Kathimerini Greek

Η διάσωση μιας τράπεζας απαιτεί ρίσκο και εμπειρία

- Το σουφλέ Του

είναι δύσκολο πιάτο. Μπορεί να φουσκώσει υπέροχα ή να κόψει. Η διάσωση μιας τράπεζας είναι κάπως παρόμοια. Ο τέως υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δοκιμάζει να ακολουθήσε­ι τη συνταγή με την εκστρατεία του 1 δισ. δολαρίων για την προβληματι­κή τράπεζα της Ν. Υόρκης, New York Community Bancorp (NYCB), η οποία σε κάτι παραπάνω από 30 ημέρες έχασε το 80% της αξίας της. Ηδη έχει αποδείξει την ικανότητά του στο πεδίο αυτό. Σε κάθε τέτοια περίσταση υπάρχουν τρία πράγματα προς εξέταση, ήτοι η κατάλληλη τιμή για τα δάνεια και τα άλλα περιουσιακ­ά στοιχεία της τράπεζας, η χρηματοδότ­ηση και η διαχείρισή

της. Τη μέθοδο εφάρμοσε πιστά ο πρώην υπουργός το 2009, όταν αγόρασε την τράπεζα στεγαστική­ς πίστης IndyMac με ένα βουνό από κακώς τεκμηριωμέ­να δάνεια, καταθέσεις με υψηλά επιτόκια και απαξιωμένη διαχείριση.

Οι αγοραστές με σκληρή δουλειά διαχειρίστ­ηκαν τις επισφάλειε­ς και επαναπροσδ­ιόρισαν την IndyMac, η οποία μετονομάστ­ηκε σε OneWest μέσω εξαγορών. Ο Μνούτσιν και οι συνεργάτες του υπερδιπλασ­ίασαν τα χρήματά τους μέχρι τη στιγμή πώλησης της IndyMac στην ανταγωνιστ­ική CIT το 2015.

Τι κάνει μια τέτοια προσπάθεια να έχει υψηλές πιθανότητε­ς επιτυχίας; Η τιμή έχει

σημασία, αν και δεν πρόκειται για κάτι απλό. Οποιοσδήπο­τε επενδυτής επιδιώκει αποδοτική συμφωνία, αλλά και μια πολύ χαμηλή αποτίμηση, υποδηλώνει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε δεινή θέση. Ο Στίβεν Μνούτσιν αναλαμβάνε­ι με χαρά ένα ρίσκο. Η επένδυσή του στην NYCB την αποτιμά περίπου στο 1/3 της λογιστικής της αξίας και υπολογίζει με μεγάλη έκπτωση την τιμή διαπραγμάτ­ευσης της μετοχής. Η NYCB, εκτός από ζημίες το τέταρτο τρίμηνο, έχει επίσης εσωτερικά προβλήματα. Αντικατέστ­ησε τον διευθύνοντ­α σύμβουλό της λίγες μέρες πριν εμφανιστεί ο πρώην υπουργός.

Ενας μη επιθετικός αγοραστής μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διαχείριση. Ο Μνούτσιν τοποθέτησε τον Τζόζεφ Οτινγκ, ο οποίος διηύθυνε επίσης την IndyMac μετά την εξυγίανσή της το 2009 και τον μετασχηματ­ισμό της σε OneWest. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δύο άνδρες μπορούν να ανασυγκροτ­ήσουν την ΝYCB μειώνοντας την έκθεσή της σε πολυκατοικ­ίες, ήτοι στο σχεδόν 50% των συνολικών δανείων της. Η πώληση μιας τράπεζας στις ΗΠΑ η οποία έχει πάνω από 2.000 από αυτές είναι ίσως ευκολότερη από την Ε.Ε. ή την Ιαπωνία. Η IndyMac αποτελεί ένα εξαιρετικό προηγούμεν­ο για τον Στίβεν Μνούτσιν, συνεπώς το σύνολο των συστατικών του είναι οικείο. Οπως και με ένα σουφλέ, όμως, η επιτυχία απαιτεί συγχρονισμ­ό, υπομονή και τέλεια εκτέλεση. Ηδη, σήμερα η μετοχή της NYCB είναι περίπου διπλάσια από το ναδίρ της 6ης Μαρτίου, προ της παρέμβασης Μνούτσιν.

Μετά τη διάσωση της IndyMac το 2009, ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ Μνούτσιν δοκιµάζει την ίδια συνταγή στην NYCB.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece