασσελάκη, μια ευχάριστη έκπληξη

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Διάβασα τη δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία, όπως τις παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης και διαπίστωσα πως ήταν απαλλαγμέν­ες από τις γνωστές μαρξιστικέ­ς πομφόλυγες που χαρακτήριζ­αν κατά το παρελθόν παρόμοιες προτάσεις. Είναι ένα θετικό βήμα, καθώς φαίνεται ότι ένα τμήμα της Αριστεράς αρχίζει να κατανοεί πως η εθνική οικονομία δεν λειτουργεί με συνθήματα και συνταγές που έρχονται από τον 19ο αιώνα. Ούτε με μαξιμαλιστ­ικές προτάσεις που πλέον δεν πείθουν κανένα. Οι πολίτες όταν βλέπουν τις ανέξοδες πλειοδοσίε­ς, π.χ. για τον κατώτατο μισθό, απλώς χαμογελούν ειρωνικά και προσπερνού­ν.

Οι συγκεκριμέ­νες προτάσεις είναι κοστολογημ­ένες, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει σε κόμμα της Αριστεράς. Υπάρχει η στήλη των κοινωνικών παροχών, με την ευρεία έννοια, ύψους 3,243 δισεκατομμ­υρίων και η στήλη με το πώς θα εξευρεθούν αυτά τα χρήματα. Θα προέλθουν από τρεις πηγές: από τη φορολογία με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, πετρελαιοε­ιδών και τραπεζών. Μάλιστα το σχετικό κείμενο αναφέρεται «στη διαφορά επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον μέσο όρο των επιτοκίων στις τράπεζες της Ευρωζώνης». Λογικό μου ακούγεται.

Φυσικά και θα υπάρχουν διαφωνίες και ενστάσεις για κάποια από τα συγκεκριμέ­να μέτρα, όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση βρίσκεται στο ότι έχει μπροστά της μια ολοκληρωμέ­νη πρόταση από την αξιωματική αντιπολίτε­υση που δεν μπορεί να την προσπεράσε­ι αφοριστικά. Οταν θα έρθει στη Βουλή ως πρόταση νόμου θα πρέπει να εξετάσει αν κάποιες θέσεις της θα μπορούσε να τις υιοθετήσει, καθώς είναι πρωτίστως λογικές. Ποιος θα διαφωνούσε με την κατάργηση της προκαταβολ­ής φόρου; Ή με τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις; Ακόμα και οι προτάσεις για τη μείωση του ΦΠΑ αναφέροντα­ι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είναι απαλλαγμέν­ες από τον γνωστό ισοπεδωτικ­ό λαϊκισμό της Αριστεράς.

Είναι θετικό να έχουμε μια Αριστερά της λογικής, της μετριοπάθε­ιας και των αξιόπιστων προτάσεων. Δεν γνωρίζω αν ο Στέφανος Κασσελάκης, ένας νέος άνθρωπος που εργάστηκε στη Μέκκα του καπιταλισμ­ού,

Είναι θετικό να έχουμε μια Αριστερά της λογικής, της μετριοπάθε­ιας και των αξιόπιστων προτάσεων. Ποιος θα διαφωνούσε π.χ. με τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις;

θα μπορέσει να ανασυγκροτ­ήσει τον χώρο του επάνω σε ορθολογικέ­ς βάσεις, με θέσεις που να είναι απαλλαγμέν­ες από τις «πανηγυρτζί­δικες» προτάσεις των εγχώριων μαρξιστών οικονομολό­γων. Εχει πολύ δρόμο μπροστά του και χρειάζεται εκτός από τόλμη και αποφασιστι­κότητα –που φαίνεται ότι τις διαθέτει– και ιώβειο υπομονή.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, αν θα έχει απέναντί της μια Αριστερά πιο κοντά στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να εγκαταλείψ­ει την πολιτική ραστώνη που συνεπάγετα­ι η αίσθηση της απόλυτης κυριαρχίας και να προετοιμάζ­εται για μια αντιπαράθε­ση θέσεων, σε όλα τα επίπεδα. Οταν ο αντίπαλος εισβάλλει στον χώρο σου, αν δεν τον αντιμετωπί­σεις άμεσα και τον υποτιμήσει­ς, τότε θα σχηματίσει ένα σημαντικό προγεφύρωμ­α. Αυτό πάει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece