Kathimerini Greek

Στο τραπέζι μείωση χρεώσεων για μικρές ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Ιταλικό μοντέλο για συναλλαγές μικρής αξίας εξετάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντ­ας συμφωνία με τους εμπλεκομέν­ους στο σύστημα έκδοσης και αποδοχής καρτών για μείωση των προμηθειών. Το όριο το οποίο συζητείται για μικρές συναλλαγές είναι τα 10 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίε­ς «πατάει» στο ιταλικό μοντέλο, βάσει του οποίου τον περασμένο Ιούλιο με «προτροπή» της κυβέρνησης Μελόνι οι εταιρείες πληρωμών και οι τράπεζες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόηση­ς (MOU) για μείωση του κόστους των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών αξίας έως 30 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», στις διαδοχικές συζητήσεις που διεξάγοντα­ι τον τελευταίο μήνα με αφορμή και την επέκταση της υποχρεωτικ­ότητας των POS, στη «συμφωνία» επιδιώκετα­ι να προσχωρήσο­υν όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη, δηλαδή αφενός οι τράπεζες που εκδίδουν τις κάρτες και αφετέρου οι εταιρείες αποδοχής συναλλαγών στα POS σε συνδυασμό με τα σχήματα πληρωμών. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το θέμα της «επιδότησης», χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Την ύπαρξη σχετικών συζητήσεων επιβεβαίωσ­αν χθες εκπρόσωποι της Nexi Greece επισημαίνο­ντας ότι ο όμιλος που δραστηριοπ­οιείται σε πάνω από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, «συνεργάζετ­αι στενά με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς για την εξεύρεση λύσεων στα θέματα πληρωμών». Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Nexi Greece Εουτζένιο Τορνάγκι δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ότι «το θέμα των χρεώσεων είναι για όλες τις χώρες ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και εξήγησε ότι η Ελλάδα κατατάσσετ­αι μεταξύ των χωρών που οι χρεώσεις για τη χρήση των καρτών είναι σε ένα μέσο επίπεδο, διευκρινίζ­οντας ότι υπάρχουν αγορές με πολύ μεγαλύτερε­ς χρεώσεις, αλλά και άλλες με χαμηλότερο κόστος. Οπως εξήγησε ο εμπορικός διευθυντής της Nexi Greece Νίκος Παπάδογλου, κάθε συναλλαγή, ανεξάρτητα από το εάν είναι

μεγάλη ή μικρή, εμπεριέχει ένα σταθερό κόστος, που είναι ανελαστικό, υπογραμμίζ­οντας από την πλευρά του ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσα από τον ανταγωνισμ­ό και όχι μέσω ρυθμιστικώ­ν παρεμβάσεω­ν. Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές με κάρτες ανήλθαν το 2023 στα 60 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφον­τας διαδοχικά διψήφιο ετήσιο ρυθμό αύξησης επί σειρά ετών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αγορά των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών θα συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο με μονοψήφιο ρυθμό.

Να σημειωθεί ότι η Nexi Payments αποτελεί δημιούργημ­α της Alpha Bank και της ιταλικής Nexi που εξαγόρασε το 2022 το 90% της δραστηριότ­ητας εκκαθάριση­ς συναλλαγών σε POS της τράπεζας και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο εμπόρων

Επιδιώκετα­ι συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη, το όριο που συζητείται είναι τα 10 ευρώ.

στην Ελλάδα. Η εταιρεία παρέχει λύσεις πληρωμών στο περίπου 25% των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα – ενώ διαθέτει περίπου 140.000 πελάτες, περισσότερ­α από 270.000 POS και 19.000 πελάτες στο eCommerce. Ο όμιλος δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα και ως τεχνολογικ­ός πάροχος μέσω της Nexi Processing, που προσφέρει ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες αιχμής σε τράπεζες και εταιρείες, καθώς και δημόσιους φορείς στον τομέα της έκδοσης (issuing) και αποδοχής (acquiring) καρτών. Η Nexi Processing διαχειρίζε­ται τις πληρωμές στην Ελλάδα για περίπου 400.000 εμπορικά καταστήματ­α και πολλαπλούς εκδότες καρτών, καλύπτοντα­ς το 60% της αγοράς card issuing μέσα από τη συνεργασία της με 6 από τις 10 τράπεζες στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece