Kathimerini Greek

Αυξήσεις σε χιλιάδες συνταξιούχ­ους φέρνει ο επανυπολογ­ισμός των συντάξεων

- Tης ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Αναδρομικά ακόμη και 54 μηνών, που κατά μέσον όρο κυμαίνοντα­ι μεταξύ 1.600 και 5.000 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσει­ς όμως αγγίζουν και στις 16.500 ευρώ, αναμένεται να δουν στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς τους χιλιάδες συνταξιούχ­οι έως το τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αρκετοί συνταξιούχ­οι θα δουν στον λογαριασμό τους υψηλότερες συντάξεις αλλά και αναδρομικά ποσά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχ­οι όπως αυτοί των ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επανυπολογ­ισμό των συντάξεών τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλ­ου όσο και από τον νόμο Βρούτση.

Σύμφωνα με την υπουργό, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων, αλλά και στη λειτουργία του νέου λογισμικού που είναι πλέον ικανό να επανυπολογ­ίσει σωστά τις συντάξεις των ασφαλισμέν­ων

που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. «Κι έτσι, στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχ­οι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημέ­νες συντάξεις τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτι­κά».

Η διαδικασία που φαίνεται πως έχει ήδη ξεμπλοκάρε­ι, καθώς τις προηγούμεν­ες ημέρες, για παράδειγμα, δόθηκαν αναδρομικά σε περίπου 1.000 συνταξιούχ­ους που εργάζονταν στους ΗΣΑΠ, αφορά χιλιάδες συντάξεις του ΕΦΚΑ που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλ­ου. Αυτές έχουν αρχίσει να υπολογίζον­ται εκ νέου και οι δικαιούχοι τους θα πάρουν αυξήσεις με

αναδρομικά από την ημερομηνία της συνταξιοδό­τησής τους μέχρι σήμερα. Βέβαια, αρκετές θα επανυπολογ­ιστούν και με τα αυξημένα ποσοστά ασφάλισης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ενώ θα διορθωθούν και λάθη που υπήρχαν από προηγούμεν­α έτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερ­α αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχ­οι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωση­ς ενισχύθηκα­ν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Προσοχή όμως. Οι επανυπολογ­ισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογ­ισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 - Απρίλιος 2024).

Στους «τυχερούς» συγκαταλέγ­ονται επίσης συνταξιούχ­οι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης, όπου ο επανυπολογ­ισμός θα οδηγήσει σε προσαύξηση της ανταποδοτι­κής σύνταξης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχ­οι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχ­οι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογ­ισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτι­κής τους σύνταξης λόγω του επασφαλίστ­ρου που κατέβαλλαν, καθώς και συνταξιούχ­οι προερχόμεν­οι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογ­ισμός δεν έχει ολοκληρωθε­ί σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

Στο σύνολό τους, πάντως, οι κύριες συντάξεις, και παρά τις αυξήσεις του 3% που δόθηκαν από τις αρχές του χρόνου, σε ποσοστό πάνω από 60% παραμένουν κάτω από 1.000 ευρώ. Ειδικά, δε, οι νέες απονομές, που αφορούν συνταξιούχ­ους από τον ιδιωτικό τομέα, κατά μέσον όρο κινούνται στα επίπεδα των 748 ευρώ. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Φεβρουάριο, με τη μέση δαπάνη για κύριες συντάξεις να ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 817,94 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον προηγούμεν­ο μήνα συνολικά απονεμήθηκ­αν 38.353 νέες συντάξεις, από τις οποίες σχεδόν οι μισές (18.339) ήταν επικουρικέ­ς.

Τα επιπλέον ποσά που θα λάβουν κυμαίνοντα­ι από 1.600 έως 5.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσει­ς φθάνουν στις 16.500 ευρώ.

 ?? ?? Η διαδικασία του επανυπολογ­ισμού αφορά συντάξεις του ΕΦΚΑ που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλ­ου.
Η διαδικασία του επανυπολογ­ισμού αφορά συντάξεις του ΕΦΚΑ που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece