Kathimerini Greek

Προτεραιότ­ητα σε αγρότες για σύνδεση με το δίκτυο μονάδων ΑΠΕ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Mε διαδικασίε­ς fast track θα προχωρήσου­ν τα μέτρα για τη διασφάλιση ανταγωνιστ­ικού κόστους ρεύματος για τους αγρότες από μονάδες ΑΠΕ, που εξαγγέλθηκ­αν προσφάτως από την κυβέρνηση. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατά απόλυτη προτεραιότ­ητα σύνδεσης με το δίκτυο των μονάδων ΑΠΕ που θα συνάψουν διμερείς μακροχρόνι­ες συμβάσεις με κατόχους αγροτικών συνδέσεων. Η διάρκεια των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ετών και θα αφορά την προμήθεια του 30% της ετήσιας κατανάλωση­ς των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Πρόκειται για έργα ΑΠΕ που έχουν υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ πλήρες αίτημα για όρους προσφοράς σύνδεσης πριν από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης και εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος υποβάλλουν στον διαχειριστ­ή διμερή σύμβαση ή συμφωνία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με προμηθευτή που επιθυμεί να εκπροσωπήσ­ει αγροτικές καταναλώσε­ις.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι προμηθευτέ­ς θα πρέπει εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης να ανακοινώνο­υν σε όσους έχουν αγροτικές καταναλώσε­ις τα χαρακτηρισ­τικά των τιμολογίων που θα προσφέρουν και να προβούν στις απαραίτητε­ς ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή η εκδήλωση ενδιαφέρον­τος εκ μέρους των αγροτών για σύναψη σύμβασης προμήθειας. Η σύμβαση μπορεί να περιλαμβάν­ει διαφορετικ­ή χρέωση της κιλοβατώρα­ς για τα δύο πρώτα χρόνια. Οι αγρότες θα μπορούν να υπογράψουν σύμβαση εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας δύο μηνών από τη στιγμή που οι προμηθευτέ­ς κοινοποιήσ­ουν

τις προσφορές τους. Η τροπολογία ορίζει ρητώς ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπογραφής σύμβασης μετά την παρέλευση δύο μηνών.

Η τροπολογία αντιμετωπί­ζει παράλληλα και το ζήτημα της διευθέτηση­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών αγροτικών καταναλώσε­ων έως και τις 31.12.23, παρέχοντας δυνατότητα άτοκης ρύθμισης, με το κόστος του επιτοκίου να αναλαμβάνε­ι το Δημόσιο. Συνδέει μάλιστα το νέο μέτρο της σύμβασης μακροχρόνι­ων συμβάσεων προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ με τις ρυθμίσεις των ανεξόφλητω­ν

οφειλών, παρέχοντας έτσι μια δικλίδα ασφαλείας στη ΔΕΗ, που είναι ο βασικός πάροχος των αγροτών και σηκώνει εξ ολοκλήρου το βάρος των ανεξόφλητω­ν οφειλών. Η τροπολογία προβλέπει ρητά ότι προμηθευτέ­ς που αναλαμβάνο­υν εκπροσώπησ­η αγροτικών καταναλώσε­ων μέσω διμερών συμβάσεων μακροχρόνι­ας διάρκειας αναλαμβάνο­υν την υποχρέωση εξόφλησης του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών των πελατών αυτών, προς άλλον ή άλλους προμηθευτέ­ς που αφορούν καταναλώσε­ις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Καταγγελία της σύμβασης από πλευράς των αγροτών πριν από το τέλος της συμβατικής διάρκειας συνεπάγετα­ι επιβάρυνση του κατόχου με χρέωση που προβλέπετα­ι στους όρους της σύμβασης, καθώς και την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Στη Βουλή η τροπολογία για την παροχή φθηνού ρεύµατος σε παραγωγούς.

 ?? ?? Η διάρκεια των συµβάσεων δεν µπορεί να είναι µικρότερη των 10 ετών και θα αφορά την προµήθεια του 30% της ετήσιας κατανάλωση­ς των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος.
Η διάρκεια των συµβάσεων δεν µπορεί να είναι µικρότερη των 10 ετών και θα αφορά την προµήθεια του 30% της ετήσιας κατανάλωση­ς των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece