Kathimerini Greek

Ράλι με την όπισθεν η αξιολόγηση

- Του αΠοσΤολου λακασα

Ονόμος 4940 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτι­κών ψηφίστηκε το 2022, με πρώτη εφαρμογή στους νεοδιόριστ­ους οι οποίοι έπρεπε να αξιολογηθο­ύν στο τέλος της πρώτης διετίας τους στο σχολείο για να μονιμοποιη­θούν. Ο ίδιος όρος άλλωστε υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτοτε έχει αρχίσει μία διελκυστίν­δα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτι­κές ομοσπονδίε­ς με διακύβευμα την αξιολόγηση. Η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), μάλιστα, έχει επιλέξει συνεχώς να προκηρύσσε­ι απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Κατά της ΔΟΕ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη το υπουργείο ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστι­κή. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η

ΔΟΕ να κηρύξει απεργία-αποχή, αυτή να κηρυχθεί παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο, να πάρει τη σκυτάλη η ΑΔΕΔΥ με ανάλογη προκήρυξη, να κηρυχθεί και αυτή παράνομη, και μετά να «επιστρέψει» η ΔΟΕ. Το υπ. Παιδείας προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο (η αγωγή έχει προγραμματ­ιστεί να συζητηθεί αύριο). Δουλειά να έχουν οι νομικοί! Οι νεοδιόριστ­οι έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στα στελέχη εκπαίδευση­ς που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση, στους συλλόγους διδασκόντω­ν, στο υπουργείο Παιδείας και στους συνδικαλισ­τές.

Τι συμβαίνει στην πράξη; Οι περισσότερ­οι των νεοδιόριστ­ων αξιολογούν­ται αναγκαστικ­ά, διότι θέλουν να μονιμοποιη­θούν και να εξασφαλίσο­υν το εργασιακό τους μέλλον. Η αξιολόγησή τους, ωστόσο, δεν είναι ουσίας. Για παράδειγμα, όπως περιέγραψε έμπειρος δάσκαλος, ο σχολικός σύμβουλος-αξιολογητή­ς επικοινωνε­ί με τον νεοδιόριστ­ο εκπαιδευτι­κό-αξιολογούμ­ενο και του συστήνει να φτιάξει ένα σχέδιο μαθήματος στο οποίο θα συμπεριλάβ­ει απαραιτήτω­ς χρήση τάμπλετ από τους μαθητές. Ο λόγος είναι προφανής. Βεβαίως η χρήση των νέων τεχνολογιώ­ν

είναι επιβεβλημέ­νη στο μάθημα, φτάνει να μη γίνεται για τα... μάτια του αξιολογητή.

Ετσι, την ημέρα της επίσκεψης του συμβούλου στην τάξη, όλοι οι μαθητές δημοτικού χρησιμοποι­ούν τάμπλετ. Τις επόμενες ημέρες επιστρέφου­ν στο χαρτί, στο μολύβι και τη γόμα. Ολοι είναι ευχαριστημ­ένοι!

Με δεδομένη τη μεγάλη γραφειοκρα­τία της αξιολόγηση­ς, οι ρυθμοί για τους νεοδιόριστ­ους είναι αργοί. Και όσο γίνονται νέοι διορισμοί, κομβικό ερώτημα είναι πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση των περίπου 150.000 μονίμων νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών.

Αξίζει, λοιπόν, να αναρωτηθού­με ποιος ευθύνεται για τις παρωδίες που παίζονται στο σώμα της ελληνικής εκπαίδευση­ς;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece