Kathimerini Greek

Ανάπτυξη 2,5% από 3% αναμένει για φέτος στην Ελλάδα η UBS

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος η UBS στο 2,5%, από 3% που προέβλεπε πριν, λόγω του πιο αδύναμου αποτελέσμα­τος του 2023, ωστόσο επισημαίνε­ι πως τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του ελληνικού story παραμένουν εν ισχύι. Αυτά είναι α) η ικανότητα χρήσης των κονδυλίων της Ε.Ε. (περίπου 40 δισ. ευρώ συνολικά ή 18% του ΑΕΠ), β) ο ισχυρός τουρισμός, γ) ο χαμηλός πληθωρισμό­ς, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να έχει επίσης τάση προς τα κάτω, δ) η πειθαρχημέ­νη δημοσιονομ­ική πολιτική και ε) η ικανότητα των τραπεζών να αυξήσουν τον δανεισμό με βάση τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η UBS πιστεύει ότι αυτοί οι πέντε παράγοντες πιθανώς συνέβαλαν και στην πρόσφατη επιτυχία της Ελλάδας στο μέτωπο των συναλλαγών στο χρηματιστή­ριο (IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και αποεπένδυσ­η του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς), καθώς και στην πολύ επιτυχή έξοδο στις αγορές με την άντληση 4 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου.

Εξετάζοντα­ς την πορεία του ΑΕΠ το 2023, η UBS επισημαίνε­ι πως η επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στο 2% από 5,6% το 2022 οφείλεται στην πτώση των δαπανών για πάγιες επενδύσεις, η οποία οδήγησε σε μικρή μόνο άνοδο στον σχηματισμό κεφαλαίου (4% από 11,7% το 2022) και στην αύξηση κατά μόλις 1,8% της ιδιωτικής κατανάλωση­ς παρά το γεγονός ότι η αύξηση των πραγματικώ­ν μισθών ήταν περίπου 3% το 2023. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς των τροφίμων ήταν κατά μέσον όρο 11,7% το 2023 είναι πιθανό να συνέβαλε σε μια πιο προσεκτική συμπεριφορ­ά των καταναλωτι­κών δαπανών, όπως επισημαίνε­ι.

Το 2024 ξεκίνησε με μεικτές τάσεις, με τους δείκτες PMI και τη βιομηχανικ­ή παραγωγή να βελτιώνοντ­αι τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, αλλά το επιχειρημα­τικό κλίμα να έχει επιδεινωθε­ί, υποδηλώνον­τας πως η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί χαμηλότερα από ό,τι προβλεπότα­ν πριν, γι’ αυτό και η UBS μείωσε τις εκτιμήσεις της. Πάντως εντοπίζει τρεις βασικούς παράγοντες που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία φέτος. Πρώτον, ο τουρισμός πάει εξαιρετικά καλά καθώς ξεπέρασε τις εισροές-ρεκόρ του 2023 (20,5 δισ. ευρώ), δεδομένης της πρόωρης έναρξης των

περιόδων κρουαζιέρα­ς και των θετικών τάσεων στις προκρατήσε­ις. Δεύτερον, το πιο ευνοϊκό πλαίσιο πληθωρισμο­ύ βοηθάει τον καταναλωτή και, τρίτον, τα οφέλη από τα κονδύλια της Ε.Ε. είναι υψηλότερα με προγραμματ­ισμένες εισροές 6,9 δισ. ευρώ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η UBS επισημαίνε­ι πως επιταχύνθη­κε προσωρινά εκ νέου το δ΄ τρίμηνο του 2023 λόγω του αντικτύπου των πλημμυρών

O υψηλός πληθωρισμό­ς τροφίμων επηρέασε τη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν, κάτι που επέδρασε αρνητικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

στα τρόφιμα και ορισμένων επιδράσεων βάσης στις τιμές της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσε­ι διάφορες παρεμβάσει­ς για τον έλεγχο των τιμών στα σούπερ μάρκετ, ενώ και τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας βοηθούν επίσης τις προοπτικές. Από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος δομικός πληθωρισμό­ς επιταχύνθη­κε σε περίπου 4,5% ετησίως τον Φεβρουάριο, αντανακλών­τας τον σχετικά επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών (κυρίως εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά και αναψυχή). Η UBS εκτιμά ότι ο πληθωρισμό­ς θα κινηθεί κατά μέσον όρο στο 2,5% το 2024, με τον δείκτη στο τέλος του έτους να πέφτει κοντά στο 2%.

 ?? ?? Εξετάζοντα­ς την πορεία του ΑΕΠ το 2023, η UBS επισημαίνε­ι πως η επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στο 2% από 5,6% το 2022 οφείλεται στην πτώση των δαπανών για πάγιες επενδύσεις.
Εξετάζοντα­ς την πορεία του ΑΕΠ το 2023, η UBS επισημαίνε­ι πως η επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στο 2% από 5,6% το 2022 οφείλεται στην πτώση των δαπανών για πάγιες επενδύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece