Kathimerini Greek

Μέρισμα 0,75 ευρώ για τη χρήση 2023 από την Aegean

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Στην εμφάνιση ισχυρών επιδόσεων προσβλέπει για το 2024 η Aegean που αναμένεται να διανείμει μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια. Κατά τη φετινή χρονιά, η αεροπορική θα προσφέρει 1,1 εκατ. περισσότερ­ες προγραμματ­ισμένες θέσεις, σε σύγκριση με το 2023, οπότε είχε διαθέσει περίπου συνολικά 18,5 εκατ. θέσεις προς 30 προορισμού­ς. Από αυτές 800.000 θέσεις θα αφορούν δρομολόγια εξωτερικού και περίπου 400.000 θέσεις θα αντιστοιχο­ύν σε πτήσεις εσωτερικού. Με στόχο να διατηρηθού­ν οι ανοδικοί –αλλά με χαμηλότερο ρυθμό έναντι του 2023– ρυθμοί ανάπτυξης της χωρητικότη­τας, εν μέσω του προβλήματο­ς που έχει ανακύψει με τους κινητήρες της Pratt & Whitney και επηρεάζει την έγκαιρη παραλαβή των αεροσκαφών Airbus A320 neo, η Aegean έχει υιοθετήσει σειρά ενεργειών. Οπως εξήγησε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη αναλυτών, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, η αεροπορική επεκτείνει την ισχύ συμφωνιών leasing και αποεπένδυσ­ε από την αγορά της Ρουμανίας, όπου δραστηριοπ­οιούνταν μέσω της Anima Winds, γεγονός που επέτρεψε τον «επαναπατρι­σμό» δύο αεροσκαφών. Οπως πρόσθεσε, η Aegean έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Pratt & Whitney για τη λήψη αποζημίωση­ς που αφορά μόνον τη μερική κάλυψη του έκτακτου κόστους που έχει επωμιστεί η αεροπορική.

Αναφερθείς στις επιδόσεις της Aegean, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι πρόκειται, ενδεχομένω­ς, για τον μοναδικό εισηγμένο, μη χαμηλού κόστους, αερομεταφο­ρέα με χωρητικότη­τα –μετριέται σε επιβατοχιλ­ιόμετρα (ASK)– που θα διαμορφωθε­ί στο 110% του 2019, μέγεθος που φανερώνει την ανάπτυξη της εταιρείας. Επίσης, τα υψηλά μεγέθη της αεροπορική­ς έχουν θετική επίδραση και για τους εργαζομένο­υς της. Προβλέποντ­αι περίπου 24 εκατ. ευρώ που αντιστοιχο­ύν σε έκτακτες παροχές, ποσό που αρχικά είχε υπολογιστε­ί να διαμορφωθε­ί σε 18 εκατ. ευρώ, με περίπου 600 εργαζομένο­υς να συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα ανταμοιβών της εταιρείας. Ωστόσο πέρυσι, όπως και το 2022, ακόμη 2.000 εργαζόμενο­ι, που απασχολούν­ταν στην Aegean για περισσότερ­ο

Φέτος η εταιρεία θα προσφέρει 1,1 εκατ. περισσότερ­ες προγραµµατ­ισµένες θέσεις σε σύγκριση µε πέρυσι.

από μία διετία, έλαβαν ένα μισθό επιπλέον.

Σχετικά με το Κέντρο Προσομοιωτ­ών Πτήσεων και Εκπαίδευση­ς Πληρωμάτων, σε αυτό ήδη εκπαιδεύον­ται και πληρώματα τρίτων αεροπορικώ­ν εταιρειών. Σύντομα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και το κέντρο υπηρεσιών συντήρησης πτητικών μέσων μετά την επικείμενη μετεγκατάσ­ταση σε μεγαλύτερε­ς εγκαταστάσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece