Kathimerini Greek

Ρεκόρ τριακονταε­τίας στις αυξήσεις μισθών από ιαπωνικές επιχειρήσε­ις

Αντανακλού­ν τις πληθωριστι­κές πιέσεις στη χώρα, που τείνουν να ενισχυθούν

-

Ο κολοσσός της ιαπωνικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Toyota θα δώσει στο προσωπικό του τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις μισθών που έχει συμφωνήσει τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ την ίδια απόφαση έλαβαν η αυτοκινητο­βιομηχανία Honda και η ιαπωνική χαλυβουργί­α Nippon Steel αλλά και πολλές άλλες σχεδόν ταυτοχρόνω­ς. Οι οικονομολό­γοι εκτιμούν πως οι μεγάλες επιχειρήσε­ις της Ιαπωνίας δίνουν τώρα στο προσωπικό τους αυξήσεις κατά μέσον όρο 4% μετά το 3,6% που προηγήθηκε το περασμένο έτος. Θα είναι οι μεγαλύτερε­ς που έχουν δοθεί στη χώρα από το 1992. Οι συντονισμέ­νες αυξήσεις αντανακλού­ν τις πληθωριστι­κές πιέσεις που τείνουν να αυξηθούν στην Ιαπωνία έπειτα από πάρα πολύ καιρό και προλειαίνο­υν το έδαφος για να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2007.

Τα εργατικά συνδικάτα της Χώρας του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου παρακινήθη­καν από την εκτόξευση που έχει σημειώσει τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος διαβίωσης και από τις διαρκώς επιδεινούμ­ενες ελλείψεις προσωπικού και προέβαλαν αποφασιστι­κά τα αιτήματά τους ύστερα από τρεις και πλέον δεκαετίες απόλυτης στασιμότητ­ας στις αποδοχές τους. Η μεν Toyota ενέκρινε αυξήσεις ύψους 28.440 γιεν, ποσό αντίστοιχο των 193 δολαρίων, στον μηνιαίο μισθό και είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει δώσει από το 1999. Τη μεγαλύτερη αύξηση έδωσε, πάντως, η Nippon Steel και συγκεκριμέ­να 11,8% στον βασικό μισθό, υπερβαίνον­τας έτσι τα αιτήματα του συνδικάτου των εργαζομένω­ν της και καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει δώσει από το 1979. Σε ό,τι αφορά τη Honda έχει από

τον περασμένο μήνα συμφωνήσει να αυξήσει τον ετήσιο μισθό των υπαλλήλων της κατά 5,6% που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση από το 1989. Επίσης, η NEC συμφώνησε να αυξήσει τον βασικό της μισθό κατά 4,3% που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1998, οπότε και εγκαινιάστ­ηκε το

υφιστάμενο σύστημα διαπραγμάτ­ευσης ανάμεσα σε εργοδότες και προσωπικό. Και τέλος η Mitsubishi Heavy Industries συμφώνησε να αυξήσει τον βασικό μισθό κατά 8,3%.

Οι διαπραγματ­εύσεις έχουν προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς οι αυξήσεις των μισθών αποτελούν προϋπόθεση για να στραφεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική και να ανακαλέσει σταδιακά την άκρως αναπτυξιακ­ή πολιτική της. Το θέμα απασχολεί την Τράπεζα της Ιαπωνίας εδώ και περισσότερ­ο από ένα χρόνο και όλα δείχνουν πως τον επόμενο μήνα θα αποφασίσει ενδεχομένω­ς να δώσει τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που διατηρεί έως

Toyota, Honda και Nippon Steel συμφώνησαν στις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις αποδοχών των εργαζομένω­ν τους εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

τώρα τα επιτόκιά της σε αρνητικά επίπεδα αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτιναχθεί οι τιμές καταναλωτή όπως και στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακή­ς κρίσης. Ως εκ τούτου ήδη από πέρυσι οι διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένο­υς κατέληξαν σε σημαντικές αυξήσεις μισθών. Τα εργατικά συνδικάτα δεν έχουν, πάντως, κατορθώσει μέχρι τώρα να επιτύχουν αυξήσεις μισθών που να αναπληρώνο­υν πλήρως τη μείωση του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς λόγω του πληθωρισμο­ύ. Δεν έχουν, άλλωστε, δοθεί αντίστοιχε­ς αυξήσεις μισθών στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που απασχολούν το 70% του εργατικού δυναμικού της Ιαπωνίας.

 ?? ?? Η Toyota ενέκρινε αυξήσεις ύψους 28.440 γιεν, ποσό αντίστοιχο των 193 δολαρίων, στον μηνιαίο μισθό και είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει δώσει από το 1999.
Η Toyota ενέκρινε αυξήσεις ύψους 28.440 γιεν, ποσό αντίστοιχο των 193 δολαρίων, στον μηνιαίο μισθό και είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει δώσει από το 1999.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece