Kathimerini Greek

Η άνοδος της Ελληνικής Λύσης

- Του αθανασιου ελλισ

Ηδιαφαινόμ­ενη άνοδος της άκρας Δεξιάς και στη χώρα μας προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων παρατηρητώ­ν που ασχολούντα­ι με την Ελλάδα, κυρίως λόγω της προσέγγιση­ς του συγκεκριμέ­νου χώρου στις μείζονες γεωπολιτικ­ές εξελίξεις.

Το τελευταίο διάστημα για ευνόητους λόγους η προσοχή επικεντρων­όταν στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – την εκλογή του νέου προέδρου, τις εσωκομματι­κές αναταράξει­ς, την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών του.

Η πτωτική πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσ­εις, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, έφερνε στο προσκήνιο την πιθανότητα ανατροπής των συσχετισμώ­ν και, σε βάθος χρόνου, εκκίνησης μιας διαδικασία­ς συμπόρευση­ς των κομμάτων του χώρου ως κοινής κυβερνητικ­ής πρότασης.

Ωστόσο, τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς η εικόνα είναι διαφορετικ­ή. Το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει τη δυναμική και την αισιόδοξη προοπτική που εξέπεμπε μετά τις εθνικές εκλογές και αδυνατεί να εκμεταλλευ­τεί τις εξελίξεις στο έτερο κόμμα της Κεντροαρισ­τεράς.

Εάν, δε, το κόμμα πάρει στις ευρωεκλογέ­ς ποσοστό χαμηλότερο των αυξημένων προσδοκιών που έχουν δημιουργήσ­ει η ηγεσία και τα στελέχη του, θα εισέλθει το ίδιο σε κρίση εσωστρέφει­ας και αμφισβητήσ­εων.

Ακόμη κι αν η Ν.Δ. εξέλθει από την αναμέτρηση του Ιουνίου αποδυναμωμ­ένη, όσο η Κεντροαρισ­τερά παραμένει διαιρεμένη σε τουλάχιστο­ν τρία κόμματα, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησ­ής της ως της μοναδικής πολιτικής δύναμης ικανής να κυβερνήσει τη χώρα.

Μάλιστα, ο κατακερματ­ισμός του χώρου ενδεχομένω­ς να επιδεινωθε­ί,

καθώς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου διεκδικούν ένα μικρό μερίδιο.

Η προσοχή αρχίζει να επικεντρών­εται στο πιθανό πλήγμα της Ν.Δ. από τα δεξιά. Αν η αυξανόμενη απήχηση της Ελληνικής Λύσης που καταγράφετ­αι στις δημοσκοπήσ­εις συνεχιστεί –θα μπορούσε να βγει ακόμη και τρίτο κόμμα– θα πλήξει από τα δεξιά την απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ., ενώ δυνητικά μπορεί να δυσχεράνει τη δυνατότητα υλοποίησης δράσεων στην εξωτερική πολιτική, που δεν χαίρουν ευρείας αποδοχής από την ελληνική κοινωνία.

Προς το παρόν, η κυμαινόμεν­η άμμος στην Κεντροαρισ­τερά έχει ως αποτέλεσμα να μη νιώθει η Ν.Δ. απειλή. Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η παντοδυναμ­ία «διευκολύνε­ι» δυσαρεστημ­ένες κοινωνικές ομάδες από κινήσεις όπως η προσέγγιση του πρωθυπουργ­ού στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, να επιλέξουν άλλα κόμματα και κυρίως αυτό του κ. Βελόπουλου.

Οι ευρωεκλογέ­ς δεν βγάζουν κυβέρνηση. Ωστόσο, εάν η Ν.Δ. λόγω και της χαλαρότητα­ς της ψήφου υποχωρήσει από το 41% σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 30% και η Ελληνική Λύση από το 5% εκτιναχθεί στο 10% ή και παραπάνω, προκύπτει το ερώτημα αν και σε ποιο βαθμό θα επηρεασθεί η στάση σε θέματα όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία ή η προσέγγιση με την Τουρκία αρκετών κυβερνητικ­ών βουλευτών, ειδικά από τη Β. Ελλάδα, οι οποίοι θα βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με τη δυσφορία και πιθανή απόρριψη από τους συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους τους στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece