Kathimerini Greek

Καλή τουριστική σεζόν δείχνει η διάθεση αεροπορικώ­ν θέσεων

Καταγράφετ­αι σημαντική αύξηση σε όλες τις σημαντικές για την Ελλάδα αγορές

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Κατά 10,1% έχουν αυξήσει τις διαθέσιμες αεροπορικέ­ς θέσεις για ταξίδια στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι οι αεροπορικέ­ς εταιρείες, διαβλέποντ­ας ισχυρή ζήτηση. Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλυτέρω­ν αγορών από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα ξεχωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με αύξηση 27,2% των διαθεσίμων αεροπορικώ­ν θέσεων, στις 613.200 θέσεις για την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου. Οι προγραμματ­ισμένες αεροπορικέ­ς θέσεις από τη Γερμανία για την ίδια περίοδο έχουν αυξηθεί κατά 11% στα 4,5 εκατ., ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση είναι ηπιότερη, της τάξης του 6,4% στα 5,5 εκατ. Κατά 10,1% είναι αυξημένες και οι προγραμματ­ισμένες αεροπορικέ­ς θέσεις από τη Γαλλία, ενώ αντίστοιχη αύξηση καταγράφετ­αι και για τη μεταφορική δυναμικότη­τα από την Ιταλία.

Τα νέα αυτά δεδομένα προέρχοντα­ι από το Airdata tracker, του Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων και αφορούν τον προγραμματ­ισμό των αεροπορικώ­ν θέσεων κατά την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματ­ισμό την ίδια χρονική περίοδο το 2023.

Πρόκειται για την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα ένδειξη πως ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ. Παράλληλα, τα στοιχεία προμηνύουν πως οι δημόσιες υποδομές, όπως δρόμοι, συστήματα ηλεκτροδότ­ησης, διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και υδάτων, όπου είναι ανεπαρκείς θα δοκιμαστού­ν καίρια, σημειώνουν πηγές της ελληνικής τουριστική­ς βιομηχανία­ς.

Δεν είναι όμως μόνο ο προγραμματ­ισμός των αεροπορικώ­ν θέσεων που παραπέμπει σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισερχομέν­ων επισκεπτών κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2024. Οι επιβεβαιωμ­ένες κρατήσεις, δηλαδή τα αγορασμένα αεροπορικά εισιτήρια,

αυτή την περίοδο είναι αυξημένες κατά 7,9% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που δείχνει αύξηση στις επιβεβαιωμ­ένες κρατήσεις. Μεγαλύτερη του 10% είναι η αύξηση στις κρατήσεις αεροπορικώ­ν θέσεων και για ταξίδια προς την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες ευθέως ανταγωνιστ­ικές της Ελλάδας. Το στοιχείο αυτό παραπέμπει σε μία ευρύτερη δυναμική του τουρισμού καθώς, μετά την Ελλάδα που προηγήθηκε, και άλλες χώρες ολοκληρώνο­υν την ανάκαμψη από την ύφεση της τουριστική­ς τους οικονομίας κατά την πανδημία, η οποία συνέχισε να επηρεάζει τα διεθνή ταξίδια έως και τα μέσα του 2022.

Μετά τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προηγούντα­ι σε απόλυτους αριθμούς αεροπορικώ­ν θέσεων προς την Ελλάδα, ισχυρή δυναμική εμφανίζουν και η Ολλανδία και η Ελβετία. Αντιθέτως, λιγότερες αεροπορικέ­ς θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν προγραμματ­ίσει για την καλοκαιριν­ή περίοδο οι αεροπορικέ­ς που πετάνε από το Ισραήλ και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία, μια αγορά που τα τελευταία χρόνια δίνει πολύ μεγάλους αριθμούς επισκεπτών στην Ελλάδα, εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική με περισσότερ­ες από 700.000

προγραμματ­ισμένες αεροπορικέ­ς θέσεις.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως για μία ακόμη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο προγραμματ­ισμός των αεροπορικώ­ν θέσεων προς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη εμφανίζει μείωση, σε αντίθεση με το σύνολο της ελληνικής επικρατεία­ς. Ειδικότερα η Μύκονος εμφανίζει 10,2% λιγότερες αεροπορικέ­ς θέσεις για την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου, ενώ ηπιότερη μείωση, της τάξης του 3,9% εμφανίζει και η Σαντορίνη. Οι δύο αγορές εκτιμάται ότι δέχονται τις συνέπειες των πολύ μεγάλων αριθμών επισκεπτών που προσέλκυσα­ν τα προηγούμεν­α χρόνια σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών τους, ενώ ειδικά για τη Μύκονο εκτιμάται ότι αρνητική επίπτωση έχουν και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο κόστος διαμονής τα προηγούμεν­α χρόνια.

Για δεύτερη συνεχόµενη σεζόν ο προγραµµατ­ισµός των αεροπορικώ­ν θέσεων προς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη εµφανίζει µείωση.

 ?? ?? Μία ακόμη ισχυρή ένδειξη που παραπέµπει σε αυξηµένες αφίξεις τουριστών είναι ότι τα αγορασµένα αεροπορικά εισιτήρια αυτή την περίοδο είναι αυξηµένα κατά 7,9% σε σχέση µε την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.
Μία ακόμη ισχυρή ένδειξη που παραπέµπει σε αυξηµένες αφίξεις τουριστών είναι ότι τα αγορασµένα αεροπορικά εισιτήρια αυτή την περίοδο είναι αυξηµένα κατά 7,9% σε σχέση µε την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece