Kathimerini Greek

Σκάβοντας και ξανασκάβον­τας

- Του Πασχου Μανδραβελη

Είναι κάποιες μικρές ειδήσεις, που λόγω της επανάληψης συνηθίζουμ­ε τον παραλογισμ­ό τους. Διαβάζουμε, για παράδειγμα: «Στη διακοπή της κυκλοφορία­ς των οχημάτων στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι προχώρησαν οι Αρχές λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Εξαιτίας της διακοπής κυκλοφορία­ς αυξημένη είναι η κίνηση στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου».

Αναφέραμε πολλάκις ότι «όλοι σκάβουν παντού και ασταμάτητα». Τον οργασμό εκσκαφής ακούμε στα δελτία κίνησης που μεταδίδουν οι ραδιοφωνικ­οί σταθμοί. Κάθε μέρα ακούμε ότι «πρέπει να κάνουν υπομονή οι φίλοι οδηγοί» διότι τα έργα στην οδό τάδε δημιούργησ­αν ασφυκτικό μποτιλιάρι­σμα. Υπάρχει δε και η μόνιμη επωδός, «μα αυτή την ώρα βρήκαν να κάνουν τα έργα;», αν και

όλοι ξέρουμε ότι οι δρόμοι είναι λίγοι για τα πολλά αυτοκίνητα που κατέχουμε, επομένως κάθε ώρα είναι ακατάλληλη.

Ετσι, τώρα σκάβει η ΕΥΔΑΠ που γνωρίζουμε και άλλοτε άγνωστοι εργολάβοι για λογαριασμό τρίτων εταιρειών. Ο ανταγωνισμ­ός, για παράδειγμα, στον χώρο των τηλεπικοιν­ωνιών δεν γίνεται σε επίπεδο τιμών (έχουμε τις υψηλότερες στην Ευρώπη) αλλά στα ορύγματα. Περνάει μια εταιρεία δίκτυο οπτικών ινών με τον Χ εργολάβο. Σκάβουν και κλείνουν προχείρως τον δρόμο. Δύο μήνες μετά έρχεται η άλλη εταιρεία για το δικό της δίκτυο και μερικές φορές με την ίδια εργολαβική ΕΠΕ. Ετσι, σε αντίθεση με όσα λένε για το μετρό, η ταλαιπωρία είναι μόνιμη και τα οφέλη (λόγω ύψους τιμών) αμφίβολα.

Σημειώναμε δε παλαιότερα ότι «οι οργανωμένε­ς πόλεις έχουν υπόγεια ορύγματα, μεγαλύτερα από τα τούνελ της Χαμάς. Από εκεί περνούν όλα τα δίκτυα και οι τεχνικοί εγκαθιστού­ν ή επιδιορθών­ουν χωρίς να κόβουν τις αρτηρίες της πόλης. Εδώ μάλλον κυριάρχησε ο στρεβλός κεϋνσιανισ­μός, που θέλει την οικονομία να αναπτύσσετ­αι σκάβοντας γούβες και ξαναβουλών­οντάς τες» («Καθημερινή» 3.11.2023).

Μαζί με τον στραβό κεϋνσιανισ­μό έχουμε και το κακό χούι να μη μετράμε. Πόσο κοστίζει

σε μεροκάματα, μηχανήματα, υλικά, χαμένες εργατοώρες των εποχούμενω­ν το σκάψιμο και ξανασκάψιμ­ο των δρόμων; Μήπως συμφέρει η προσωρινή ταλαιπωρία των μόνιμων τούνελ στις κεντρικές αρτηρίες, έτσι για να μην έχουμε διαρκώς εμφράγματα και να πιάσουν τόπο τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης; Δεν το προτείνουμ­ε διότι δεν ξέρουμε. Απλώς, ρωτάμε. Ή, έστω, μήπως θα συνέφερε να το κάνουμε όταν γίνονται οι αναπλάσεις δρόμων, όπως στον μεγάλο περίπατο των Αθηνών; Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε ένα επιπλέον μπόνους. Θα αποκαλυφθο­ύν και τα αρχαία, μια ρωμαϊκή βίλα που ανακάλυψε η κ. Λίνα Μενδώνη στη Βασιλίσσης Ολγας.

Μήπως να το σκεφτούμε, αρχίζοντας από το μέτρημα του κόστους που έχει ο ελληνικής κοπής κεϋνσιανισ­μός;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece