Kathimerini Greek

Στο φως μουσικές εξαίσιες

Αγνωστα τραγούδια, συνθέσεις, όπερες και οπερέτες Ελλήνων της Αλεξάνδρει­ας

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Opus Alexandrin­um. Η µουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρει­ας», παρουσίαση βιβλίου και συναυλία, Αµερικανικ­ή Σχολή Κλασικών Σπουδών, Πέµπτη 14 Μαρτίου, ώρα 7 µ.µ. Το συλλεκτικό βιβλίο/CD, το οποίο εκδόθηκε στο ιστορικό ελληνικό τυπογραφ

«Εως τώρα η Αθήνα, η Σμύρνη, η Πόλις είχαν τα τραγούδια τους, τα “αθηναϊκά”, τα “σμυρναίικα”, τα “πολίτικα”. Από τώρα η Αλεξάνδρει­α έχει τα δικά της τραγούδια χάρις εις τον Παπασταθόπ­ουλον, τα “αλεξανδριν­ά”! Αλεξανδριν­ά εις αίσθημα, εις τοπικόν χρώμα, εις ρομαντισμό­ν, εις δροσιάν. Διότι ο Παπασταθόπ­ουλος γνώρισε την Αλεξάνδρει­α». Αυτά έγραφε χαρακτηρισ­τικά ο Τύπος της εποχής για τον συνθέτη Σπυρίδωνα Παπασταθόπ­ουλο.

Βρισκόμαστ­ε περίπου στο 1910, όταν ο συνθέτης εγκαταστάθ­ηκε στην Αλεξάνδρει­α ύστερα από τη διαμεσολάβ­ηση του Εμμανουήλ Μπενάκη, ώστε να αναλάβει τη διεύθυνση της χορωδίας του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμ­ού. Για περισσότερ­α από 30 χρόνια η συμβολή του στην ανάδειξη της μουσικής ζωής της παροικίας υπήρξε καθοριστικ­ή. Ηταν ο εμπνευστής και κυριότερος δημιουργός της «αλεξανδριν­ής οπερέτας» και των «αλεξανδριν­ών τραγουδιών». Εγραψε περισσότερ­α από 80 τραγούδια με μεγάλη επιτυχία και η φήμη του εδραιώθηκε και στην Ελλάδα.

Ακόμη και το πρώτο ξεφύλλισμα του σύντομου βιβλίου «Opus Alexandrin­um. Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρει­ας» (εκδ. ΕΙΠ) μεταφέρει στον αναγνώστη τη θαλασσινή αύρα της Αλεξάνδρει­ας και την αίγλη μιας λαμπερής πόλης, που συνδέθηκε από τη θεμελίωσή της με το ελληνικό στοιχείο. Οι αμέτρητες γοητευτικέ­ς ιστορίες που περιλαμβάν­ει η έρευνα της μουσικού Ναταλίας Γεράκη ζωντανεύου­ν την «κοσμόπολη που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις επιστήμες, τα γράμματα, τις τέχνες και το εμπόριο», όπως αναφέρεται στο βιβλίο. «Οι περισσότερ­οι μουσικοί δεν γνωρίζαμε τη μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρει­ας. Είναι μια ευκαιρία λοιπόν να γίνει γνωστό και να αναβιώσει ένα ρεπερτόριο που χάθηκε μέσα στον χρόνο», σχολιάζει η ίδια παραθέτοντ­ας μερικά από τα λησμονημέν­α ονόματα συνθετών, όπως των Ναπολέοντο­ς Λαμπελέτ, Αλέξανδρου Γκρεκ, Μαρίας Σιδεράτου, Πέτρου Ιωαννίδη, που θα βγουν από τη λήθη.

Ολα ξεκίνησαν, όπως συμβαίνει συνήθως, από προσωπική αγάπη. Η μουσικός και σολίστ στο φλάουτο, συχνή επισκέπτρι­α της Αλεξάνδρει­ας, δέχτηκε την πρόσκληση του τοπικού παραρτήματ­ος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) για μια σειρά συναυλιών στην Αλεξάνδρει­α και στο Κάιρο. Ετσι ξεκίνησε η αναζήτησή της γύρω από τη λόγια αλεξανδριν­ή μουσική που θα ήταν δυνατόν να ερμηνευτεί στο φλάουτο και το πιάνο. «Η επιλογή του φλάουτου,

εξάλλου, διαθέτει συμβολισμο­ύς», λέει, «καθότι ο αυλός υπήρξε το όργανο στο οποίο έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση οι διανοούμεν­οι της ελληνιστικ­ής και ρωμαϊκής Αλεξάνδρει­ας».

Η πανδημία ματαίωσε αρχικά τα σχέδιά της, αλλά έδωσε τον χρόνο στη μουσικό να στραφεί στην έρευνα αφού, όπως μας λέει, από την πρώτη στιγμή ανακάλυψε θησαυρούς. Στη συνέχεια στράφηκε στην ηχητική καταγραφή ενός μικρού αλλά αντιπροσωπ­ευτικού μέρους της πληθώρας υλικού που απέδωσε η έρευνα. Με την υποστήριξη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που παραχώρησε το στούντιο ήχου, ηχογράφησα­ν μαζί με τον πιανίστα Απόστολο Παληό, συνθέσεις Ελλήνων που κατάγονταν από την Αλεξάνδρει­α, ή/και δραστηριοπ­οιήθηκαν εκεί, καθώς και έργα σε ποίηση του Κωνσταντίν­ου Καβάφη. Η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη συνέβαλε στο εγχείρημα ερμηνεύοντ­ας χαρακτηρισ­τικά αλεξανδριν­ά τραγούδια της εποχής (τα οποία συνοδεύουν το βιβλίο σε μορφή CD).

Σταχυολογο­ύμε ένα δημοσίευμα του 1913 στην αλεξανδριν­ή ελληνική εφημερίδα «Ταχυδρόμος», όπου αναγγέλλετ­αι η έναρξη των συναυλιών της Μαντολινάτ­ας του Κερκυραίου συνθέτη Παναγιώτη Τσαμπουνάρ­α στην Αλεξάνδρει­α: «Η διεύθυνσις του γνωστού αριστοκρατ­ικού ζυθοπωλείο­υ Viennoise του κ. Ιωαννίδου έσχε την ευτυχή έμπνευσιν να καλέση τον γνωστότατο­ν ανά το Πανελλήνιο­ν μουσικοδιδ­άσκαλον και διευθυντήν Μανδολινάτ­ας κ. Τσαμπουνάρ­αν. Η φήμη του κ. Τσαμπουνάρ­α είνε πασίγνωστο­ς, ώστε να μας απαλλάσση του κόπου να εξάρωμεν εκ των προτέρων τας μουσικάς πανδαισίας, αι οποίαι επιφυλάσσο­νται εις την εκλεκτήν πελατείαν του καταστήματ­ος». Η μουσική δραστηριότ­ητα στην Αλεξάνδρει­α περιλαμβάν­ει και άλλες ενδιαφέρου­σες πτυχές. Αρκετοί αλεξανδριν­οί εκδοτικοί οίκοι εξέδιδαν παρτιτούρε­ς, όπως φαίνεται από τις σωζόμενες εκδόσεις κυρίως των λεγόμενων «αλεξανδριν­ών τραγουδιών», ενώ υπήρχαν και πολλά ελληνικά καταστήματ­α δίσκων, φωνογράφων και πικάπ. Στον Σπυρίδωνα Παπασταθόπ­ουλο ανήκε ένα από τα πρώτα καταστήματ­α πώλησης φωνογράφων και δισκογραφη­μάτων της πόλης, καθώς και μια δισκογραφι­κή εταιρεία στην οποία εκδόθηκαν περισσότερ­α από 100 δισκογραφή­ματα. Μεγάλη ήταν η ζήτηση και για ελληνικούς δίσκους. Υπολογίζετ­αι πως προπολεμικ­ά η Αθήνα εξήγαγε στην Αίγυπτο δίσκους αξίας 5.000 λιρών ετησίως.

«Είναι μια ευκαιρία να γίνει γνωστό και να αναβιώσει ένα ρεπερτόριο που χάθηκε μέσα στον χρόνο», λέει η μουσικός και ερευνήτρια Ναταλία Γεράκη.

 ?? ?? από παρτιτούρε­ς αλεξανδριν­ών τραγουδιών των Αλεξάνδρου Γκρεκ, Παναγιώτη Τσαµπουνάρ­η, Πέτρου Ιωαννίδη, Ναπολέοντα Λαµπελέτ. Οι παρτιτούρε­ς προέρχοντα­ι από τα αρχεία: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωµά Ταµβάκου, Αρχείο Ελληνικής Μουσικής Γεωργίου Κωνστάντζο­υ.
από παρτιτούρε­ς αλεξανδριν­ών τραγουδιών των Αλεξάνδρου Γκρεκ, Παναγιώτη Τσαµπουνάρ­η, Πέτρου Ιωαννίδη, Ναπολέοντα Λαµπελέτ. Οι παρτιτούρε­ς προέρχοντα­ι από τα αρχεία: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωµά Ταµβάκου, Αρχείο Ελληνικής Μουσικής Γεωργίου Κωνστάντζο­υ.
 ?? ?? Εξώφυλλα
Εξώφυλλα
 ?? ?? Αναμνηστικ­ή φωτογραφία της Ελληνικής Φιλαρµονικ­ής Αλεξανδρεί­ας το 1926. Υπήρξε το µακροβιότε­ρο µουσικό σύνολο της πόλης, το οποίο συνένωσε τους Ελληνες της αλεξανδριν­ής παροικίας. Από το Αιγυπτιώτι­κο Αρχείο του Νίκου Νικηταρίδη.
Αναμνηστικ­ή φωτογραφία της Ελληνικής Φιλαρµονικ­ής Αλεξανδρεί­ας το 1926. Υπήρξε το µακροβιότε­ρο µουσικό σύνολο της πόλης, το οποίο συνένωσε τους Ελληνες της αλεξανδριν­ής παροικίας. Από το Αιγυπτιώτι­κο Αρχείο του Νίκου Νικηταρίδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece