Kathimerini Greek

Πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα ποτά σε βάθος τριετίας

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Το βαπόρι απ' την Περσία –έστω κι αν ήταν από τον Λίβανο και η Περσία χρησιμοποι­ήθηκε ποιητική αδεία από τον Βασίλη Τσιτσάνη– είχε πιαστεί στην Κορινθία. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για τα φορτηγά από τη Βουλγαρία κυρίως, αλλά και από τη Βόρεια Μακεδονία, που φέρνουν παρανόμως στην Ελλάδα γνήσια αλκοολούχα ποτά, χωρίς να καταβάλλον­ται οι προβλεπόμε­νοι φόροι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο ένα στα δέκα τέτοια φορτία εντοπίζοντ­αι και κατάσχοντα­ι. Και για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος των απωλειών, όταν ένα φορτηγό περνάει τα σύνορα και φέρνει στην Ελλάδα λαθραία αλκοολούχα ποτά, εκτιμάται ότι διαφεύγουν φόροι ύψους 152.000 ευρώ, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο ενημερωτικ­ής εκδήλωσης η Σοφίκα Παπανικολά­ου, γενική διευθύντρι­α της Ενωσης Επιχειρήσε­ων Αλκοολούχω­ν Ποτών (ΕΝΕΑΠ).

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι αν και δεν μπορεί να υπολογιστε­ί με ακρίβεια το μέγεθος του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα –λαθραία εισαγωγή και νοθευμένα ποτά–, οι εταιρείες του κλάδου υπολογίζου­ν ότι αυτό ξεπερνάει το 20% της εγχώριας κατανάλωση­ς αλκοολούχω­ν ποτών, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο που εκτιμούν για την παγκόσμια αγορά οι διεθνείς οργανισμοί (11%). Και στο

παραπάνω ποσοστό δεν συγκαταλέγ­εται το χύμα παράνομο τσίπουρο και παρεμφερή αποστάγματ­α που κυκλοφορού­ν στην ελληνική αγορά.

Βασικός λόγος γι' αυτές τις καθόλου τιμητικές επιδόσεις θεωρείται από τις εταιρείες του κλάδου ο πολύ υψηλός ειδικός φόρος κατανάλωση­ς που επιβάλλετα­ι στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα, 2.550 ευρώ/100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, ο τέταρτος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ο υψηλότερος με βάση την αγοραστική δύναμη. Επίσης, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ αλκοολούχω­ν ποτών ανάμεσα σε γειτονικές και σε ανταγωνιστ­ικές τουριστικέ­ς χώρες, κάτι που ευνοεί τις διασυνορια­κές αγορές και το παράνομο εμπόριο. Για παράδειγμα, ο ΕΦΚ στην Ελλάδα

είναι κατά 4,6 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τη Βόρεια Μακεδονία και κατά 4,5 φορές σε σύγκριση με τη Βουλγαρία. Ετσι, εάν σε μια φιάλη ποτού, π.χ. σε ένα ουίσκι, οι φόροι είναι 11 ευρώ, στη Βουλγαρία είναι 1,9 ευρώ.

Αυτό που προτείνει τώρα η ΕΝΕΑΠ –μέλη της οποίας είναι κορυφαίες ελληνικές και ξένες εταιρείες, όπως η Diageo, η Pernod Ricard, η Campari Group, η Αμβυξ και η Β.Σ. Καρούλιας– είναι η μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, όχι μονομιάς, αλλά μέσω τριών διαδοχικών μειώσεων, κατά 10% ανά έτος, έτσι ώστε να φτάσει στα 1.800 ευρώ/100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, που αποτελεί τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αν και τα έσοδα από τον ΕΦΚ θα μειωθούν, εκτιμάται –σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ)– ότι στο τέλος της τριετίας το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό κατά 8 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εσόδων από ΦΠΑ, από τον φόρο στα κέρδη επιχειρήσε­ων και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, λόγω επέκτασης της απασχόληση­ς. Η ΕΝΕΑΠ έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, ενώ προγραμματ­ίζει συνάντηση και με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας.

Αν και τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς θα µειωθούν, στο τέλος το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό, εκτιµά η Ενωση του κλάδου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece