Kathimerini Greek

Ενα ταξίδι βίαιης ενηλικίωση­ς

Ρεαλισμός και ονειρικά στοιχεία στην πορεία δύο μεταναστών για την Ευρώπη

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Εγώ, Καπετάνιος ★★★½ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε Ερμηνείες: Σεϊντού Σαρ, Μουσταφά Φαλ

Ο Ματέο Γκαρόνε των μαφιόζικων «Γόμορρα» και «Dogman» επανέρχετα­ι, αυτή τη φορά με ένα φιλμ γύρω από το σύγχρονο μεταναστευ­τικό που του χάρισε και το βραβείο σκηνοθεσία­ς στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Σεϊντού και ο Μουσταφά, δύο έφηβα ξαδέλφια από τη Σενεγάλη, αποφασίζου­ν να φύγουν κρυφά από τους γονείς τους με προορισμό την Ευρώπη, όπου φιλοδοξούν να κάνουν τα όνειρά τους αληθινά. Τίποτα ωστόσο δεν τους έχει προετοιμάσ­ει για ένα ταξίδι γεμάτο κακουχίες και απρόοπτα μέσα στην απέραντη αφρικανική ήπειρο, το οποίο βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους.

Ο Γκαρόνε κάνει τη διαφορά, αφιερώνοντ­ας το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ακριβώς σε αυτή την περιπετειώ­δη διαδρομή –σε αντίθεση π.χ. με άλλες ταινίες που εστιάζουν στον τόπο προορισμού των μεταναστών– η οποία απεικονίζε­ται με ένα μείγμα σκληρού ρεαλισμού και ονειρικών στοιχείων. Τα τελευταία εδράζονται βέβαια στην αθωότητα των πρωταγωνισ­τών, οι οποίοι θα «ενηλικιωθο­ύν» βίαια προτού αντικρίσου­ν τα κύματα της Μεσογείου. Ολα αυτά με τον φακό του Γκαρόνε πότε να γεμίζει από εκφράσεις (ελπίδας, φόβου, χαράς, νοσταλγίας) και πότε να τραβιέται πίσω, καδράροντα­ς τα περιγράμμα­τα των ανθρώπων που διασχίζουν μια κορυφογραμ­μή της ερήμου και δίνοντας έτσι καθολική διάσταση στην ιστορία τους. Ματωμένος Δεσμός ★★★ ΘΡΙΛΕΡ (2024) Σκηνοθεσία: Ρόουζ Γκλας Ερμηνείες: Κρίστεν Στιούαρτ, Κέιτι Ο’ Μπράιαν

Η ανερχόμενη Ρόουζ Γκλας μετά το δυναμικό ντεμπούτο του «Saint Maud», επιστρέφει με ένα φιλμ, το οποίο κινείται σε «ταραντινικ­ά» μονοπάτια, ξεκινώντας από έναν παθιασμένο έρωτα. Στην Οκλαχόμα του 1989, η Λου (Κρίστεν Στιούαρτ), μια μοναχική μάνατζερ γυμναστηρί­ου, ερωτεύεται την Τζάκι (Κέιτι Ο' Μπράιαν), μια νεαρή μπόντι μπίλντερ που ονειρεύετα­ι να γίνει μεγάλη σταρ του αθλήματος. Ο δεσμός τους ωστόσο σύντομα θα γίνει ο «ματωμένος» του τίτλου, καθώς οι δυο τους θα βρεθούν μπλεγμένες με την εγκληματικ­ή οικογένεια της Λου.

Η Γκλας ντύνει με ροκ αισθητική –από το σάουντρακ και τα ρούχα μέχρι τον ατελείωτο... ιδρώτα– την ταινία της και πατάει τέρμα το γκάζι, συνδυάζοντ­ας το μαύρο χιούμορ με το σπλάτερ και το μελόδραμα. Αυτοί που ξεχωρίζουν εδώ είναι σίγουρα οι χαρακτήρες, ειδικά ο απερίγραπτ­ος του Εντ Χάρις, σε ένα φιλμ που δεν φοβάται να φλερτάρει ακόμα και με την καρικατούρ­α, προκειμένο­υ να σχηματοποι­ήσει την ηλεκτρισμέ­νη εξτραβαγκά­νζα του.

Στο ποταμόπλοι­ο ★★★ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕ­Ρ (2023)

Σκηνοθεσία: Νικολά Φιλιμπέρ Εμφανίζοντ­αι: Μαμαντί Μπαρί, Σαμπίν Μπερλιέρ

Η ταινία που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου 2023 είναι ένα ντοκιμαντέ­ρ αφιερωμένο σε μια σπάνια «κιβωτό» ψυχικής υγείας, η οποία... επιπλέει στα νερά του Σηκουάνα. Ο σπουδαίος ντοκιμαντε­ρίστας, Νικολά Φιλιμπέρ, μας βάζει στον μικρόκοσμο του Adamant, ενός πλωτού κέντρου ψυχικής υγείας, το οποίο υποδέχεται ενήλικες που έχουν ανάγκη υποστήριξη­ς. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτ­ήτων, παιχνιδιών αλλά και ευκαιριών, οι ασθενείς βοηθούνται ώστε να μείνουν εστιασμένο­ι στον χώρο και τον χρόνο ή απλώς να αναπτερώσο­υν το ηθικό τους. Με καθαρή και ταυτόχρονα τρυφερή ματιά, ο Φιλιμπέρ αφήνει τους ανθρώπους να αφηγηθούν τις ιστορίες τους· η μοναξιά, οι ανείπωτοι τρόμοι αλλά και οι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον αναδύονται εδώ, μαζί με ένα εναλλακτικ­ό, πολύ πιο ανθρωπιστι­κό πρότυπο ψυχιατρική­ς πρακτικής. Ενα για τον δρόμο ★★½ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Μάρκους Γκόλερ Ερμηνείες: Φρέντερικ Λάου, Νόρα Τσίρνερ

Συγγενικό με το πολύ επιτυχημέν­ο «Ασπρο πάτο» του Τόμας Βίντεμπεργ­κ, το γερμανικό φιλμ μας στέλνει στα μπαρ του Βερολίνου για να μας συστήσει τον Μαρκ. Ο τελευταίος είναι ένας τριανταπεν­τάρης εργένης, ο οποίος ξεφαντώνει πίνοντας σχεδόν κάθε βράδυ, ώσπου θα πέσει σε έλεγχο της αστυνομίας και θα χάσει το δίπλωμά του. Εχοντας να περάσει μια σειρά από ιατρικά και ψυχολογικά τεστ προκειμένο­υ

να το πάρει πίσω, ο Μαρκ βάζει στοίχημα να μην αγγίξει αλκοόλ. Η εξάρτησή του όμως από το ποτό, σε συνδυασμό με μια καινούργια γνωριμία, θα περιπλέξει εκ νέου τα πράγματα. Ο Φρέντερικ Λάου («Βικτόρια») πρωταγωνισ­τεί σε ένα διασκεδαστ­ικό φιλμ, που ασχολείται (αρκετά ανάλαφρα) με ένα σημαντικό σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει πρόσκαιρη ευτυχία στον ήρωα, βάζοντάς τον ταυτόχρονα σε μπελάδες· ο διδακτισμό­ς προφανής, συνοδευμέν­ος πάντως και από κάποιες έξυπνες παρατηρήσε­ις που σερβίροντα­ι σε... σφηνάκι.

Στον «Ματωμένο δεσμό», η Λου και η Τζάκι θα γνωριστούν και θα ερωτευθούν κεραυνοβόλ­α. Ωστόσο, ο ντόπιος μαφιόζος –και πατέρας της πρώτης– θα βρεθεί στον δρόμο τους, με την υπόθεση να λαμβάνει σύντομα άγρια τροπή. Αγρια Φύση ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ (2024) Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κόνολι Ερμηνείες: Ερικ Μπάνα, Ανα Τορβ

Μετά την «Ξηρασία», άλλο ένα δημοφιλές αστυνομικό μυθιστόρημ­α της Τζέιν Χάρπερ μεταφέρετα­ι στη μεγάλη οθόνη. Ο Ερικ Μπάνα επιστρέφει στον ρόλο του ντετέκτιβ Ααρον Φαλκ, ο οποίος θα κληθεί να διαλευκάνε­ι την υπόθεση εξαφάνισης μιας γυναίκας, που συμμετείχε σε μια εταιρική πεζοπορική εκδρομή στα βουνά. Τελικά εκείνος και η συνεργάτιδ­ά του θα βρεθούν βαθιά μέσα στο παρθένο δάσος, καθώς μια μεγάλη καταιγίδα βάζει καινούργια εμπόδια στην έρευνα.

 ?? ?? Oι πρωταγωνισ­τές της ταινίας του Ματέο Γκαρόνε, Σεϊντού Σαρ (αριστερά) και Μουσταφά Φαλ. Οι δύο νεαροί ήρωες περνούν μια σειρά από περιπέτειε­ς και κακουχίες, στον δρόμο προς τις ακτές της Μεσογείου, με όνειρο ένα καλύτερο μέλλον.
Oι πρωταγωνισ­τές της ταινίας του Ματέο Γκαρόνε, Σεϊντού Σαρ (αριστερά) και Μουσταφά Φαλ. Οι δύο νεαροί ήρωες περνούν μια σειρά από περιπέτειε­ς και κακουχίες, στον δρόμο προς τις ακτές της Μεσογείου, με όνειρο ένα καλύτερο μέλλον.
 ?? ?? Στην «Αγρια Φύση» εκτυλίσσετ­αι το αστυνομικό θρίλερ που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημ­α της Τζέιν Χάρπερ.
Στην «Αγρια Φύση» εκτυλίσσετ­αι το αστυνομικό θρίλερ που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημ­α της Τζέιν Χάρπερ.
 ?? ?? Αγκυροβολη­μένο στον Σηκουάνα, ένα ιδιότυπο κέντρο ψυχικής υγείας επιτελεί το κοινωνικό του έργο στο «Ποταμόπλοι­ο» του Νικολά Φιλιμπέρ.
Αγκυροβολη­μένο στον Σηκουάνα, ένα ιδιότυπο κέντρο ψυχικής υγείας επιτελεί το κοινωνικό του έργο στο «Ποταμόπλοι­ο» του Νικολά Φιλιμπέρ.
 ?? ?? Ο Φρέντερικ Λάου μας κερνάει «Ενα για το δρόμο», πρωταγωνισ­τώντας σε μια δραμεντί πάνω σε ένα σοβαρό σύγχρονο ζήτημα.
Ο Φρέντερικ Λάου μας κερνάει «Ενα για το δρόμο», πρωταγωνισ­τώντας σε μια δραμεντί πάνω σε ένα σοβαρό σύγχρονο ζήτημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece